用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派得唔好互勉發洩區
樓主: urbanarea
go

派得唔好互勉發洩區 [複製鏈接]

回覆 babycat1111 的帖子

唔 好 浪 費 時 間 ,  同 小 朋 友 溫 習 下 少 少 英 文 同 數 學 先 啦

引用:到……14網!不是第一就滑去啟基! 會叩門

原帖由 winwin228 於 16-06-04 發表
到……14網!不是第一就滑去啟基!
會叩門……叩不到都要照讀,不怕!

...
好勇敢!

回覆:Bettylau 的帖子

我平時都有同佢練習,暫時in左4間佢都話識答,我只希望每間都有面試機會

回覆 小搗蛋 的帖子

唔 使 , 盡 量 試 吓 叩 門 , 測 試 小 朋 友 能 力 係 唔 係 真 係 達 到 心 儀 小 學 要 求

若 果 唔 收 , 咁 就 試 吓 第 二 間 程 度 淺 D 囉

有 時 未 必 係 小 朋 友 能 力 嘅, 可 能 唔 夠  運 無 位 嗟

唔 好 放 棄 呀 ,  筆 試 考 小 朋 友 一 般 基 楚 實 力 , 得 就 得 唔 得 就 係 唔 得

就 算 呢 間 唔 得 都 要 試 第 二 間 心 儀,  雖 然 呢 一 刻 係 辛 苦 少 少 , 就 當 佢 早 少 少 適 應 吓 囉

每 一 間 小 學 著 重 方 向 唔 同, 要 執 生 重 英 文 定  普通 話 ,  數 學 條 條 識 就 一 定 無 走 雞

回覆:Bettylau 的帖子

我只係驚佢考普通話,數學in左4間都冇考過

有 時 間 咪 準 備 吓 囉 , 又 唔 使 太 在 意 ,語 言 呢 駕 野  臨 急 抱 佛 腳 盡 人 事 啦

咁 要 留 意 你 所 揀 選 學 校 點 解 唔 著 重 數 學 ??

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-06-04+發表

原帖由 mcl203 於 16-06-04 發表
明白,總有學校唔跟指引用筆試
我星期2 in 左間玩i pad 問學術

babycat1111 發表於 16-6-4 11:21
我冇填佢㗎
朋友囡囡被派到個間都係無填架, 努力叩門中中, 加油呀

beagoodman 發表於 16-6-9 07:29
明白你的心情,但唔應該話俾小朋友被派到好差的學,而且是谷真的咁差呢?萬一真的叩不到其他點算呢?
至於 ...
好嘅學校梗係唔駛 但係冇人揀嘅學校…… 都唔見下小朋友先編班我見其他區有啲學校 話就話唔受歡迎
但係好積極 又邀請幼稚園學生去參觀 又搞體驗班 又搞小一預備班
佢派嗰間係好差 我入過去教課外活動 但係呢區仲有好多都係咁

我同小朋友關係比較平等 平時都冇話媽咪係authority 小朋友淨係聽話
所以遇到咁不幸嘅事 我都有俾佢知我唔開心(唔係失控)
爸爸就好冷靜 佢同爸爸鍾意另一間小學(試過堂)
我都想俾佢知道呢件事嘅嚴重性 關乎佢嘅學習 等佢面試嘅時候認真啲 尤其係叩佢自己鍾意嗰間
真係叩唔到我都唔知點算……

sorry...我都覺得自己好長氣

回覆:派得唔好互勉發洩區

34區派咗去43區,第19志願

回覆:hsiehmama 的帖子

那間?和也浱到43區

引用:如叩幾十間門,全面試,孩子都辛苦,最怕全

原帖由 brother4 於 16-06-09 發表
如叩幾十間門,全面試,孩子都辛苦,最怕全都叩門成功 ,應有選擇困難症

...
應該唔會,中途有offer一定會放棄in一d一樣或較低level的學校,除非家長打算喺呢步都集郵啦

回覆:派得唔好互勉發洩區

想分享三年前呀仔考小學嘅經驗,呀仔學術唔錯,操行乖,可是考八間直私連waiting都無,派位派了第六志願,唯有先註冊後叩門,一共叩了六間學校,共有三間收。終於選讀一間二線小學,入讀後怎料成績名列前茅,所以幫他嘗試插班,升小二插班失敗,再接再厲,結果升小三插班成功,依家就讀算是名津小學,有直屬中學。Good luck to all!

引用:4年前過來人+派左尾4志願+最後等左一個月有

原帖由 maggieddie 於 16-06-04 發表
4年前過來人 派左尾4志願 最後等左一個月有多 頭3志願都收左 依家讀緊第一志願 大家加油 我幫你地打氣!

...
真心替你開心

[/url

回覆:karen55407 的帖子

你插到的律小我今年抽不到,還被派到同區寶校,喊得一句句,我現在等該小學call叩門,但除了1-1-1,我們非教友或舊生,相信機會好細。小兒很想入這間學校,做母親的眼見兒子明明有能力入讀,可惜今年輸比運氣,相反班中能力比他低的同學卻好運抽入,嗰種難受的感覺我都唔識講....本身小兒的學術和操行也不錯,我已諗定將來一年要好好裝備個仔去考插班,你的例子很鼓舞,我和小兒永不放棄!

引用:你插到的律小我今年抽不到,還被派到同區寶

原帖由 mymelody0701 於 16-06-12 發表
你插到的律小我今年抽不到,還被派到同區寶校,喊得一句句,我現在等該小學call叩門,但除了1-1-1,我們非 ...
我覺得教友是著數啲,起碼我仔叩六間六間都有得in。另外,我見我仔呢間學校考插班試時有非教友有份,所以你也可一試。

引用:你插到的律小我今年抽不到,還被派到同區寶

原帖由 mymelody0701 於 16-06-12 發表
你插到的律小我今年抽不到,還被派到同區寶校,喊得一句句,我現在等該小學call叩門,但除了1-1-1,我們非 ...
另外,派位只講運氣和策略,與能力無關。

回覆:karen55407 的帖子

考插班應該講能力,教友仲有優勢?

回覆 mymelody0701 的帖子

唔知道, 只知面試時校長有問小朋友在哪返主日學, 校長是虔誠教友
‹ 上一主題|下一主題