用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日收到信,話約克開國際幼兒園....
樓主: popcorn11202001
go

今日收到信,話約克開國際幼兒園.... [複製鏈接]

原帖由 pomelo_tea 於 10-6-29 16:15 發表
我同你一樣,我果個都係0810 b,都係收到信叫我哋7月2日去in, 但我有個問題,我報佢地k1的 (當時我未知佢地開2歲班,我電話查詢時,佢地都冇提及過),而家無啦啦佢地叫我in N1??
呀,有冇人有N1資料給我參考下?如學費....
Many than ...

N1 - anuualy fee = HK$48,015  or monthly HK$4,365 (11 installments)

可以去http://www.york.edu.hk/index.htm
general picture, 不過沒太多關於n1資料。。。我老公聽過個SEMINAR 都話5知間學校actually 系點。。。。

有其他家長可以講解下嗎?

School fee is $4365/mth , 11 installment

原帖由 pomelo_tea 於 10-6-29 16:15 發表
我同你一樣,我果個都係0810 b,都係收到信叫我哋7月2日去in, 但我有個問題,我報佢地k1的 (當時我未知佢地開2歲班,我電話查詢時,佢地都冇提及過),而家無啦啦佢地叫我in N1??

她們說沒有一個確定的時間表/中英數時間分配問題, 如中英數唱遊等都會有, 會視乎實際上堂情況如小朋友的能力或適應否或班主任控制才能決定時間會放在那一方面多些.  , 適應期是可以接受的, 但之後她都說唔知.另外, 有中英雙班主任, 她說在這點她會嘗試與校長/同事商討一下會否能在註冊(即我們付錢前)前給我們清楚知道上課時間分配. 其實每個mama心中都有我們自己對小朋友在學習方面的需求, 正如我自己就因為知道York在英語方面都比較出色, 希望孩子入讀的原因.  但如果我們連最簡單的上課時間分配都不清楚, 我又怎能不清不楚的來註冊呢! 如入讀後才得知, 她們大部份時間假如放在廣東話上, 我真是作了錯誤的決定了 !!!
很多學校在未interview/未在註冊前巳經很清晰地給我們知道上課時間分配, 好便給我們家長們作為考慮及參考. 正如有些會以廣東話比例多一點, 有些則英文為主. 就好讓我們去衡量才去註冊. 我不知道這是不是大家的需要, 但我必需清晰去選擇. 謝謝

我在報名前都打電話問過如果想同時報2歲班同3歲班,5要分開報, 佢地話一張報名ok,唔洗分開報, 佢地應該一同處理, 咁你去5in ?

我在報名前都打電話問過如果想同時報2歲班同3歲班,5要分開報, 佢地話一張報名ok,唔洗分開報, 佢地應該一同處理, 咁你去5in ?

我外甥是細B,他也成功被取錄上午班。我們全家庭會一起慶祝。

原帖由 Siupak222 於 10-6-29 09:21 發表
你個 friend 係唔係細仔呀?

No.  He should be around May08

原帖由 KY_Lo 於 10-6-30 15:29 發表
我外甥是細B,他也成功被取錄上午班。我們全家庭會一起慶祝。

waaa so lucky? would you mind if i ask you which month was he born in? Coz mine is november but he ahsnt even  got an interview yet -_-

我自己以前喺約克讀,識咗個校長廿幾年,性格同脾氣都仲係咁冇乜點變

如果間學校冇正面回應你問題,冇一個實則嘅答案,咁祝你好運啦:唔好抱著太樂觀嘅態度,搵定backup plan啦

如果遲遲未收到回應嘅,入唔入到真係睇大家運數如何啦

原帖由 lepetitrat 於 10-6-30 15:50 發表

waaa so lucky? would you mind if i ask you which month was he born in? Coz mine is november but he ahsnt even  got an interview yet -_-

我打過去問, 佢話仲未到11月細仔IN, 黎緊係IN到10月細仔呀

謝謝你的資料,你問得咁詳細,一定係好關心子女的教育。
我自己冇得揀,唯有讀york。同埋pn只讀一年,唔好咪下年轉第二間囉。

原帖由 Couple2 於 10-6-29 17:32 發表
她們說沒有一個確定的時間表/中英數時間分配問題, 如中英數唱遊等都會有, 會視乎實際上堂情況如小朋友的能力或適應否或班主任控制才能決定時間會放在那一方面多些.  , 適應期是可以接受的, 但之後她都說唔知.另外,  ...

我都先謝你們的資料, 我也打過電話去問多次,佢地的答案正如你們所講---太多unknown,所以我選擇唔in 啦,而且現在阿囡讀的playgroup都ok,因此打算全力幫囡囡準備K1算了...

原帖由 chikkee 於 10-7-1 23:43 發表

我打過去問, 佢話仲未到11月細仔IN, 黎緊係IN到10月細仔呀

Thanks for letting me know r!! ur BB also small B?

i hope our turn will be nx week la coz we are going away after that -_- miss jor gor chance jau ng ji dim coz its the only nursery i have applied -_-

Today we went to York to have interview for my twins, those teachers are  very nice.  But I think we talked more then she says and I really hope they can accepted by York.

今日你地有冇去註冊呀?

我昨天去左註冊

原帖由 TVb08 於 7-7-2010 14:41 發表
今日你地有冇去註冊呀?

昨天上午去左註冊,校方只收左雜費,因他們話同教署傾緊學費,只知7月尾會有家長會,5/8小朋友開學...很多資料都未有

原帖由 johnnyyu627 於 10-7-7 17:39 發表

昨天上午去左註冊,校方只收左雜費,因他們話同教署傾緊學費,只知7月尾會有家長會,5/8小朋友開學...很多資料都未有

你小朋友係上午班?
之前佢地話9月先開學,e+又變左8月

我囡囡是讀上午校

學校註冊當天,有位梁副校長同我講,但我想進一步資料要待校方再寄信通知...

我2/7 in,今日都收到pm offer,要15/7註冊,我其實已經交左4xxx cannan,而家白白無左4千幾蚊,不過york又真係好似好過cannan
http://hk.myblog.yahoo.com/mags307/

我仲未收到信, 好擔心
‹ 上一主題|下一主題