用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 千禧小龍2012升中啦!
樓主: 701003
go

千禧小龍2012升中啦! [複製鏈接]

回復 6# khmama 的帖子

縮班目的就是吾想殺校 , 所以縮班后 . 派吾到 B1 學校的 B1生正常會派到 B2學校 . 而派吾到 B2 學校 B2生正常會派到 B3學校 .
結果部份 B2 & B3 學校學生質數會提升左 .

不過有一部你份 B2 學生家長因擔心派吾到心儀中學 . 所以選擇入直資中學 .

回復 2# karen2323 的帖子

吾洗等派成績表 , 對卷時應已知主科分數 .
另今年暑假會好忙 , 預習P.6課程 , 參加面試班 , 平時已參加的課外活動仍會繼續 . 所以 7 - 8 月 timetable 已填到密麻麻 .

原帖由 701003 於 11-6-11 21:35 發表
李城壁係我母校
雖然我住元朗,但如果隻女出年派得唔好,我會去LSP碰下運氣mouth:" />

我囡校網響葵青,band1中左右,但我地都會揀李城壁打底。聞說佢6月4日那在《經濟日報》亮過相,仲唔係向來見報既阿Sir,咁即係間學校都幾多有心老師?

唔怪得知舊年我見有著該校服服學生(係唔係白色裙,紅色腰帶同呔?),響龍應台本《大江東去》剛出版時,就捧住本書響返學既車程上睇 ,之前又響蘋果出過頭版,話有學生響內地維權律師被拘時上書予胡錦濤(我姑仔識得果位上書學生妹既家長,佢地家境一般,好似係住公屋(?),但會考有29分

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-14 21:46 發表
吾洗等派成績表 , 對卷時應已知主科分數 .
另今年暑假會好忙 , 預習P.6課程 , 參加面試班 , 平時已參加的課外活動仍會繼續 . 所以 7 - 8 月 timetable 已填到密麻麻 . ...

假如下次既呈分試響十月進行,咁黎緊既暑假有冇做到野就好重要 預習定小六既課程,應該係打底既好方法?

原帖由 csy_ma 於 11-6-15 11:50 發表

假如下次既呈分試響十月進行,咁黎緊既暑假有冇做到野就好重要 預習定小六既課程,應該係打底既好方法?

預習定小六既課程 ?
佢地到學校教時會不會覺得悶架?

原帖由 csy_ma 於 11-6-15 11:47 發表

我囡校網響葵青,band1中左右,但我地都會揀李城壁打底。聞說佢6月4日那在《經濟日報》亮過相,仲唔係向來見報既阿Sir,咁即係間學校都幾多有心老師?

唔怪得知舊年我見有著該校服服學生(係唔係白色裙,紅色腰帶同呔?),響龍應台本 ...

Yes!!!白色連身校裙,紅白格仔呔,紅色膠腰帶,but所有保記中學都係呢款校服 only校章不同!

終於考完第一次呈分試
中:C , 英:D , 數:B , 常:B
對我細小姐黎講算係有進步了
咁既成績黃大仙區可以點揀呀?
佢話想入匯知,入唔入到呀?

原帖由 chanman0522 於 11-6-15 18:03 發表
終於考完第一次呈分試
中:C , 英:D , 數:B , 常:B
對我細小姐黎講算係有進步了
咁既成績黃大仙區可以點揀呀?
佢話想入匯知,入唔入到呀?

我家大小姐終於在這次考試全科合格, 我也頭痕中, 因為, 她不喜歡我多聲氣, 那.. 10月份的呈分試大致可知道點排中學了, 大家努力了, 但, 我現在開始一星期3晚發惡夢...

中文科真係好難有高分 ?
標點符號 / 重組句子 / 排列成段 / 閱讀理解 ..........

自已又吾識教 . 買補充比阿女做 , 請姐姐再教她做錯的 . 但姐姐有答案在手 .
究竟姐姐是否真的識教還是只對號入坐 .

吾比答案姐姐 , 您估她們會否不高興或不是太好 .

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-16 01:00 發表
標點符號 / 重組句子 / 排列成段 / 閱讀理解 ..........

自已又吾識教 . 買補充比阿女做 , 請姐姐再教她做錯的 . 但姐姐有答案在手 .

吾比答案姐 ...

語文可以温習的實在唔多
主要係識幾多
睇多D書一定有幫助
不過要高分真係要有返咁上下聰明
尤其係閱讀理解

其實唔洗太介意讀邊間中學
眼光可以放遠D
要花大量時間資源令子女入到好中學
不如實際D 去引導佢點面對學習 人生
路係好長 升中 只係其中一環
入到心儀中學唔代表D咩

姐姐-- 是補習老師嗎?

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-16 01:00 發表

吾比答案姐 ...

回復 150# ADALAM. 的帖子

Totally Agree!

咁咪聽吓姐姐點教??  問吓小朋友明唔明姐姐解釋的技巧.

吾比答案姐 ...

D答案似是而非,莫講話補習姐姐,我同阿囡做都有可能錯(我以前做咗過十年中文文字工作,改最少已大學畢咗業既記者寫既野)

您試吓俾小朋友做約簡句子先,做咗,再做句義同段義就易掌握少少(呢兩種題目先"死得人多")。重組句子則可以由先揀出個主語入手。排句成段則是教小朋友察覺當中既邏輯關係。中文唔係咁易教,不過,假如連您都唔信幫您小朋友既補習姐姐,咁佢一定更加難教

等遲D得閒,再同您分享吓我同囡囡一齊做呢D中文補充既體會啦

吾比答案姐 ...

我覺得呈分試最緊要科科平均,不要因為中文拖跨了其他科。另外我覺得小朋友在5、6年級開始要識好多生字加上以前低班學的字,在暑假最好寫熟佢,小朋友好容易執筆忘字。另外不供詞填充,成語就千其唔好失分,切辦法背熟佢都要。
自己認為標點符號最容易失分。不過這些錯極都係冇左3、2分。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 2# csy_ma 的帖子

吾係吾信姐姐 , 只是補了D分也差不多 . 好似有D失望 . 其實阿女應最清楚 . 所以阿女同我講其實我幫她跟中文 / 常識都 OK , 因姐姐幫阿女補D乜都是由我提供 , 只是希望她們有橋門可教她做起來較明白 .

想問下意見,其實如果油尖旺band 1龍仔,想讀官/津中學,但有朋友叫我帶佢去面試直資當爭取經驗,考到都應該唔會讀(因為學費),大家會唔會去呢?
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

回覆 158# yvonne 的文章

會呀, 攞經驗, 月唔會去果揀就揀果間XD

想請教csy_ma,我囡囡中文好差,標點符號死可以死晒的,閱讀理解失分亦多。講真,有時那些閱讀理解我都覺好似個個答案都啱的,請問有何辦法幫到她?
‹ 上一主題|下一主題