用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝2nd interview 完後的問題
樓主: yinsky99
go

王錦輝2nd interview 完後的問題   [複製鏈接]

我小朋友都係一樣,完全發輝唔到平日嘅表現..... 唯一好運嘅,係佢仲會坐定定咁聽校長講野。

全面不合作係冼住坐歪,扭來扭去, 出位. 看書唔想看, 求其看下便停(佢平日係好喜歡看書的), 不停想同我傾計問間房的新, 做d怪聲, 想快D走

回覆 曳曳爸 的帖子

我地除左o咀, 只好好有體育精神甘, 求其完成個程序, 快d閃

回覆 麥兜MaMa 的帖子

嘩! 真係較為特出. 不過, 小朋友是活動型, 正好配合WKF的教學模式. 祝好運!

其實好難控制小朋友的表現, 作為家長, Interview時盡力完成了自己果part已無悔.

唉....我女都係.....叫佢耐心睇書..佢用左唔洗10分鐘就話睇哂本書, 成日擰個身過黎我地個面, 叫做執返個尾彩係佢可以成本故仔書講哂. D小朋友真係好麻煩. ><

klm402 發表於 14-10-28 11:26
唉....我女都係.....叫佢耐心睇書..佢用左唔洗10分鐘就話睇哂本書, 成日擰個身過黎我地個面, 叫做執返個尾 ...
唉,我個曳女嗰10分鐘搞咗3本書,老婆後尾講我知話我當時(嚇到)連啲頸筋都凸埋出嚟!好彩校長叫曳女講番個故事出嚟嗰陣,佢都講到其中1本書交到8成貨。

我個女先攞左本中文書睇,睇左兩睇,就攞第二本英文書睇,老師叫佢講番比我地聽,佢就每本讀番內容出黎,唔係講囉,好似冇理解到咁。

我個囡都係成本書的字讀出嚟,老師後來問佢知唔知內容講咩~好彩都答到

想請教大家黃錦輝一年幾多錢學費?

sze0203  $35000  發表於 14-10-30 09:51

sodisodi 發表於 14-10-21 23:52
所以,如有2nd IN才算大機會,而今次又好似有較多浸幼生入圍,即是今年大部份sibling在1st IN 的表現失準, ...
SIBLING 喺呢幾日已陸續收到來電通知, 安排下星期 2ND IN, 網上的WAITING LETTER 亦改為2ND IN CONFIRMATION LETTER, 結果亦會喺21/11一齊公佈

回覆 sze0203 的帖子

我呢啲街外人, 仲未有份, waiting for 2nd in, 幾時先有得in 呢

hobby 發表於 14-10-30 10:27

我呢啲街外人, 仲未有份, waiting for 2nd in, 幾時先有得in 呢 ...
可以分享下點解咁中意WKF嗎.

回覆 klm402 的帖子

語境, 一條龍, 地區問題等; 加上現在零offer, 得WKF, 有waiting for 2nd in

hobby 發表於 14-10-30 10:33

語境, 一條龍, 地區問題等; 加上現在零offer, 得WKF, 有waiting for 2nd in  ...
唔好膽心, 總會有一間0岩你心水的.

WKF中學好似BANDING麻麻???

WKF 只有辦學8年的歷史, 中學部畢業的都唔係一手湊大的學生, 而且算係實驗性的學校, 以較西式的教學法去考DSE,而且中文科一直都係WKF 的弱項,學校仍在這方面改善中。

中小學部的校長不是絕對進取型,算係以學生為本的教育,因材施教,不是非常重視學校BANDING 問題,同埋學生大部份選擇外國升學。WKF 除左考DSE之外, 亦會報讀好多外國公開考試,對於傳統現實又重視升大學的香港家長,呢方面亦是考慮的風險之一!

sze0203 發表於 14-10-30 10:58
WKF 只有辦學8年的歷史, 中學部畢業的都唔係一手湊大的學生, 而且算係實驗性的學校, 以較西式的教學法去考D ...
謝分享, 說得很好、很仔細~~

班親生子女仲未考大學公開試, 我相信一手湊大的成績會較好; 我們也不希望將來入讀的學校為操卷而操卷, 我們會較希望子女入讀一間能讓子女更有自信, 有良好的溝通技巧, 可以大大方方站在人群前發言, 無論讀書叻唔叻, 我們好希望學校能提供這些給小朋友

Sibling 始終有jetso.

但點解要另設2nd IN 時間 ? 可能原先500位 2nd IN參加者均未達標 (尚未選夠150位學生).

sze0203 發表於 14-10-30 10:58
WKF 只有辦學8年的歷史, 中學部畢業的都唔係一手湊大的學生, 而且算係實驗性的學校, 以較西式的教學法去考D ...
其實係我搜集WKF既INFO時, 我有同感佢地比其他學校有更人性化既方針, 以學童為本既理念都好明顯, 希望學校一日比一日好. 如果真係做到以童為本肯定係學生之福.

hobby 發表於 14-10-30 11:05

班親生子女仲未考大學公開試, 我相信一手湊大的成績會較好; 我們也不希望將來入讀的學 ...
真係恭喜你, 難得你地方向咁清晰, 今時今日其實父母簡學校既心真係好容易動遙. 你小朋友一定會有OFFER的. 放心.
‹ 上一主題|下一主題