用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聖保羅男女中學 vs 李寶椿國際書院
樓主: Judyfoster
go

聖保羅男女中學 vs 李寶椿國際書院   [複製鏈接]

回復 中天英 的帖子

小弟不才,係咪又理解錯左你嘅意思?

No I don't think you are "不才", but I am convinced that you purposely put the words into my mouth by twisting "Stern" to "NYU".

今晚去上拳击的第一课, 打唔到人, 都应该可以学到避开唔比人打挂!!!!!

"你郁手, 我就闪身,跳开"  等我练得好本领, 帮大家挡拳都好!!!!  (发梦???)

nintendo  哦,要學識閃。  發表於 13-8-16 15:47

終於忍唔住口,喺唔喺有人最初想帶出一個信息:傳统名校光環褪色

(接着)- 新進直資將會蒲頭?

[利申:我兩個女兒從沒入讀傳统名校,但曾讀直資多年,小女兒九月入讀 LPC.]

Sumyeema1    G。。。。。T。。。。  發表於 13-8-19 15:12

回復 bobbycheung 的帖子

唔好講打講殺,聽多首陳寶珠、呂奇情歌先!

http://www.youtube.com/watch?v=qgaltrnnSqY

annie40  我已经非常老饼, 亦顶不住珠姐、奇哥! 音波功真厉害!  發表於 13-8-16 17:43
bobbycheung  大佬呀,  咁多歌, 你都唔好介紹隻咁嘅歌比我地聽啦, 一聽就起哂雞皮  發表於 13-8-16 17:19

bobbycheung 發表於 13-8-16 15:10
我都話"開親口就聽秧"架啦, 估唔到咁快就講中.  睇形勢, 依次都好大機會係"你郁手, 我聽打".  我真係衰多 ...

邊個郁手,邊個聽打,都唔关我事。
我最想知嘅係,邊個扮呂奇,邊個做陳寳珠。

daisychan 發表於 13-8-16 16:39
終於忍唔住口,喺唔喺有人最初想帶出一個信息:傳统名校光環褪色 (接着)-> 新進直資將會蒲頭?

我只係覺得,有時有 d 家長太過肉緊
成日對 "其他學校" 充滿敵意
人地成績唔好固然會踩
就算人地成績好,都可以挖其他野出黎批評

Shootastar 發表於 13-8-16 15:22
回復 中天英 的帖子

小弟不才,係咪又理解錯左你嘅意思?
你嘅意思係咪話少左個Stern字?

中天英 發表於 13-8-15 19:14
不過過去幾年嘅「track record」係-----唔多入倒Ivy league/Top Tier 大學喎。

好奇問問,你小朋友讀邊間學校?

bigheadchiu 發表於 13-8-15 17:51
希望可以答到讀醫係唔係真尖子, 勁唔勁。。。。。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 3156&extra=page ...
答唔到,我講既尖子係不只識考試, 要all round D, presentable and smart. 唔知你有冇識有D醫生都幾dumb吓, I know quite a few. 有個醫生朋友嗰仔16歲中學畢業,IQ 130幾, 考到牛津,放棄讀醫, 讀物理,仔話讀醫唔駛好高智力, 我agree。講番本地大學,我會認為入到建築和Law既會係我認為既真尖子;讀醫既可能考試叻就可以了。

引用:Quote:bigheadchiu+發表於+13-8-15+17:51+

原帖由 lawsonmoon 於 13-08-16 發表
答唔到,我講既尖子係不只識考試, 要all round D, presentable and smart. 唔知你有冇識有D醫生都幾dumb吓,  ...
咁我唔知點答你了。。。Sorry。
但我好肯定你講嘅dumb people 在Harvard, Princeton, ivy leagues, Oxbridge 都會出現的。。。

bigheadchiu 發表於 13-8-16 19:25
咁我唔知點答你了。。。Sorry。
但我好肯定你講嘅dumb people 在Harvard, Princeton, ivy leagues, Oxbridg ...
同意,我想表達既係用入Med來做指標係幾out吓。我公司和幾間大行尼幾年都有請cambridge 讀engineering既trainee, 話尖子唔揀尼D科又係錯哂。當然尼D名大學既engineer唔係你想像中既口窒窒既工程師,其實叻既engineer係designer, dumb既是technician。

引用:Quote:bigheadchiu+發表於+13-8-16+19:25+

同意,我想表達既係用入Med來做指標係幾out吓。我公司和幾間大行尼幾年都有請cambridge 讀engineering既trai ...

明白。

除了你和你啲同事最叻,我沒話說了。

被叫做尖子最大嘅好處係自我感覺良好, 除此之外一無是處.  當你係個井裡面, 你當然覺得因為自己最接近井口, 被別人叫做尖子梗係當之無愧啦.   但他朝一日當你能夠伸個頭出井外望一望, 你就會發覺自己不外如是.  到時, 人地叫你做尖子, 你都有D面紅, 唔敢認.

引用:Quote:bigheadchiu+發表於+13-8-15+17:51+

答唔到,我講既尖子係不只識考試, 要all round D, presentable and smart. 唔知你有冇識有D醫生都幾dumb吓,  ...
建築和Law既會係我認為既真尖子〉〉Law 都還理解,建築?何解係真尖子?

fion6406 發表於 13-8-16 21:44
建築和Law既會係我認為既真尖子〉〉Law 都還理解,建築?何解係真尖子?

...
我想講faculty of architecture, 係咪叫做建築師, 我都唔知呀?

bigheadchiu 發表於 13-8-16 20:28
明白。

除了你和你啲同事最叻,我沒話說了。
我不是尖子,不是engineer, 更不是cambridge 畢業, 我對上既老細更加連學士都唔係, but that is the fact, that is the real world. 讀engineering 既唔係一定做enginneer的。你既mindset 好似仲停留在八十年代。 我聽過在EK有家長話讀唔到書嗰D才會出國,我都幾震驚。

lawsonmoon 發表於 13-8-16 19:50
同意,我想表達既係用入Med來做指標係幾out吓。我公司和幾間大行尼幾年都有請cambridge 讀engineering既trai ...
好多投資銀行同顧問公司都好鐘意請讀engineering嘅做management trainee同埋analyst嘅,覺得佢地轉數高;當然佢地要語言/溝通能力好,一輻書呆子咁就唔得囉。

lawsonmoon 發表於 13-8-16 19:11
讀醫最需要好高記憶力,因為好多野要背。

ANChan59 發表於 13-8-16 08:07
Honey
我唔係謙,財爺既然是中產,我暫時是基層。
胡鬚曾就話鍾意飲咖啡,睇法國電影,算係中產;咁你係咁因為準備年花廿四萬大洋,送阿仔放洋留學,而自稱「 基層 」啊。

lawsonmoon 發表於 13-8-16 22:23
我不是尖子,不是engineer, 更不是cambridge 畢業, 我對上既老細更加連學士都唔係, but that is the fact, t ...
Lawsonmoon ,
發覺你嘅分析能力好高,說話合情合理;請問你係咪響美國讀 Liberal Arts College?
‹ 上一主題|下一主題