用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 忍唔住為明慧講幾句說話
樓主: Mother_Joyce
go

忍唔住為明慧講幾句說話 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+14-12-05+發表好

原帖由 vcheng99 於 14-12-05 發表
點解你覺得其他家長唔應同你就係唔理性同欺凌呢? 你份人都幾奇怪,又要用讀,又要嫌棄。選錯一次好啦,第二 ...
我前文已經講咗幾次明慧嘅優點同選舉明慧嘅原因(不下五六項包括有net, nmt,姨姨老師有愛心,小朋友讀得高興,早上有圖書時間,全日制時間夠長等),不過如果部分家長堅持將討論聚焦在負面的事情上(旅行物非所值及多雜費),這便是我所說的斷章取義了。bk家長有個怪現象,容不下別人批評自己小朋友所讀的學校。

回覆:龍校之友 的帖子

慨歎香港怪獸家長何其多。

引用:Quote:原帖由+vcheng99+於+14-12-05+發表點

原帖由 龍校之友 於 14-12-05 發表
我前文已經講咗幾次明慧嘅優點同選舉明慧嘅原因(不下五六項包括有net, nmt,姨姨老師有愛心,小朋友讀得高 ...
你的鄙視,嫌棄的態度很難服眾。如所有觀點都是客觀評論,沒有任何論點是容不下的。當別人提出問題時,你只會鄙視別人而好像看似大方的叫其他人理性點,但說話盡其刻薄。我本抱着路過心態,但實很難不代其他媽媽抱不平。我不再打算回你的貼,學你所講,怪獸周圍都係,又要讀,又要嫌棄的,我真是見識少,不能理解。

回覆:vcheng99 的帖子

空穴來風,必有其因。民生和明慧一步之隔,學費相近,名氣亦差不多。但在 bk 三年鮮有人批評民生 commercial,何解?至於你說我看不起部分家長,我會多加注意,避免過分真情流露。

回覆:龍校之友 的帖子

與夏蟲語冰,難免吃力不討好。

回覆:忍唔住為明慧講幾句說話

我亦忍不住出聲了,我小朋友正在太子讀, $0.1都無要我捐,何況, 你可以不捐 or 你大可以去第二間讀,不是嗎?

民生我之前去過in 國際班,net teacher比例根本同明慧差一半,難聴d講,若用$買語境及小朋友被照顧的時間,我一定是選明慧

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-04+發表你

好媽媽,依家情況系打的(周末去收費渡假村)收百三,MW巴士叔叔(周五去公眾海灘)又話收百三喎,你系咪掉 ...
you dun get my analogy, anyways… i dun think im being irrational - conversely而家嗰HKD130吾比你都比左,又参加左嗰activity……甘你想点?其實講真,你成日對學校一般費用又或者charity 看得甘重,加上你自己其他總總原因,覺得學校吾好,甘樣對你同你小朋友都會變得好負面,你有冇認真稔吓自己應該點樣tackle衣個問題??!……如果你想係BK找parents贊同你對嗰130蚊嘅睇法,吾好意思- majority of moms here seem to disagree from your views.. 吾好徒時間喺衣個thread,快d解決左你自己嘅問題先喇!

引用:空穴來風,必有其因。民生和明慧一步之隔,

空穴來風,必有其因。民生和明慧一步之隔,學費相近,名氣亦差不多。但在 bk 三年鮮有人批評民生 commercia ...
理性討論之中,說服不了人,然後話看不起其他家長,何其怪獸!

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+14-12-05+發表我

你的鄙視,嫌棄的態度很難服眾。如所有觀點都是客觀評論,沒有任何論點是容不下的。當別人提出問題時,你只 ...
Agreed. 誰是誰非,無須多講

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+14-12-05+發表好

點解你覺得其他家長唔應同你就係唔理性同欺凌呢? 你份人都幾奇怪,又要用讀,又要嫌棄。選錯一次好啦,第二 ...
好同意
另一所學校,啟X,9月開學至今已經出左3次通告都係有關捐錢既,當然捐款與否由家長決定,但明慧暫時無喎,以事實去比較,好難理解至服衆。
最後一點係有個感覺似係非用家扮用家⋯
注:最後一點純粹個人感覺,不喜勿插,謝謝。

引用:個個月萬幾蚊學費都系咁比,點會介意個一二

個個月萬幾蚊學費都系咁比,點會介意個一二百蚊丫,你明嘅,何必斷章取義哩。迪士尼入場券成五百蚊張,人人 ...
其實你係度,對住你認為*看不起的家長*up甘多野,冇用架喎,徒時間,我也不打算再reply your post了。hope u can find a right school for ur kid ASAP

醒目開學勳章

咸魚青菜各有喜好,大家唔好再拗啦!

回覆:hschsc 的帖子

民生冇咩叫國際班㗎喎

龍校之友 發表於 14-12-5 08:27
空穴來風,必有其因。民生和明慧一步之隔,學費相近,名氣亦差不多。但在 bk 三年鮮有人批評民生 commercia ...
以我所知民生亦有不少負評,當然也有很多家長吹捧,呢個唔係VS post,無需要比較。
係咪Commercial睇你同邊間學校比,上年我記憶中收過兩至三次捐款回條同買獎券,我估次數同一般有學劵學校相若。返而我會懷疑點解只是幫果兩三個團體籌款,而不是任何社福團體。
香港的中小學過半有天主教/基督教背景,我們的一代都是讀這些學校長大。不要隨便將別人與有無信仰/有無道德歸邊。孩子有幾多PLACEMENT OFFER同有邊間學校的OFFER只是人生的小經歷,不宜過度自滿或自卑。

咁奇怪? 無論太子或北角用家也未曾收過捐款通告, 其實是否某人的丈夫搞錯了?  

理性討論的定義: 無論任何情況, 對事不對人, 請自問?

<<< 這個公仔沒有任何侮辱的意思, 只代表想不通, 難道BK會倒自己米而製作一個侮辱公仔? 請搞清楚

好,回正題,我係太子明慧pn上午班用家,老師其實好好,有耐性,女兒開學後進步好大,英文和中文都講得好好!今年再戰K1, 已經有維紀和St Cat 兩間offer, 我個人覺得明慧功不可抹!真是感謝明慧老師!

hayleymama24 發表於 14-12-5 10:41
好,回正題,我係太子明慧pn上午班用家,老師其實好好,有耐性,女兒開學後進步好大,英文和中文都講得好好 ...

myserena 發表於 14-12-5 10:01
好同意
另一所學校,啟X,9月開學至今已經出左3次通告都係有關捐錢既,當然捐款與否由家長決定,但明 ...

FYI, 今天收了兩張捐錢通告......
‹ 上一主題|下一主題