用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 今天,收到(取錄)信了
樓主: 平凡是福
go

今天,收到(取錄)信了 [複製鏈接]

終於收到信了, 係被取錄為"備取生", 如有學位剩, 先有機會再IN, 即係要再等.....

回覆:今天,收到(取錄)信了

thx queenie_shum!  大家都加油!

引用:終於收到信了,+係被取錄為"備取生",+如有學

原帖由 心平如鏡 於 14-10-14 發表
終於收到信了, 係被取錄為"備取生", 如有學位剩, 先有機會再IN, 即係要再等..... ...
唔緊要………試下寫信俾校長,六月會多人放位

引用:我仔in時也是周身郁仲踢老師的檯,我同老公

原帖由 hoiyee2701 於 14-10-14 發表
我仔in時也是周身郁仲踢老師的檯,我同老公也以為死硬
收到信時勁開心,第一間in,也是第一間offer  ...
恭喜晒!

queenie_shum 發表於 14-10-10 14:33
又想問吓各位有OFFER ge 家長, 你地小朋友係咩性格, 想知嶺小會收咩類型學生. 我仔係怕羞慢熱型, interview ...

我女係非常外向同主動型,成日要爭第一個隻。我相信group in 佢都應該會有主動舉手答問題。但去到 in 家長,可能佢知我地講緊佢,佢就突然變得好怕醜。雖然佢無離開位,但就不停拉低我隻手 (我當時既身體語言應該令佢好緊張)。到老師問佢野時,開頭都唔肯答,係最後先好勉強咁講左兩粒字﹑點個頭,所以我地都以為佢一定唔得。

我會放棄嶺小,唔會hold位

回覆:jamlee309 的帖子

是否住得太遠了?

引用:是否住得太遠了? +

原帖由 li_penguin 於 14-10-20 發表
是否住得太遠了?
Jamlee是否屯門人?(之前見你問屯門校車info)

引用:Quote:原帖由+li_penguin+於+14-10-20+發表

原帖由 Ehyclhphth 於 14-10-20 發表
Jamlee是否屯門人?(之前見你問屯門校車info)
係呀!我是屯門人,現有近d學校offer

係咪圖玄或者李忠德?

引用:係咪圖玄或者李忠德? +

原帖由 li_penguin 於 14-10-21 發表
係咪圖玄或者李忠德?
兩間都有,未諗到選邊間?有什麼意見給我嗎

兩間都好,李宗德相對無甘谷,屯門人多數棟圓玄,因為由屯門去天水圍李宗德都要半個鐘,圓玄轉左新校長同想改善升中派位所以比之前進取左,但冇辦法,全屯門區小學都係甘“谷”

今天才郵寄申請 那不是沒機會?

十一月仲有一次面試的, 你尋交咗表, 應該安排到的.

引用:兩間都好,李宗德相對無甘谷,屯門人多數棟

原帖由 li_penguin 於 14-10-22 發表
兩間都好,李宗德相對無甘谷,屯門人多數棟圓玄,因為由屯門去天水圍李宗德都要半個鐘,圓玄轉左新校長同想 ...
現在有崇真,元朗宏信offer? 你們會選擇邊間?可以比d意見我呀?

jamlee309 發表於 14-11-13 09:11
現在有崇真,元朗宏信offer? 你們會選擇邊間?可以比d意見我呀?
崇真應該谷好多.  我女三年級, 有個插班生正正係崇真轉過嚟的, 因為崇真太谷太辛苦, 仲話小二升小三的暑假, 係日日返學操 TSA 的, 個家長仲話好彩走得快.

引用:Quote:jamlee309+發表於+14-11-13+09:11+現

原帖由 chanwendy 於 14-11-13 發表
崇真應該谷好多.  我女三年級, 有個插班生正正係崇真轉過嚟的, 因為崇真太谷太辛苦, 仲話小二升小三的暑假, ...
但覺實崇真的教學很好,不是李宗德唔好,如無崇真,我一定入李小!

崇真有6000人左右考,而小囡有幸在第一輪成功入到,又並非崇幼學生,相當幸運

如果有崇真同李小比,崇真升中會較有保證,因為始終辦學甘耐,教學會相對有經驗,但正如樓上家長講,較谷較傳統,但其實想小朋友係香港讀大學的話,一定程度操練係必須,其實嶺小小一開始平日中英數常評估都跟足TSA模式,只不過家長無特別為意而且數量適中

引用:兩間都好,李宗德相對無甘谷,屯門人多數棟

原帖由 li_penguin 於 14-10-22 發表
兩間都好,李宗德相對無甘谷,屯門人多數棟圓玄,因為由屯門去天水圍李宗德都要半個鐘,圓玄轉左新校長同想 ...
但而家多左崇真有offer

‹ 上一主題|下一主題