用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正interview
樓主: evahui619
go

培正interview [複製鏈接]

自由廣場個邊.
原帖由 doni 於 28-11-2011 00:41 發表
下!!!!又冇學券!!!邊度收番黎???

我朋友打左電話去學校問 2012年入學既學生 有無學券
學校話申請左 不過要等教署批.

咁即係2012好大機會可以無學卷..???

原帖由 pipip929 於 11-11-28 11:04 發表
咁即係2012好大機會可以無學卷..???

我覺得唔係喎 學校有申請 咁一般都唔會咁快批架啦
如果唔想行學卷就唔會申請 同埋會一早通知今年報名既家長 (好似宣道, 民生)

今日IN完,注定無緣....

why? someone here said even the kid cried still got offer. even i think it is quite impossible to fight down 2X kids, i'm not hopeless about it:)

原帖由 上等人 於 11-12-4 00:13 發表
今日IN完,注定無緣....

我個人反而好buy呢種模式,家長入去唔入去,小朋友表現超好定係強差人意同收唔收今本唔掛勾,全部都係學校按自己既定義喜好收生,家長冇野可做做到,收既當花紅,唔收既你再過唔忿氣都改變不了結果!

我註定無緣,阿仔一定要拉住我面試.......老師只係見左三分鐘.....
其實只係問下顏色同動物.....佢都識答,但唔肯自己IN,註定唔收.....

小朋友病左!去唔到interview, 無緣.......!

Hello,

my gal cried too when she got in the room, but dont know what she acted actually.

Just want to ask some parent's exp.: really got an offer even cried for last year?

但係我又覺得klm402講得幾啱喎....你地睇下之前D INTERVIEW 結果.....有好多家長d小朋友in 得好出色, 但係唔收....有d家長諗住死梗, 因為自已阿b又唔合作, 又周圍走, 又丟玩具...但係最後又意外地收左...所以有時真係睇下自已好唔好彩,個老師鐘唔鐘意你啦!

不過interview係咁架 啦, 個game rule你只有服從, 我地只可以選擇去唔去玩....

我成曰都覺得呢啲除左表現之外,最重要係個老師對父母&小朋友嘅眼緣問題嚟嘅!祝大家好運入到心儀嘅學校吧!

回復 11# rsx 的帖子

以前可能有人喊會有OFFER, 但今時今日我唔信.
原因:
原本無喊, 排隊等入房時無喊, 跟住聽到其他媽咪同自己小朋友講BYEBYE遲D見,跟住佢就搵我,重唔肯入去,喊左...跟住就入反之前間房,又無喊重玩玩具,房入面巳經有幾個打回頭小朋友重喊緊,我叫佢將收据比老師跟住唸住再入,點知........我唸住我小朋友可以再自己入去........老師巳經無比第二次機會佢, 就同其他幾個一齊IN. 原本唸住同媽咪一齊IN都重有希望,點知.....老師只係簡單問個幾個問題就拉左佢出門口取貼紙(椅都唔洗推),只係3分鐘,我地巳經可以走. 你話係咪(無緣)....可能老師都覺得我地巳經無機會,所以HEA住做叫IN過我地啦.
感想:3年收學券生涯, 教既野話會淺D, 我唔介意, 但如果老師都.....

回復 3# MZ1488 的帖子

2012年2月3日.......真係要過埋CNY至知!

我仔仔都係有喊, 不過d老師真係好好.  係等候室老師話唔緊要比仔仔押後先in, 都最後仔仔都唔肯入去in, 老師俾我入去同佢一齊in. 初時仔仔都怕羞, 後來老師都引導佢. 到in完走老師仲提我有無拎張接見證, 因為佢係後面簽左名.  雖然唔知培正會唔會收仔仔, 不過至少我覺得老師已經好比機會佢.
‹ 上一主題|下一主題