用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York- school debentures
樓主: 5941
go

York- school debentures [複製鏈接]

其實我真係覺得不可思異…這樣的安排實在令人難以置信…我都仍然希望這不是真的…即使我不是york用家,但我是一個很著重品德教育的媽媽…
原帖由 oooray 於 10-9-28 16:35 發表

呢d咪叫司馬昭之心,路人皆見。
人不為己天誅地滅。
但由學校策劃呢d course,唔好話俾我知呢d係興趣班。(或者我見識少!)

原帖由 sheffield 於 10-9-28 16:44 發表
其實我真係覺得不可思異…這樣的安排實在令人難以置信…我都仍然希望這不是真的…即使我不是york用家,但我是一個很著重品德教育的媽媽…

我細個讀天主教小學;我知我做咁多壞事,實上唔到天堂;我唔信教但我都唔會扮信教攞著數。
我唔想Judgement Day俾火燒。

原帖由 careys 於 10-9-28 16:19 發表
我係york n1學生家長
以我所知唔係比錢就可以買領洗紙
係比左錢仲要上course才獲發頜洗紙
咁嘅做法我唔知屬唔屬於走捷徑
反正我從來都無諗過會為左考小學勉強頜洗

另外,Sumyeema1提及幾個對york極為贊賞的[新加入國 ...

上慕道班不嬲都唔使錢,一般要1.5-2年,如果俾錢縮短個慕道班已是犯法了吧

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 oooray 於 10-9-28 16:52 發表

我細個讀天主教小學;我知我做咁多壞事,實上唔到天堂;我唔信教但我都唔會扮信教攞著數。

你信有judgement day點解唔接受主的救贖
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我個人好反對唔信辦信去領洗,但如有家長真的選擇這條路,願意去教堂上慕道班,我都會希望他們有機會聽福音,或許他/她真的有機會會相信…
但一定不是比幾千蚊上"course"囉!"聽道"/"慕道"跟上"course"不同…我仍然希望只是有些家長誤會了york的安排…
原帖由 oooray 於 10-9-28 16:52 發表

大家可以致電天主教教育事務處查詢:

tel: 2881 6163

其實讀緊或曾讀過呢間學校的家長對佢地敎學方法都認同架..聽過簡介會校長的演講作為家長都有感而發的...如果唔是太多相關$上的問題我諗在網上好評亦會有很多家長......又或者校長低調的..由其它人去講呢啲新方針..又唔知家長會唔會覺得好啲...

我真係想搞清楚件事.有冇YORK家長講清楚到底係咪俾$5XXX,然後上堂,然後校方保證獲發領洗紙.

如果真係咁樣,就正如樓上有啲媽媽咁話:好似興趣班.咁咪好似我個女上kindermusik一樣,俾錢>上堂>有一定出席率>証書.上YORK的慕道興趣班就係:俾錢>上堂>出席率>領洗紙.

成件事,係咪真係咁?

因為我點諗都諗唔到有學校會咁樣做.我仲有一絲寄望:會唔會經過大家口耳相傳,傳下傳下變成另一個版本?

但如果真係咁樣.....咁樣扭曲信教呢樣嘢,我只可以講,我極度佩服校方為了搵錢的[創意],但對此亦極度不敢恭維.我從來對YORK無乜興趣,依家...扣分扣分扣分...

我自細讀天主教學校,對聖經講的價值觀一直很認同,只是有一點東西弄不清楚,所以一直無入教.雖然我不是教友,但我想如果天主知道了,一定好嬲.

既然Pre-starters不被Cambridge承認, York又是否真的會帶學生到大陸考Pre-starters呢?

原帖由 nowanda 於 10-9-28 14:46 發表
Pre-starters 係國內自己舉辦的,並沒有獲得cambridge批準,所以pre-starters當然未必會被學校承認啦。
但係starters唔同,係英國劍橋大學核下的考試局所舉辦,張cert一定係全世界承認的。

...

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-28 16:59 發表

你信有judgement day點解唔接受主的救贖

我頂唔順個d識少少就四圍叫人信主既所謂教徒

原帖由 Mrs_U 於 10-9-27 17:10 發表
我聽朋友講, 早前york搞左個briefing比現在就讀既york及stafford既家長, 話請左個菲律賓神父返黎, 只要比$5xxx就保證佢地既小朋友係考小學之前攞到令洗紙. 我聽完真係O 晒嘴.....教育既意義何在?但求目的不擇手段?尼 ...

我有去聽個briefing, 內容係講學校會請一位駐在香港教會的菲律賓藉神父, 到學校開慕道班給家長和小朋友(分開不同時段上), 為期一年半, 需要有出席率和考試,成功完成這班便可以領洗。校長話為了請神父在學校開班,答應了教會做奉獻, 這是一個開支, 另外神父在這年半親自到學校開班, 也要開支, 所以參加的家長和學生需付共5千多元的費用。

其實要領洗就一定要上慕道班, 約一年半左右, 這個跟外面的教堂做法是一樣, 學校並沒有走捷徑,唯一唔同的係自己在外面教堂上慕道班是免費的, 所以有心認識天主教的家長,可以自己找家附近的聖堂, 並不需要參加學校的慕道班。

原帖由 oooray 於 10-9-29 00:19 發表

我頂唔順個d識少少就四圍叫人信主既所謂教徒

希望你唔係話我吧,我冇叫你入教,不過我又真多口

原帖由 gibumeow 於 10-9-29 09:31 發表

我有去聽個briefing, 內容係講學校會請一位駐在香港教會的菲律賓藉神父, 到學校開慕道班給家長和小朋友(分開不同時段上), 為期一年半, 需要有出席率和考試,成功完成這班便可以領洗。校長話為了請神父在學校開班,答 ...

唔明點解神父要收錢....神父唔係教會安排生活既咩??
咁人地其他神父點解又唔洗收錢既
d錢係邊個袋呀 ?

原帖由 gibumeow 於 10-9-29 09:31 發表

我有去聽個briefing, 內容係講學校會請一位駐在香港教會的菲律賓藉神父, 到學校開慕道班給家長和小朋友(分開不同時段上), 為期一年半, 需要有出席率和考試,成功完成這班便可以領洗。校長話為了請神父在學校開班,答 ...

嬰兒領洗好似要3歲前,小朋友係咪應返主日學而唔係慕道班?學校o甘做嚴格來說應不能為小朋友拿到領洗紙吧

原帖由 NICOLE123 於 10-9-29 09:51 發表

d錢係邊個袋呀 ?

或者係車馬費啦.... 加埋所謂的奉獻教會費用,仲有,會唔會 york 本身都要收番 d 場地(即佢校舍) 租金呢?打開門做生意,無理由免費借地方俾你上堂架。燈呀冷氣呀呢 d 都要電費,仲有起碼都要有一個校工當席看下門口、洗下廁所.....

其實呢五千幾蚊買個保障,真係超值到爆啦.....

原帖由 NICOLE123 於 10-9-29 09:51 發表

d錢係邊個袋呀 ?

如果返教堂D教友會做奉獻, 不過天主教好似無指明奉獻多少, 基督教的話要做10/1奉獻, 既個人薪資的10分之1捐俾教會。 York話的奉獻和開支, 我想部分真的要俾教會和神父, 餘下的部分應該會是學校的收入。

原帖由 B.B.BaBa 於 10-9-29 10:02 發表

或者係車馬費啦.... 加埋所謂的奉獻教會費用,仲有,會唔會 york 本身都要收番 d 場地(即佢校舍) 租金呢?打開門做生意,無理由免費借地方俾你上堂架。燈呀冷氣呀呢 d 都要電費,仲有起碼都要有一個校工當席看下門口、洗下廁 ...

都係一盤生意

但係我估學校都唔會走捷徑,因為如果有咩事既話佢自己都會比人告架麻,其實會唔會係誤會左?但係我小朋友係度讀我仲未收到呢個有關神父既簡介會,可能未到k1掛...
另外有d說話係真心想講...
每年到9月學校開始收生既時候一定會有好多人刻意抬高此校又或者好多惡意既評撃...
其實我想講呢間學校的確係好多花樣,價錢值唔值見仁見智,但係講事實york班老師真係好好,好努力去做去間學校,只係管理層出問題,
希望大家唔好對佢咁刻意抬舉或惡意評撃,只要講事實就可以,好似我之前成日聽到人地話佢唔好,但係入到去讀既時侯又唔係bk呢度d人講到咁差,d老師好好架,唔好白費左佢地既心血

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-29 09:53 發表

嬰兒領洗好似要3歲前,小朋友係咪應返主日學而唔係慕道班?學校o甘做嚴格來說應不能為小朋友拿到領洗紙吧

係呀, 小朋友返的係主日學, 唔係慕道班, 跟家長上的是分開的(我之前無講清楚),返完可同家長一齊領洗。
‹ 上一主題|下一主題