用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 新界區2007暑期活動報料站
樓主: hkmimo
go

新界區2007暑期活動報料站 [複製鏈接]

Re: 新界區暑期活動報料站

hello, 大家有冇小朋友跳舞班介紹?
我仔仔3.5歲好鐘意跳舞, thanks!
該用戶已被刪除

暑假想比仔仔學游水同珠心算, 最好青衣 or 荃灣啦,  請問有無人有呢方面的資料呢??     

荃灣南豐好多野學,我上年暑假前就找一個sun,由12/f 遂層搜索到7/f, 拿了有一大袋活動的資料!珠心算一定有!不過我都係參加了愉景新城的天平!\

另游水我就在安蔭到參加stanford 游隊,由去年暑期到到在都有keep住學,佢地d老師好好心機,我大仔由洗頭都叫救命,到現在已可以游自由式(25米)及我細仔講多過做,都已經學會了而且會一直學到四式學齊為止!不過有好多人就去了葵涌

我都想係南豐搵暑期班, 今年囡囡好想學魔術, 不過我會5月尾先搵!

請問讀奧數好唔好 荃灣或青衣有咩好介紹

屯門大會堂有個「一比四繪畫音樂教室」, 四人一班, 有中西繪畫同音樂班, 導師個個都係大學畢業主修藝術同音樂。兒童畫班係唔抄畫架, 個個都係小朋友自己一手畫。
有時間可以去屯門大會堂攞張傳單, 有問題可以pm我呀。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
該用戶已被刪除

[quote]
BB2WONG 寫道:
荃灣南豐好多野學,我上年暑假前就找一個sun,由12/f 遂層搜索到7/f, 拿了有一大袋活動的資料!珠心算一定有!不過我都係參加了愉景新城的天平!\

另游水我就在安蔭到參加stanford 游隊,由去年暑期到到在都有keep住學,佢地d老師好好心機,我大仔由洗頭都叫救命,到現在已可以游自由式(25米)及我細仔講多過做,都已經學會了而且會一直學到四式學齊為止!不過有好多人就去了葵涌

簽名被屏蔽

BB2WONG,

你好, 我個仔又係怕水, 唔肯參加游泳班, 請問你是怎樣說服他參加呢? 你仔仔幾多歲開始學? 媽咪可否到場觀看? 請分享一下.

laphimmom

Re: 新界區暑期活動9料站

Bob&Wendy,

之前都想幫個仔報Science,因為個仔上完試堂後,不停口咁講上堂嘅嘢,但鐘意嘅時間又full咗。後嚟報咗honics,都讀得好開心,雖然唔係個個字都記得,但聽同講都有進步,連學校老師都猛讚,真係好開心。

仲有如果你想報名,不如話我介紹,好似大家都有9折,資料可以pm比你,不過你最好問清楚仲有冇呢個優惠。

Bob&Wendy 寫道:
Which class did yr kid join before?

I would like to join their Science all around before but the time schedule not fit for me.  What kind of Summer course did they have?
該用戶已被刪除

Re: 新界區暑期活動9料站

lilianfwh 寫道:
自組暑期珠心算班, 導師上門教授, 年齡由4歲起, 每班可自組2-3名學生, 學費以每堂計算,  有興趣pm我

[size=large]達水平的學員可報考珠心算能力國際鑑定考試

兒童為什麼要學習珠心算的理由
因為兒童學習珠算心算達一定程度後,我們可以發現他具有許多優點:
   第一:左腦、右腦較優於一般人
          第二:計算能力較優於一般人
          第三:視覺、聽覺、觸覺能力較優於一般人
          第四:注意力、反應能力、思考、推理等能力均較優於一般人
所以由前面四點優點,我們珠算心算熟練者,有以下之具體成果:
          第一:計算增強、記憶力增強、注意力集中
          第二:領悟力、判斷力、推理能力增強
          第三:視覺、聽覺、觸覺之反應能力增強
          第四:有自信、有耐性、有堅持性
          第五:有理想、有目標、事業心強
因為珠心算有如此多之優點,所以它是所有才藝之中,學習人口最多之科目,可見它之重要性,而它之所以有如此多之優點,是經以下之訓練而得:
          第一:看算訓練-看題目計算數字,可訓練學生忍耐力、思考力                及快速計算能力
          第二:聽算訓練-學生於聽到教師唸出數字而計算,可訓練學生                聽力、注意力、記憶能力
          第三:反應訓練-學生於看到或聽到數目,必需立即正確算出答                案,可訓練學生領悟、判斷及推理能力
          第四:速度訓練-所有數字必需限時在時間內算畢,故可求速求                快的精神,並激發潛在的學習效率
          第五:靜坐訓練-訓練學生精神集中,上課專心

我有興趣, 但搵不到其他小朋友, 如其他媽咪有興趣又搵不到其他小朋友, 留資料睇下可唔可一齊上呀!

wong tsz him (tuen mun)        [email protected]

STANFORD----TEL : 23221381

或者你地比個FAX NO. 我,我可以FAX份INFM給你們,只有FAX ONLY.

另外我2個仔(大仔由7歲開始、細仔就4歲開始)在STANFORD學,之前大仔3.5歲及細仔0.5歲時一起於幼聯學過,細仔沒問題因為唔識驚,但係大仔就由那次學過開始,怕得要命!每次去學都哭得死去活來,因為D 阿SIR說要佢克服唔驚水,就次次都拋佢落水,嚇到佢晚上都發惡夢!

今次我逗了很久,而且又時時比佢地睇TITANIC及明日世界(一套講沉船、一套講天災),講比佢地知SWIMMING係求生技能之一,萬一乘船或者有什麼天災,就一定要效自己!
所以佢地才肯去試,點知一試就好中意,而家我大仔已學完自由式,仲要繼續學其他式,細仔就反而玩玩下,仲停留係自由式,不過都算啦!當每個星期比佢地運動下,而且佢地都有鼻敏感及氣管敏感,佢地游左水之後,自己都覺得身體好左,去年冬天都未試過穿羊毛衣!最記得大除夕只有8度我地出去倒數,我就穿得隻粽咁,佢地都係穿件T-SHIRT加件羽絨就OK了!

上水廣場後面藝術圈。
每班1至6人。
tel: 26688379
可以試堂架!

迪男媽媽

荃灣南豐在8樓的嘉麗芭蕾舞學校有JAZZ及BALLET學, 都有1個男仔學緊

Can you fax to me :26486121
NICOLE MA MA
‹ 上一主題|下一主題