用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校神校以外
樓主: derek0811
go

名校神校以外   [複製鏈接]

回覆 786 的帖子

bingo! 以我平庸資質一定要選易行既路比自己,加上lazy, 所以我果位名牌老爹整日話我吴長進

引用:回覆+786+的帖子 bingo!+以我平庸資質一定

原帖由 eko 於 14-05-15 發表
回覆 786 的帖子

bingo! 以我平庸資質一定要選易行既路比自己,加上lazy, 所以我果位名牌老爹整日話我吴長 ...
估中了

引用:回覆+786+的帖子 bingo!+以我平庸資質一定

原帖由 eko 於 14-05-15 發表
回覆 786 的帖子

bingo! 以我平庸資質一定要選易行既路比自己,加上lazy, 所以我果位名牌老爹整日話我吴長 ...
見到你同786的对话,令我联想到一个问题:  你們希望孩子行的也是一條会擁有專業資格的路嗎?    坦白说,我是希望的,当然事實如何我無法控制,但始終覺得会是一種保障

引用:Quote:Argyle+發表於+14-5-14+12:47+我以前

原帖由 Argentum 於 14-05-14 發表
我覺得起碼有兩方面看.

1. 始終是學外語, 如果自少可以學到比較純正的口音, 講出來, 比帶有廣東話音調的 ...
同意

引用:見到早一版講口音,忍唔住插嘴。點解有一口

原帖由 momama 於 14-05-15 發表
見到早一版講口音,忍唔住插嘴。點解有一口純正口音會令人睇高一線?學到固然係好事,但毋須放到咁大。一般 ...
不是高人一等,學好外語重要⋯⋯⋯但是咁樣嘅「語境」不敢苟同。

除咗香港星加玻印度,有咩地方父母會用唔咸唔淡不純正英文同子女溝通.........

引用:Quote:原帖由+eko+於+14-05-15+發表回覆+78

原帖由 longlokma 於 14-05-15 發表
見到你同786的对话,令我联想到一个问题:  你們希望孩子行的也是一條会擁有專業資格的路嗎?    坦白说,我 ...
這個問題好多層次。對我小朋友而言,無話想唔想佢做咩,佢喜歡就ok.小朋友話將來要攪科學,唔係咩3師,明知揾唔到食,但佢鐘意我就ok.

第二個層次是,要有專業資格,現在有好多門路,不再是以往只是大學某學系畢業才成。

第三個層面是,有專業資格不一定幸福。咩師勿師工作壓力大;還有如我是醫生,可能己在sars時死掉--如果我覺得這樣死掉有意思,我就無悔;如果我覺得這樣死掉父母是負回報,我就覺不值得去做。

786 發表於 14-5-15 12:29
這個問題好多層次。對我小朋友而言,無話想唔想佢做咩,佢喜歡就ok.小朋友話將來要攪科學,唔係咩3 ...
時代唔同, 好多年輕人都唔追求搵食.
我 cousin 係神校畢業, 上科大讀熱門科.  大學畢業後, 走去保衛地球, 維護綠色....的和平.

joyce1234  我的朋友神校畢業,畢業後去咗做工會爭取勞工權益  發表於 14-5-15 17:55

Argentum 發表於 14-5-14 23:40
我覺得起碼有兩方面看.

1. 始終是學外語, 如果自少可以學到比較純正的口音, 講出來, 比帶有廣東話音調的 ...
我都同意你所講, 有很多父母真的以為識生字等於識英文. 無錯唔同既國家有唔同既口音, 所以口音我都唔覺得太大問題, 不過千萬唔好錯哂文法, 同埋千萬不要成句都係中文, 跟住KEY WORD就用英文, 因為小朋友在初學階段一定要比佢清晰既指示, 學壞師就麻煩啦.

eko 發表於 14-5-15 06:33
牛津生廿幾嵗絕對有機會平反,家人都系默默等緊果日,吾取比厭力、怕出事,佢自己都覺得好sad吾能夠發展佢專業biochem,佢愛書和懷念U生活,所以選擇在U既library做。 至於Harvard生,已40+, 平反機會不樂觀。
哦, 原來在英國.
如果在英國大學放library admin都唔算失禮. 呢類工作好多都要degreee.
如果佢在香港的地區圖書館做, 就真係笑死人.

Harvard生又身在那裡? 做開邊行?

old_baby 發表於 14-5-15 04:44
"故事"寫得真好. 但太過小說化, 很難令我完全相信係事實.
謝謝讚賞. 雖然你沒有給我「零分.  重作 !」, 我還是要「作」多個故事給你品評.

是咁的, 那一夜我如常地駕我的老爺四驅車回家.

屋苑的停車場, 要經一座螺旋形, 轉到頭暈的車道, 才到正式的多層停車場, 再分左右兩翼, 基本上要行完每層才可到頂.

那夜, 有架和我一樣停泊在頂層的「發啦你」, 轟隆轟隆的緊貼我車尾一路在螺旋形車道向上爬. 我最憎人跟車太貼 ( 被 人追尾收掣不及撞過幾次 ), 所以決定和他開個玩笑.

轉完螺旋形之後, 我瞧右邊相反方向往屋苑另一邊離去. 「發啦你」車主如釋重負, 加油向左邊走. 我到了上一層, 開始發力向左回再向上.

不出所料, 當「發啦你」車主轉上頂層時, 竟然又見到同一架老爺四驅車在前面爬行. 在倒後鏡中見到他驚愕到踩 brake 停了下來一陣. 我相信他當時的感覺和你現在不多.

一架爛鬼四驅車為甚麼可以神出鬼沒領先「發啦你」?  相信他情願相信自己撞鬼好過.
我當然不會告訴他, 屋苑另一邊, 因為建築原因, 少很多柱位和狹角, 他行的那邊, 有會所出口, , 路面的拱形 speedbumps 亦特別多, 任你幾好身手, 想鍚住架超跑, 必定要慢下來.

向相反方向回家, 很反智 counter intuitive. 相信是他從未有發覺此路亦通的原因.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Fact is stranger than fiction. 人生本就如此.

當然, 一篇文不可能寫盡「我在飛仔學校的日子」, 有些東西亦因為令人難以置信, 所以上文沒有提.

姑述其一.

其中一個燃起我內心一團火的種子, 是我中學時在報上看到關於港大學生會刋物「學苑」的一篇文章轉載.

這篇文叫「而我, 終於來到了港大」. 當時在校內很大回嚮. 作者自稱因為家境關係, 很多時要到麵包店後門執 ( ?偷) 麵包皮充飢. 受盡艱難白眼, 苦學終於來到了港大. 很多港大同學難以接受, 不信它是真的, 我自己則覺得他是「技術上可行」, 並引以為激勵.

知果你是當時的港大生, 你會信這個故事嗎 ?

無論你信不信, 它確實激勵了一個飛仔學生, 讓他最後也能講一句 : 「而我, 終於來到了港大」.

Argentum 發表於 14-5-15 15:09
謝謝讚賞. 雖然你沒有給我「零分.  重作 !」, 我還是要「作」多個故事給你品評.

是咁的, 那一夜我如常地駕 ...

唔敢話你老作, 只係有D地方唔多明:

1. 小巴司機會留意乘客勤唔勤力, 已經很戲劇化.
2. 穿喇叭褲、頭髮長的飛仔, 應該是70年代的事. 可以容許"頭髮長過所有女同學"的名校, 我都想知係邊間?
3. 如你是名校畢業, 會考成績不差, 只是得罪校長, 照理也可去一些2流中學升中六, 何需去讀"飛仔學校"?
4. "在醫院再遇你的仇人(舊校長), 而他已是瀕死", 又是十分戲劇化.

從你的故事看, 應該是70-80年代背景, 當時港大醫學院收~150人, 名校"包埸"已是不可能(當時最"神"的 KC和QC也是最多~20人, 其他名校很少超過10人). 當時屋村學校考入醫學院經常都有, 無須把自己當成legend.

類似的故事在我以前讀的band1學校也見過, 有同學也是得罪校長要走人, 他今日亦是大有成就, 還有回校給師弟妹們作分享. 而他轉讀的學校, 當年和我校地位差得遠, 但現在已拉近不少(甚至在某些所謂"排名"上已超越).

以前讀的band1學校, 見過很多人因為成績或其他原因會考後要轉校, 但最終能谷底反彈, "反壓"舊同學的例子不少.

並非完全不相信你所寫, 只係內容似乎加入了太多你自己的感覺, 把自己當成"神人"了. 照計你已年過50, 到了這年紀, 又已是專業人仕, 而對中學年代的"仇恨"仍未釋懷, 似乎有點..........

old_baby 發表於 14-5-15 15:46
唔敢話你老作, 只係有D地方唔多明:
以我所知, 我DADDY年代時(依家50幾60)既KC係O係UPPER 6 既時候已分準備讀醫既班, 即係準備大學讀醫果埋人O係KC UPPER 6既時候已開始分出黎教

喜樂果子 發表於 14-5-15 16:29
以我所知, 我DADDY年代時(依家50幾60)既KC係O係UPPER 6 既時候已分準備讀醫既班, 即係準備大學讀醫果埋人O ...
以前大學預科, 理科分為Bio及Maths group -- Bio Gp讀Eng, Phy, Chem, Bio. 而Maths Gp讀Eng, Phy Chem, Pure Math, Applied Math. 其實Lower6已分咗.
讀Bio Gp的人好多都以入醫科為志願 (不過Maths Gp都有人入醫科), 當然唔係人人都得啦.

QC 直到叫做L6 Medicine, L6 Engineering添, 你估個個入晒咩?

old_baby 發表於 14-5-15 16:40
以前大學預科, 理科分為Bio及Maths group -- Bio Gp讀Eng, Phy, Chem, Bio. 而Maths Gp讀Eng, Phy Chem, Pu ...
我聽我DADDY講KC以前都係叫Medi呀  

回覆 Argentum 的帖子

你簡直系我偶像!家庭精心温室陪育既都可以好出色,但持久力毅力同自發既果D比可以好大分別。我自己都經歴過被陪育同自發既階段,可能系年少無知,在被培育階段好翠弱碰到hurdles易揾籍囗放棄迷失失咁,到左自發階段完全系另一個人動力持久力creativity胆色充份發揮,而因為目標系自己定既而自己一步步走向目標中途hurdles自己trouble shoot最終達標既滿足感好實在,也建立到自信同真我。所以到阿仔我會盡量比多D機會佢在可以既程况下為自己得出選擇,就算系明知系錯既都等佢從错誤中慢慢領悟學習,完全不用心急在起跑綫輸條街,我自己都系late bloomer而要求阿仔做early bloomer 吴公平,還有我絕對接受佢做中游份子,80/20% rule最好用,做到8成夠啦,攞多最後果两成要付出太多不附經濟效益(除非佢輕而易擧),攞黎用在弟D地方好過,關鍵時才踩盡冇咁易一早burn out。

引用:Quote:old_baby+發表於+14-5-15+04:44+"故

原帖由 Argentum 於 14-05-15 發表

是咁的, 那一夜我如常地駕 ...

這個  post 值追

引用:+本帖最後由+Sumyeema1+於+14-5-15+17:08+

原帖由 Sumyeema1 於 14-05-15 發表
值得追

回覆 786 的帖子

我同意專業資格提供保障但同幸福系两回事,尤其系女仔,好多遲婚或不結婚,可以話系自己既選擇不過忙碌壓力加上不能放低身段都系原因,No pain no gain,做得好既要願意比人付出更多,吴好采做左國際大公司,飛來飛去可以做到好殘少D毅力冇工作滿足感都好難頂,不用出差時又可能要teleconference, 3個時區分分鐘要半夜三更起床開會(當然冇ot pay啦)。
不過客觀講專業保障系大D, 通常打完木人巷後可選擇找份安穩既都可以細水長流。

old_baby 發表於 14-5-15 14:59
哦, 原來在英國.
如果在英國大學放library admin都唔算失禮. 呢類工作好多都要degreee.
如果佢在香港的地區 ...

唉!佢系contract未系長工,不過佢願意放下身段,我服佢勇氣可嘉。
Harvard果個我只知佢無份工做得長,人地傷心事吴敢問太多,但知系會考拿7、8個A,真系難以置信!

引用:Quote:原帖由+momama+於+14-05-15+發表見到

原帖由 bubuG 於 14-05-15 發表
不是高人一等,學好外語重要⋯⋯⋯但是咁樣嘅「語境」不敢苟同。

除咗香港星加玻印度,有咩地方父母會用唔 ...
利申:我基本上係唔同細路講英文,需要時係全英文但唔會中英夾雜。同一時間我又唔認為有口音係一個問題。

‹ 上一主題|下一主題