用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 La Salle vs WYK
樓主: Danal
go

La Salle vs WYK   [複製鏈接]

+本帖最後由+KikiDaddy+於+12-7-25+18:24+

原帖由 KikiDaddy 於 12-07-25 發表

回復 elbar 的帖子
2班F7的地區名校勝過4班F7傳統名校主要升F6淘汰更多學生實在勝之不武

LL889 發表於 12-7-25 16:21
我就覺得 Amaz 唔係 WYK 的老師 or 前老師啦!  如果係, 咁佢都有份去負責所謂九華近年學術成績滑落.  沒理 ...

做教師做得唔開心都會辭官歸故里!不過仍心繫九華。

有時我地都會遇到不濟的時刻,縱有一身好本領奈何懷才不遇。

還記得李白有「願將腰下劍,直為斬樓蘭」;杜甫直情講到出口添,「生女尤得嫁比鄰,生男埋沒隨百草」,古時重男輕女環境,真係唔生男咩!

難道佢地真係唔愛國,就係越愛國,越發激情就越亂up廿四!只不過李白和杜甫顯得高招,佢地寫唐代亂up 廿四三百首,竟然比現代人奉為文學聖經,冠之以唐詩三百首!如果唔改名,可能d曳仔已經個個琅琅上口咯。

:verycold: :verycold: :verycold:

傳統名校可盡收各區頂尖精英,在收生的起步點上已非地區名校可比擬

vincentchiu888 發表於 12-7-25 14:10
那些年,九華是眾九龍家長的首選,喇沙是"飛仔"學校。它要重奪寶座,恐怕只有轉為直資一途。 ...
X 1,000,000,000

vincentchiu888 發表於 12-7-25 14:10
那些年,九華是眾九龍家長的首選,喇沙是"飛仔"學校。它要重奪寶座,恐怕只有轉為直資一途。 ...
但係點解喇沙唔駛轉直資又 keep 到 top tier 呢?

過埋出年九華換校長,唔知會變成點呢?!

silvia_ng 發表於 12-7-26 14:31
過埋出年九華換校長,唔知會變成點呢?!

If you understand WYK's culture, you'd know that changing the Princpal, etc. won't really change much.  The core issue is to upgrade the quality of the incoming students.  The downward trend of public exam results is caused directly by the deteriorating student quality.

將責任諉過於收生質素,覺得有點不負責任。其實九華收的都是band 1 學生,質素可能比近年冒起的地區名校還要好。九華成績下滑會不會因老師或管理層不能或不想適應教改帶來的额外工作。聽聞九華到中四才有通識科,很多中學自中一已為學生準備。

piagetmum1 發表於 12-7-26 18:40
將責任諉過於收生質素,覺得有點不負責任。其實九華收的都是band 1 學生,質素可能比近年冒起的地區名校還 ...

學校

報告的增值描述

華仁書院(九龍)

“below the expected level”

期待 Khmama to release new  排名.

期待+Khmama+to+release+new++排名.

原帖由 88-123 於 12-07-26 發表
期待 Khmama to release new  排名.
排名不能反應增值

doraemonMa 發表於 12-7-26 20:50
我相信大眾對九華最唔滿意的就係負增植!
每年大部份區內尖子首選此校,但output係band1尾嘅成績!(khmama  ...
油尖旺間間都話負增值,咁呢區的尖子咪冇得揀?個個要跨區搵學校讀?有錢就讀DBS 啫....

vincentchiu888 發表於 12-7-26 23:28
油尖旺間間都話負增值,咁呢區的尖子咪冇得揀?個個要跨區搵學校讀?有錢就讀DBS 啫.... ...

皇仁每年都收部份油尖旺的尖子,聖保羅男女就不在話下,還有喇沙呢,你睇睇油麻地的小學自家公佈的派位詳情都知,真係尖子要跨區話咁容易!
:verycold: :verycold: :verycold:

doraemonMa 發表於 12-7-26 23:54
DBS 官網今日出咗報告,真係唔太理想,可能走佬尖子真係多!
我唸越來越多DBS同學會讀IB,九成人有30分以上 ...

看來另尋出路肯定唔止DBS!另尋出路其實係消極的做法,我唔欣賞,有家長話係邊度跌底,就要響邊度企番起身。

以DBS條件,重回正軌一定唔需要20年。

引用:Quote:doraemonMa+發表於+12-7-26+23:54+DB

原帖由 ohnono 於 12-07-27 發表
看來另尋出路肯定唔止DBS!另尋出路其實係消極的做法,我唔欣賞,有家長話係邊度跌底,就要響邊度企番起身 ...
其實都唔算差,執番掂中文科囉

又或者向大學施壓,收番相關科目有5*但就中文失手既人!

piagetmum1 發表於 12-7-26 18:40
將責任諉過於收生質素,覺得有點不負責任。其實九華收的都是band 1 學生,質素可能比近年冒起的地區名校還 ...

"將責任諉過於收生質素,覺得有點不負責任。其實九華收的都是band 1 學生"
這點也是。朋友阿仔在YMT讀小學,是B1生但應該不是精英班果批(因在自行選九華無得interview), 最後派位入左九華. 但佢地未聽過一D新界地區名校如林護, 鄧顯, 曾肇TIM等.只識九華。所以我都認為九華收的都是B1學生, 在起跑線上吾會輸, 但吾明由F1~F5(HKCEE), F6(DSE), F7(AL) 果D公開試成績真係強差人意! B1生入左去, B2生出左來, 真係吾明! 我記得在EK有個舊生講過九華功課吾多, 壓力吾大, 比學生有好大自由度, 如果學生自己吾識自主學習, 就不得了. 不過我都相信九華在其他方面都比到機會D學生發揮既, 而且九華仔對學校D歸屬感又好強, 真希望九華會重拾昔日光輝啦!

教育改革都係一個原因, 以前有5個banding, 而家只有3個 banding, (B1-5)。將學生程度拉闊左, 以前嘅B2都入到。

Jackieson 發表於 12-7-27 10:27
"將責任諉過於收生質素,覺得有點不負責任。其實九華收的都是band 1 學生"
這點也是。朋友阿仔在YMT讀小 ...

Band 1 with 5 bands (ages ago) = top 20%

Band 1 with 3 bands (now) = top 33.33% (seriously deterioration of student quality)

Give "九華功課吾多, 壓力吾大, 比學生有好大自由度, 如果學生自己吾識自主學習 ...", it requires ultra-HQ students to create academic success.  That's squarely a cultural issue.

To improve, either WYK drastically changes it culture (perhaps Dr. Tan has already tried his best?) or the quality of students drastically improves by picking only the best and most highly motivated under the DSS scheme.

‹ 上一主題|下一主題