用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無報2012K1的細B呀?
樓主: natabie
go

有無報2012K1的細B呀? [複製鏈接]

原帖由 sochi81 於 11-10-24 23:05 發表
HELLO! 11月3日見早上9:15..早到不得了....
我想一定非常的人多。我當見識,之前報都未係好了解學校
睇下都好,之後可以同阿仔食早餐行街

My st cat interview is also on 3/11, 9:45am, I hope won't be waiting for too long since we got early timeslot. Good luck!!!

原帖由 siu-miu 於 11-10-25 09:08 發表
大家好, 我B都係11/09細b呀, 到依家都無識講野, 唉, 真係好擔心呀

Then did u apply for kg this year? or will wait 1 more year?

原帖由 hobby 於 11-10-26 08:57 發表
0911細囡有2個offers la, 1間係sn, 另1間係村校

congratulations!!! Good news for our small bbs!!!

原帖由 xiazaimami 於 11-10-25 09:32 發表
面試時
你地會否重復一次老師的問題﹖
老師會否嫌家長阻住晒﹖
但唔重複,我驚佢未必識反應

depends on your kid's respond. if my gal did not respond to the teacher, i will repeat/re-phrase the question! Teachers in kg are usually patience. They understand that, don't worry!

原帖由 littlecook 於 11-10-26 01:50 發表
今日收到SN OFFER啦!
相信好多有報考既細B都有好消息啦!
放下心頭大石,雖然唔係最心儀,但起碼無咁大壓力!
11月先係重頭戲!

congrats!!! did u apply st cat?

原帖由 celinelui 於 11-10-26 12:31 發表
Hi natabie,

依經收到st. Clare 信!細囡12/11
9:45am in 啊!

妳囡囡收到信未呀?

Hello, celine
my gal didn't apply st. clare. but i got st. cat interview on 3/11.
Good luck to your gal!!!

yes, and KM, LH, etc.

原帖由 natabie 於 11-10-26 13:53 發表

congrats!!! did u apply st cat?

原帖由 gulolo 於 11-10-26 13:39 發表
Hello, 你係淳一媽媽嗎?
咁橋我個仔都叫淳一,係0910細b!

真係好0岩:)
我個淳一細一個月
很喜歡這名字

另外,恭喜己有OFFER的小朋友
放心了許多
現時阿仔見了2間,2間都只係想佢返n..哈哈

回復 146# natabie 的帖子

原來妳最後無幫妳囡囡報St. Clare 啊?

我今個星期六同細囡in真光啦!
佢都唔係好講野,真擔心佢 >-<

你地好!剛剛才見到有呢個topic
我個仔係0910B
想問下:
1 有冇人收到啓思既offer?我報左n班,但interview 時個miss 特別問我係咪真係報n班
2 有冇人報左YMCA international kindergarten (TST)?我寄左表去成個月,咩消息都冇?
3有冇人報左Think?點解面試要帶埋針咭副本既?咩唔係讀先要交咩?
4 請問浸小interview 問家長咩問題家?形式係點呢?

其實我大約同仔仔報左\会會報十間左右,上bk見到有些報左30間,而又知道有些已有offer,而家開始擔心仔仔,係咪再要報多幾間??
最後,想問下大家面試會著咩衫?男孩洗唔洗裇衫西褲?

回復 151# piggyccy 的帖子

3有冇人報左Think?點解面試要帶埋針咭副本既?咩唔係讀先要交咩?

唔知點解, 不過, 都有啲學校要交埋針咭副本

我囡囡只肯著, 平日啲大頭公仔衫, 仲只係肯著Crocs; so far, 金巴倫都收咗, 不過, 名校可能會要求多啲

大家好﹗我個仔係0910的﹗11月開始會係馬鞍山的康傑讀N班,都俾咗留位費讀K1。

St. Nicholas's都收咗我個仔讀上午班,真係放心好多。本來加埋會報成24間學校的,而家就減都去17間。
另外就上星期in咗九龍塘啟思。

明日就去in馬鞍山的Think,不過就只係抱住帶個仔去玩的心態去in的﹗

11月3-5日會in5間學校......
3 - St. Cat
4 - KV, 九龍靈糧堂
5 - KM, 聖三一曾肇添

想提一提...啟思小學附屬幼稚園...我有朋友係K1開學校先報插班的,都有位、仲收埋﹗相信佢唔難入。啟思小學係行IB的,學費要成7萬幾一年的﹗佢的小學行IB,幼稚園的英文應該幾好,其他就有可能會比較淺,聽講係快樂幼稚園﹗

原帖由 piggyccy 於 11-10-26 23:13 發表
你地好!剛剛才見到有呢個topic
我個仔係0910B
想問下:
1 有冇人收到啓思既offer?我報左n班,但interview 時個miss 特別問我係咪真係報n班
2 有冇人報左YMCA international kindergarten (TST)?我寄左表去成個月,咩消息都 ...

Interview我都係俾個仔著恤衫的﹗

回復 150# celinelui 的帖子

我最後冇報St. Clare, 而囡囡5Nov先in真光, 希望大家都有好表現啦~

回復 151# piggyccy 的帖子

頭3個問題我唔知,不過第4條你係唔係想講浸幼? 我都有報,如果係,我在網上見過一D問題,都有出席學校的簡介會。可以SHARE..是浸會大學附屬幼稚園嗎?

係呀Sochi 81 係浸幼打錯左,可以分享下嗎?

回覆 157# piggyccy 的文章

我知都唔係多,只係從網上找一些學校訪問、家長分享等去看看浸幼的INTERVIEW形式。
網上資料都說浸幼INTERVIEW時係見家長,最後先同小朋友講幾句的。
同家長傾,主要係問家長點解揀哩間學校、對學校教學理念有咩睇法,以及一D家長平日點同小朋友相處的問題。浸幼網上有篇訪問,說家長不需要預備,因為問的是家長教育理念問題,很個人的,沒有STANDATD的答案。而好多討論都說學校想揀理念相近的家長。
學校簡介會當日,佢地都好強調學校唔谷小朋友,而希望可以訓練小朋友自信及自理。希望小朋友唔會做"港孩"(佢係用了這個字的)
所以,如果你係認同佢地的理念,我個人覺得面試不太困難。只係小朋友一PART佢地都會問下小朋友叫咩名等,看小朋友反應,哩點就係控制不了的。

Thanks for your sharig Sochi 81

hi! 我囝係2009年11月尾細b, 12月返N1, 11月2日in崇真國際部, 另外等緊報民生, 已報宣幼. 禮賢同創價...
‹ 上一主題|下一主題