用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 2010-2011 STMKG (Interview & Result) 討論區
樓主: happymum1
go

2010-2011 STMKG (Interview & Result) 討論區 [複製鏈接]

有無人係pm waiting? 好似全部waiting都係am既?

Hi 七點半 & jl 1113,

My daughter is 上幼義 too!!
She is 0709 bb~~

Nice to meet u all!!

Hello 211715e, 歡迎你!!!!!!

原帖由 211715e 於 09-12-15 10:50 發表
Hi 七點半 & jl 1113,

My daughter is 上幼義 too!!
She is 0709 bb~~

Nice to meet u all!!

Yeah, 歡迎大家.
原帖由 七點半 於 09-12-15 11:57 發表
Hello 211715e, 歡迎你!!!!!!

回覆 3# 211715e 的文章

你好! 我大囡都是上幼義班,細囡是上幼考班,請各位媽咪多多指教.
:D

你好....我個女今年是上幼孝...我個仔下年是上幼義....哈哈!!

原帖由 pwsvicky 於 09-12-15 15:07 發表
你好! 我大囡都是上幼義班,細囡是上幼考班,請各位媽咪多多指教.
:D

大家好, 我覺得STmkg的校長很好, 學校亦很用心教導小朋友, 得知很多女孩都能派往好的小學, 但如果男仔讀STMKG對將來升小學會有著數嗎, 我見男生好多能派往華仁, 可是我並不住在這區, 而且派位的又似乎跟讀那間幼稚園沒直接關系, 是嗎?

如果是參加大抽獎....可能表面上真的與讀邊間幼稚園是沒有關係...不過, 要叩門聖大可能都有幫助...你住那一區??

原帖由 李做咩 於 09-12-15 18:35 發表
大家好, 我覺得STmkg的校長很好, 學校亦很用心教導小朋友, 得知很多女孩都能派往好的小學, 但如果男仔讀STMKG對將來升小學會有著數嗎, 我見男生好多能派往華仁, 可是我並不住在這區, 而且派位的又似乎跟讀那間幼稚園 ...

其實我都想知, 我家住南區, 聖大收左好開心, 但誇區選小學係咪蝕底好多呢?  係咪要為左咁而搬家呢..thx!

原帖由 七點半 於 09-12-16 09:30 發表
如果是參加大抽獎....可能表面上真的與讀邊間幼稚園是沒有關係...不過, 要叩門聖大可能都有幫助...你住那一區??

醒目開學勳章 王國長老

幸福女子及各位,

如想了解下小學派位係點樣既. 可以到以下網址了解下:

http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

基本上係有兩 Round,

第一Round - 自行分配學位 (即計分, 分數越高, 中心儀學校越大. 呢次只能揀一間 (不分地區))

第二Round  - 統一派位 (又名大抽獎 - 按住址地區選校, 如你要跨區 (甲部有三間比你填) 但中既機會係好微. (因只係統一派位既10%, 一間學校只有 1-2個位比甲部))

有機會行埋第三Round  - 叩門. 叩心儀學校 (也不分地區, 靠晒小朋友同家長)

建議先看看 EDB 網頁, 了解清楚. 希望幫到大家!

原帖由 幸福女子 於 09-12-17 00:40 發表
其實我都想知, 我家住南區, 聖大收左好開心, 但誇區選小學係咪蝕底好多呢?  係咪要為左咁而搬家呢..thx!

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

其實我都不是住12網....我都有想過搬屋....

南區有什麼小學?? 我真的不清楚...我見我有同事是住南區...但又唔想搬...於是選擇了玫瑰崗幼稚園...然後直升其小學...你不介意讀小學要比學費...到時你可考直資或私校...要跨區玩大抽獎真的比較困難呀...除非你首輪有20分...或者還可以博....否則你就要選擇無咁熱門的小學...我見今年有人以15分入到軒下...不過, 唔知到我地豬年的小朋友讀小學時還可不可以了??

原帖由 幸福女子 於 09-12-17 00:40 發表

原帖由 七點半 於 09-12-17 10:14 發表
其實我都不是住12網....我都有想過搬屋....

南區有什麼小學?? 我真的不清楚...我見我有同事是住南區...但又唔想搬...於是選擇了玫瑰崗幼稚園...然後直升其小學...你不介意讀小學要比學費...到時你可考直資或私校... ...

如果唔係住12網, 真係唔係易, 除非聖大叩門真係有好大優勢? 其實我都有報寶血, 大家都係教會學校, 又係12網, 應該教徒+同區既小朋友數量唔會差好遠, 不過唔知點解, 聖大d小朋友好明顯係派位派得好d, 我唔知係好多人第一round入左, 定係叩門成功比例高既緣故, 定係聖大d小朋友全部都好lucky?

我住九龍, 不過暫時target12網既三大女校, 到時再睇下靠第一round定係要搬屋喇.

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-12-17 11:47 發表

如果唔係住12網, 真係唔係易, 除非聖大叩門真係有好大優勢? 其實我都有報, 大家都係教會學校, 又係12網, 應該教徒+同區既小朋友數量唔會差好遠, 不過唔知點解, 聖大d小朋友好明顯係派位派得好d, 我唔知係好多 ...

我个人覺得有以下原因, 但唔知啱晤啱, 大家交流吓吖^-^

1) 宝血有自己小學, 有d穩陣的家長未必會博名校 or 大抽奘時1st choice選至 heat的名校, 2nd 穩陣放宝血. 所以  宝血有成39个小朋友入番宝小.

2) 聖大近大教堂, 1般教徒都like 小朋友返得近堂區kg, 所以第1 round 計分, 見聖大个figure好靚!

3) 我對叩門位好有保留, 因近年已行小班, 有位剩都留番比校長老師d 親朋好友 (除非小朋友非常 outstanding另計!)

醒目開學勳章

原帖由 七點半 於 09-12-15 09:15 發表
hello jl1113....你好....終於有同學出現啦.....好高興認識你....

請問可否講吓聖大的課程和課外活動的安排, 因校長在簡介會上沒有提及課外活動的安排.

thanks!

我個女都係剛剛讀k1...所以都只可以告訴你這幾個月的情況...至於k2-k3留待其他家長代答...

我個女9月入學...大慨10月尾開始有填顏色功課...到最近開始每天都有一樣功課...有中英文及一些慨念(如大小或數學慨念)...不過都是填顏色...畫線...有時會搜集資料...我見我個女英文是教phonics...中文會教一些簡單字...如:大..小...上...下...媽媽...爸爸...最近都派了鉛筆...我知都是用來畫線...

至於課外活動...可能K1係無...我唔見有得比我地選擇...不過, 我個女都仲要午睡...有都可能未必參加到...

原帖由 hellojl 於 09-12-17 15:40 發表

請問可否講吓聖大的課程和課外活動的安排, 因校長在簡介會上沒有提及課外活動的安排.

thanks!

原帖由 七點半 於 09-12-17 16:08 發表
我個女都係剛剛讀k1...所以都只可以告訴你這幾個月的情況...至於k2-k3留待其他家長代答...

我個女9月入學...大慨10月尾開始有填顏色功課...到最近開始每天都有一樣功課...有中英文及一些慨念(如大小或數學慨念)... ...

大家好, 好耐無留言啦, 呀B作早產呀, 子宮收缩得好多呀, 已瞓床三個weeks 啦, 都幾悶, 連坐耐D都唔得.  見你哋去親子旅行好開心, 好善慕呀.
又有新加入我哋大家庭嘅同學仔啦, 歡迎你哋呀!

祝大家MERRY CHRISTMAS!!
等我生完返來再傾

醒目開學勳章 王國長老

Callas,
希望細b 聽聽話話夠期先出黎見你呢.
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

hello,

我個女都係06年12月, 將會讀下幼義班呀! 因我們住九龍區, 現在還未決定怎樣上學去

原帖由 jl1113 於 09-12-15 02:00 發表

七點半,
我個女06年12月都係入咗上幼義班呀,多多指教!:)

回覆 1# serinac 的文章

我個女都係讀下幼義班, 家住九龍區, 正煩怎樣返學?
:-D

原帖由 JoJo 於 09-12-23 08:46 發表
Callas,
希望細b 聽聽話話夠期先出黎見你呢.

Thanks a lot ar, JoJo. BB will come out next week la, i will add oil ga la.
‹ 上一主題|下一主題