用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 都唔知民生收生嘅標準係乜?
樓主: tsc911
go

都唔知民生收生嘅標準係乜?   [複製鏈接]

引用:唔係人人生個仔都係為入名校,真恐怖!+各位

原帖由 wballp 於 12-12-09 發表
唔係人人生個仔都係為入名校,真恐怖! 各位家長都係盡力找最好的給孩子,做咩人身攻擊? INTERVIEW咁多間房 ...
同意…幾十歲人,我以前相信個世界係公平既,但現在帶個仔出黎面試,只不過3間幼稚園,給我同一感覺,這個(幼稚園)世界沒有公平,間間學校都prefer收6月打前的大B....。
這些所謂名校真令人失望。
教育界的可悲,由幼稚園開始,可憐父母及孩子。

回覆:都唔知民生收生嘅標準係乜?

大人及小朋友一出生就要明白,世界無公平的。入幼稚園,出世遲左,就算識晒,學校都會優先取錄大b。
學校內,老師總會偏心某些小朋友。
所以接受現實,當一場講運氣的活動。

引用:Quote:原帖由+wballp+於+12-12-09+發表唔係

原帖由 MamaPun 於 12-12-10 發表
同意…幾十歲人,我以前相信個世界係公平既,但現在帶個仔出黎面試,只不過3間幼稚園,給我同一感覺,這個( ...
你唔好咁諗,我朋友個女8月b都收,有時好多野講運架

醒目開學勳章 王國長老

每逢到幼稚園公佈收生結果的時候, 這裡便會有很多帖, 有開心的, 有不開心的.

希望家長們發帖前能先想一想.

明白如心儀的幼稚園不收自己小朋友的那份無奈及失望.

但請不要因氣忿而發出一些發洩/挑釁的帖或回覆.

每一間幼稚園也有它的收生要求. 無論是大B / 細B, 他們的表現在家長心中已是一百分了.

天父賜給我們機會去當上爸爸媽媽, 不論寶寶是計劃或是意外來臨的 ,也是好寶寶.

作為家長, 我們應當以身作則, 做一個好榜樣給自己的下一代. 說粗言/評激的回覆 是不應有的.

大家不如就此停止爭論吧. 因收/不收已成事實, 不要再作無意義的爭論. 好嗎?
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

其實依家個個小朋友都好叻,要識曬A-Z, 1-10, 我估超過3/4做到!我諗老師可以揀左啲有自信、主動既小朋友!就好似小朋友朗誦比賽,個個都識背首詩架啦,咪睇下邊間演釋得好啲!
剩返ok 既咪好似揀係婚姻介紹所揀對象,校長睇下background 睇下邊個樣靚仔、靚女啲!
我自己讚成interview 內容要難啲,一來可以stream 到學生,二來我個小朋友答吾岩部分就吾會有期望!

其實MS問題吾多,A-Z ,1-10 ,color ,Lego,所以識答的小朋友真係好多好多,但是,MS還有家長問題,問卷,group in部分,學校睇重邊一部分冇人知,可能連老師都吾知,只有校長先知,而且老師可能不只單看小朋友答案,或者有睇各小朋友的眼神,小肌肉,專注力,語言能力(例如小朋友額外講左一些對話有創意加分),思考能力(例如問雜亂的1-10數字部分,小朋友自己排列次序)等等......表現到個人特出一面而加分呢!
收生標準冇人知,小朋友盡左力未算law,吾洗太介意結果。

回復 MamaPun 的帖子

Never give up, middle or small B!  My B is also not a big B.  She is a July B who got a Munsang offer.

回復 cclemon2009 的帖子

A very good comment!

回復 LWL1212 的帖子

Another good comment!

我真係好想知道有冇9月後出世嘅細b入到?

回復 JoJo 的帖子

Right!  God loves all of us!  The question is whether you accept his love or not!  I have already accepted his greatest love for me!

引用:每逢到幼稚園公佈收生結果的時候,+這裡便會

原帖由 JoJo 於 12-12-10 發表
每逢到幼稚園公佈收生結果的時候, 這裡便會有很多帖, 有開心的, 有不開心的.

希望家長們發帖前能先想一想 ...
good stop argue , just let it be pls stop personal attack and close the topic

回復 Liontigerma 的帖子

Honestly, I am not rich and Munsang accepted my B.  If I am rich, I will leave HK where the competition is very keen and the society atmosphere is very bad.

suki9876 發表於 12-12-10 09:10
失敗就怨細b,咩Y理!!甘點解其他又細b入到,你又入吾到

請問你小朋友入左邊間名校/熱門學校 ? 幾月B ?

版主講得好岩, 上天賜 小朋友給我們, 是寶貴的. 現在這刻我都為到自己小朋友自豪. .而心中沒有半點針對大B之意.
只係為到各學校所為感到失望.
也許父母也不是萬能, 都有情緒, 經歷這些, 想係BK 呻下, 回應下同道中人而已..
明天一醒來, 都要做人...講者無心..聽者勿對號入座.

引用:我真係好想知道有冇9月後出世嘅細b入到?

原帖由 rachel_mama88 於 12-12-10 發表
我真係好想知道有冇9月後出世嘅細b入到?
我都想知,好似之前聽都有1個9月B,但10月後細B從末見過,有都可能special case 好有後台啦,如果有10月後細B百無人仕而有offer, 請出來為細B打打氣!因為細B見學校見到很氣餒了,有D學校下年已沒有得報!

‹ 上一主題|下一主題