用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會面試
樓主: bcbcmama
go

聖公會面試   [複製鏈接]

老師幫阿仔打開盒後, 阿仔望入去見到有嘢, 然後用手指liu 佢出嚟, 是一小條藍色彩纸。

回覆:聖公會面試

之前post提到最後一題係trap..請問是什麼問題?

11/12 考題
1. 問小朋友咩名,平時去邊到玩
2. 4 flash cards, 飯、麵、奶、(忘記左)
3. 老師將飯&麵分別放係一個4格唔色的咭紙上其中2格,然後話拎碗飯&麵去煮,再叫小朋友去籃度拎番放番岩位置。
4. 拎一個鉛筆上面夾左個衣夾,叫小朋友拎落來又夾番好。拎左個籃仔入面有5個衣夾其中3個夾同色,叫小朋友搵3個一樣既㚒係鉛筆上。
5. 有個扣好既膠扣,要小朋友想方法將個扣掛係個杯耳朵上。

引用:11/12+考題 1.+問小朋友咩名,平時去邊到玩

原帖由 Joanching 於 15-12-12 發表
11/12 考題
我跟你的問題一樣,都係擒日見

11/12 考題
一樣!12/12見!你忘了果様係雪糕。老師有問小朋友夜晚邊個陪你瞓

回覆:Jfokbaby 的帖子

Sorry 11/12至啱

我覺得SSg 難啲,但我仔相對SSG 做得比SKH 好,雖然2間都做晒啲task... 睇黎佢同SKH 冇緣。

11/12 考題
Same for me. Also interviewed on Friday.

11/12 考題
10/12 考

首先去遊戲房玩波+隧道+大積木

跟住去另一房見老師:
1. 問小朋友名
2. 問小朋友父母名
3.  問動物名(魚,海豚&熊貓),老師收埋佢地再叫小朋友去拿魚&海豚去特定顔色咭上夫
4. 用箝箝一粒Lego+ 用箝各箝一粒黃色Lego 去3隻杯
5. 小朋友睇書同一時間問父母問題
6. 略略問下小朋友書中一幅圖主角正在做什麼
7. 再問小朋友,父母有否帶去動物園
8. 再問小朋友interview 完會去什麼地方
9. 拍凳,完結interview

引用:Quote:原帖由+Joanching+於+15-12-12+發表1

原帖由 Qqueeniet 於 15-12-13 發表
10/12 考

冇問香口膠盒有乜分别?

回覆:Qqueeniet 的帖子

我個仔都係第一日in ,只做到2/3題目。佢好努力用個拑夾Lego,夾了好多次,但老師好有耐性等佢,又俾我教佢用個拑,但阿仔要非常大力先夾到,所以頭兩個杯都不是完全自己夾,佢自己另一隻手幫用自己。到第三個杯,阿仔竟然自己打橫條lego令到個拑唔使用力已經夠大夾到Lego 。呢樣我真的估佢唔到,佢自己做到好開心!
仲有老師最尾送禮物俾佢,阿仔又好開心!

其實個interview出名難,考唔到是正常,但真正見識了又覺得呢間學校是用心揀學生。

家長部份問左咩問題?

引用:Quote:原帖由+Joanching+於+15-12-12+發表1

原帖由 Qqueeniet 於 15-12-13 發表
10/12 考

我第一日考,1.到4.同你一樣,5.問兩個盒有咩分別,6.叫小朋友看書(無問問題),老師問家長問題。6.送禮物,7.拍櫈。

回覆:little_kid 的帖子

問家長,條問題內容大約:同小朋友去遊樂園排隊玩遊戲,但排到你地無位?小朋友無得玩,甘你會點到。

D問題應該係睇家長點官理小朋友情緒,同睇家長係邊類型

11/12 問家長:如果小朋友唔想做功課,家長点處理

引用:問家長,條問題內容大約:同小朋友去遊樂園

原帖由 candyandjody 於 15-12-13 發表
問家長,條問題內容大約:同小朋友去遊樂園排隊玩遊戲,但排到你地無位?小朋友無得玩,甘你會點到。

D問 ...
我都係呢條

引用:我個仔都係第一日in+,只做到2/3題目。佢好

原帖由 Arale_Norimaki1 於 15-12-13 發表
我個仔都係第一日in ,只做到2/3題目。佢好努力用個拑夾Lego,夾了好多次,但老師好有耐性等佢,又俾我教佢 ...

想問係邊類型的拑?夾方糖嗰D

回覆 熊人 的帖子

我12號考都係呢條,我覺得係考手指仔搣開個開口,再大力掹開封口,考小手指力。我囡搞左好耐,因個開口好淺,手指搵到個口但唔識用力相反方向扯開條封邊。

引用:回覆+熊人+的帖子 我12號考都係呢條,我覺

原帖由 lazylazymama 於 15-12-13 發表
回覆 熊人 的帖子

我12號考都係呢條,我覺得係考手指仔搣開個開口,再大力掹開封口,考小手指力。我囡搞左 ...
果頂開口係封左開唔到架

回覆 Qqueeniet 的帖子

請問小朋友係幾月B呀?
‹ 上一主題|下一主題