用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請 ...
樓主: elmostoney
go

Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請於2月15日截止   [複製鏈接]

我的女兒將會在8月入讀ICA, 我們住在九龍.  
請問有沒有住在九龍區小朋友會入讀ICA?

elmostoney  We got an offer letter too.  發表於 12-3-11 19:43
elmostoney  We got an offer letter too.  發表於 12-3-11 19:42
elmostoney  no school bus to kowloon, but they are negotiating with the bus company to pick kids up at admiralty mtr station and ferry pier.  發表於 12-3-11 19:41
elmostoney  no school bus to kowloon, but they are negotiating with the bus company to pick kids up at admiralty mtr station and ferry pier.  發表於 12-3-11 19:38
reneeleung  congrats! We hvnt got the letter.  發表於 12-3-11 15:15

今天收到ICA既信了

mrshoho  good news?  發表於 12-3-10 22:03

醒目開學勳章

I have no letter yet... may be failed....

我諗大家可以再等下, 可能有d信會係呢兩日收到, 即使收唔到, 第一批呢個星期尾要交訂 $24000, 冇交訂d位會放返出來, 所以可能有人會下星期先收到信.  我今日都拿拿林幫阿仔落訂, 跟左阿女返學校比老師轉交啦.

是不是大部分SWCK的小朋友都被取錄?
We are Little, but Not Less.
Support Little People of Hong Kong at www.facebook.com/littlepeoplehk

我個仔唔係swck讀, 不過我個女係佢地到讀緊一年班, 8月開學2年班.  所以佢有sibling priority. 但係我睇極都有d唔順眼, 8月學, 我個仔完得4歲7.5個月!  讀year 1! 其實我想佢defer一年, 但學校policy係咁, 唔到我揀.

如果小朋友讀SWCK再上ICA, 是不是讀兩年SWCK, 然後就上ICA YEAR1?

reneeleung  Yes. SWCK and ICA are based on UK system. They are 2 yrs kinder and 6 yrs pri.  發表於 12-3-12 10:42
Support Little People of Hong Kong at www.facebook.com/littlepeoplehk

簽名被屏蔽

回覆:Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請於2月15日截止

ICA 收阿女P1,的確有點意料之外。今日會寄支票,好貴。希望能開心學習!

mrshoho  Congratulations!!!!  發表於 12-3-15 09:58

回復 reneeleung 的帖子

希望你都會收到好消息! 加油!

醒目開學勳章

no letters yet... yes or no, please give me an answer!!! I don't like waiting......

reneeleung  Which Kinder you child study?  發表於 12-3-12 23:07

醒目開學勳章

回復 mrshoho 的帖子

I tried to PM you, but it doesn't allow me to do that.

回復 quiztee 的帖子

My girl is studying at Anfield not SWC.

renee, did you get offer letter yet?

mrshoho  same here.. no news yet...  發表於 12-3-15 16:30
reneeleung  No ar. No news  發表於 12-3-15 16:03

renee, 有冇打電話去學校問下?  我琴日收到IMS取錄信, 我不嬲發夢比我個仔做montessori 仔, 所以可能會揀IMS.  揀ICA或IMS我都有少少掙扎, ICA愛心同對小朋友係全面培育肯定係好, 我亦知IMS愛心方面, 對小朋友全面做人未必夠ICA咁好, 但係montessori喎!對我來講真係太吸引.  橫掂我個仔係超細仔, 我比佢係IMS讀一年, 睇下情況點, 唔得再轉返去ICA, 反正家姐會留低.  

其實我有少少意外, 我以為ICA作為新校會比較容易入, 我都有朋友唔係SWCK讀, 同我個仔同日面試, 到而家都未收消息.  可能今次主導面試係我個女嘅老師, 最近佢一星期都有幾日去左swck 幼稚園班到做觀課 (面試year 1 applicants).  面試前我都好緊張, 始終佢係超細仔, 又怕羞,仲要唔係SWCK讀幼稚園, 我問左老師好多次, 佢亦係唔同場合見過我個仔 (包括小朋友生日會), 再加上阿女係到讀緊, 我覺得多少有d分加.

簽名被屏蔽

我唔覺得咁係pushy, 邊個唔緊張自己仔女入學? 人之常情, 我個陣時都有打去比IMS admin問進展.

我個朋友琴日都收到電話, ica收左佢個仔啦.  而我地今日會去交IMS debenture張票, 好肉痛, ica要殺訂.  但係我要比阿仔係IMS試一年, 唔得嘅話, 最壞打算, 就算 ica唔收, 都可以入esf.  at this point, 我同老公都鍾意 ica多於esf.  ESF係現實問題, 因為佢有中學.  各位, 我絕對可以講, 以阿女今年係SWCK呢班year 1來講, 大家唔會後悔入左ICA. 我同阿女同學d家長傾開, 個個都係有讚冇彈. 據我所知, 讀完今個學期會轉校嘅同學只有四五個, 除左一個之外, 全部都係入LS. 有個同學仔有某好hot嘅 IS year 1收, 最後都決定留返.  亦有洋人媽媽, 完全唔申請其他學校.

可能大家會覺得我點解講到ica咁好, 阿仔又唔入.  一來我一直係montessori迷, 就算我個女都正式讀左3年, 佢連K1都冇入外邊學校, 當時人人都話我太冒險. 二來, IMS係谷谷地, 我個女唔啱, 但係我個仔谷得下, 而我已知ICA同ESF係物野, IMS我未摸清楚, 亦大安指意諗住有ESF or ICA back up, 不妨一試.  最後, 就係中文問題.  我而家係屋企同阿女補中文, 不可謂唔辛苦, 佢態度肯定唔夠學英文咁積極, 而據我所知, ims中文拍住 LS, 唔洗我煩, 我同老公傾過, 煩少一樣, 真係差好遠.

mrshoho  so your daughter will stay at ICA and your son will go to IMS?  Hope your son will like IMS, I do not have any experience at IMS too, but have heard a neighbour saying that it is a very good school..  發表於 12-3-20 10:28

回復 elmostoney 的帖子

"讀完今個學期會轉校嘅同學只有四五個, 除左一個之外, 全部都係入LS."

他們入LS, 銜接上有沒有問題?

mrshoho  i have the same question too.  發表於 12-3-20 10:38

以我所知, 一定要係屋企自己補下.  我知道其中三個同學仔都入左幾hot嘅LS (唔係st-paul co-ed, 不過講緊都千幾二千人申請一百~百二個位個d, 我唔方便開名).  當然唔可以諗住唔識中文去考, 我估都要有二三百個中文字底, 寫少少咁啦, 否則即使考到, 又點涵接? 不過佢地都唔會揀一入學中文就好tough嘅學校, 唔transition 會比較易d.

eneresnat  I see...  發表於 12-3-20 11:30
‹ 上一主題|下一主題