用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你心目中的超谷小學是?
樓主: AnnieSammy
go

你心目中的超谷小學是?   [複製鏈接]

Schools never 谷 their students. Only parents will 谷 their kids.

In every school, no matter it is a 神校 or a 2nd tier school, there are students can handle the curriculum easily while some students work really hard to catch up.

谷 means that parents force their kids to achieve the level they are not capable to do so.

If the Parents recognize the capability of each kid is different and find a suitable school for their kid, both the parents and their kid will have easier lives.

Felix223 發表於 16-11-1 18:58
睇咗咁多大家的意見,而家個大勢氣候小朋友個個都18般武藝,武功非凡,攞到某d科目就算9x分都係很普遍,咁 ...

英雄所見略同! 我又係咁同老公講。
DSE成績水平都係低!
家長谷完小學都無力!小朋友都唔會再聽你點!就見真章!

心態/創意/自律/動機..... 已經被怪獸化,win開頭,衰收尾,比比皆是。

Jane1983 發表於 16-11-1 19:52
所以要睇父母功力,你話「谷」,但佢地幫小朋友在學習中搵到趣味和成功感的。 ...
有些情況是小朋友達標而得到父母讚賞,但一旦跌watt就麻煩,另外看過一文章話以目標為主的方法,小朋友r more likely to cheat in exams.

Mrs.Luckycat 發表於 16-11-1 19:36
應該咁講:條起跑線拉到咁前、谷到咁行,有命谷到去考DSE才算。

很同意,最近一件事令我返思類似的問題。

我女讀小一兩個月,最近一次默書91分,但我返到家她冇主動拿給我看。我太太後來告訴我,我阿女怕我不開心,怕被我怪責,我便知道我無形或有形中給了小朋友壓力。小朋友才升小一兩個月,雖然學習是必須的,但我也要告誡自己給她多些空間,不要迫得太緊。之前幫她溫習,的確有向她說認為她可拿滿分。

回覆 MrBeast 的帖子

要就小朋友性情、資質、學術水平去琢磨,點樣去推動佢自己發奮、追求夢想...而家父母唔易做。

bananaGi 發表於 16-11-1 21:52
英雄所見略同! 我又係咁同老公講。
DSE成績水平都係低!
家長谷完小學都無力!小朋友都唔會再聽你點!就 ...

我正正就是這意思。小學父母或許還可以所謂谷或輔助子女,但升中呢?無可能夾住佢溫書做功課呀?攞開滿分少一分?分分鐘父母覺得冇問題,但是小朋友唔係咁諗,作為父母自己好好想想,今時今日D經常有大學生輕生,其實好多時係D怪獸家長做成。

littlefaith 發表於 16-10-31 10:02
筲箕灣有一間熱門小學,學生默書跌幾分,老師都會即刻打電話俾家長。早幾年有學生因功課壓力跳樓輕生。咁, ...

聽人講過有一間8測2考唔知係米同一間呢

AnnieSammy 發表於 16-10-31 10:23
基湾係我心中排頭五位的,不過,唔識用家,但聽親都冇次係好,只係一個字……谷
...

我有朋友女讀緊,因為媽咪係舊生,所以即入,不過谷得好勁,8測2考係呢間

回覆 AnnieSammy 的帖子

高主教功課不算多,p5平日都是五六樣連改正,好多時在校做完才回家。

沒有規定ㄧ體ㄧ藝。

默書ㄧ星期中ㄧ星期英,不會同ㄧ星期發生,有時未必ㄧ定有。

一年兩測兩考,考試又冇考中英默。

測考深淺不能以我家孩子作定論。。因為他資質不是太好那種。。

cmchang0927 發表於 16-11-2 01:29

高主教功課不算多,p5平日都是五六樣連改正,好多時在校做完才回家。
所以唔明坊間話高主教好谷...好谷系列應該無佢份

回覆 mcl203 的帖子

比起家姐的津校輕鬆(in terms of hw and 測考範圍)

回覆 mcl203 的帖子

地區村校,為保持該區地位,旦由於學生及家長問題,尖子班,功課超多,就算高小都仲有抄書等功課,我覺得超谷。

回覆樓主:

雖然話直和冇咁多抄寫,但D家長見D学生出去進補,自然又跟著,心態問題

hkpapa852 發表於 16-11-1 15:46
係該校小朋友屬於上游既家長, 多數唔認為學校係屬於"谷"

反之, 可能當家長死谷爛谷但小朋友都只能屬於中游 ...

係ek...

'谷' 係 負面詞, "深" 係正面詞, "淺" 係負面詞, "hea" 係負面詞, "happy" 係正面詞, "marketing" 係負面詞, "公關" 係正面詞。。。

基本上,護法家長都係對著上面d詞回應,雖然可能係同一間學校,甚至同一個家長。

Felix223 發表於 16-11-1 22:50

我正正就是這意思。小學父母或許還可以所謂谷或輔助子女, ...

係。呢一代被寵慣,接受唔到打擊架!

老師鬧,阿媽撐!分分鐘仲去學校投訴!

出到黎先知世界大!老闆鬧,直情唔do啦!家有床有飯,夠買電話上網就得。連對自己都唔識對自己負責,由家人負責自己。

高分低能,考試以外,乜叉都唔識。唉

回覆 bananaGi 的帖子

你講得啱,係有果d例子。但低分的,亦可以低能,更慘。

回覆 tkinwong 的帖子

91分很不錯分數呢, 當然讀書不能只看一次半次考試成續, 我囡都是小一, 之前默書, 有一次測驗我跟他一起溫書, 好開心佢的學習態度良好, 好合作, 大家都在愉快心情下去完成溫習, 無什麼壓力, 結果回來的成續需然無100分, 得到的分數我是可以接受的, 我希望可以keep 住呢個方式大家都舒服     

Jane1983 發表於 16-11-2 09:23
回覆 bananaGi 的帖子

你講得啱,係有果d例子。但低分的,亦可以低能,更慘。

低分低能。對,是有的。

cmchang0927 發表於 16-11-2 01:29

想請教:高主教的老師通常在甚麼情況下才會對家長發出「溫馨提示」?Thanks.
天助自助者,  別再怨天尤人
‹ 上一主題|下一主題