用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010中學排位更新(校網排位分析已上載)
樓主: khmama
go

2010中學排位更新(校網排位分析已上載)   [複製鏈接]

回復 paltiBB 的帖子

BAND1學校校風唔會差, 3間水準差不多, 應該係聖馬可>婦女會>港島民生.  自行睇成績比重港島民生(60%)>聖馬可(50%)>婦女會(40%). 是但入到邊間我都覺得ok.

回復 khmama 的帖子

Khmama,

謝謝你的意見.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

Thanks alot for the very detailed and informative analysis.

I'm the alumni of St. Mark's, do you think there's any help for my son's interview during the DP interview?

Khmama,

謝謝你的意見.

想再麻煩妳, 知不知世界龍岡學校劉皇發中學好唔好?  我見係BAND 2.

THANKS.

回復 muimui2005 的帖子

校風同成績一般, 大約去到band2尾. 網上見有投訴關於校長處理綜援家長既要求, 講到校長好似好不近人情, 當然呢o的係家長片面既說法, 不能盡信.

Khmama,
請問每年學校嘅banding 都會唔同:
                              2009               2010
保良局何蔭棠中學       2A               1B                  升
中華基督教會協和書院   1C               1B                  升
何文田官立中學              1C               2A                  降
何明華會督銀禧中學             1B               1C                  降

作為家長, 是否睇今年的排位呢? 有D學校升降差異很大2A to 1B, 連個banding 都完全唔同?  我都唔知點算呀?  真係煩到我d白髮都出咗嚟!

Khmama,

謝謝你.

回復 worldpeace 的帖子

每年學校成績總有差異, 你睇2010年既資料會較準確.

khmama,

請問妳講既唐乃勤係唔係 = 保良局唐乃勤初中書院?
佢只有中一至中三, 中四話去莊啟程預科書院一條龍, 係唔係一定直升?  會唔會到時唔收, 搵中四會好麻煩?

另老師提意報:
1. 香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學 (深水埗)
2. 匯基書院  (深水埗) 或  
3. 基督教香港信義會信義中學 (油尖旺)
BANDING 係唔係差距太遠??
我見 黃棣珊 的報名表已寫明中英數全部要B 或以上, 係唔係好嚴格?
因我兒有兩次英文是 C 的 (一年四次考試), 是否連面試都無機會?

不好意思, 因自己太混亂了, 不知如何選擇, 衷心感謝妳的幫忙.

謝謝.

回復 wsammy 的帖子

睇佢份報名表, 有得填就讀過既兄弟姊妹, 職員同referee, 相信舊生都會有o的幫助.

唐乃勤即初中o個間, 同莊啟程接龍, 除非好差或行為有問題, 如果唔係直升應該冇問題. 你既老師又話叫你選band2中至尾既學校, 但係就介紹你報英中黃棣珊, 實在令人奇怪, 都唔知你真係咩band. 信義成績差咗, 以你既成績唔使選呢間. 除咗深水埗同油尖旺 你都可以考慮九龍城同黃大仙既band2.

thank you so much Khmama.

係呀, 老師提左幾次, 叫我報黃棣珊......   令我莫名其妙...

佢咁講你又不妨報下, 可能你係band1尾, 唔係band2中.

但 黃棣珊 的報名表已寫明中英數全部要B 或以上, 我打電話去問, 有兩次英文係C (五,六年班的成績表), 一年考四次試, 佢 (接聽電話的人) 話見既機會好微.... 攪到我又驚浪費左一次機會...   都唔知報唔報好...

寫到明又似乎唔係咁搏得過.

khmama 發表於 11-12-17 22:42
回復 easymum 的帖子

根據校網資料, 協恩2011年有9x%讀本地大學, 其餘overseas, 冇講係咪讀大學, 而本地大 ...
Khmama有人話協恩近年只重運動精英,成績有下降,其實她現在是否維持band1A呢?
謝謝!

回復 vivi2000 的帖子

學校唔會只重運動唔重成績, 如果唔係都唔使轉直資, 上年就成績差咗o的, 不過都係年年有起有跌, 唔使太著意.

Khmama謝謝你!你覺得協恩現在的校風如何?

‹ 上一主題|下一主題