用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荊冕堂面試
樓主: venuskong1029
go

荊冕堂面試 [複製鏈接]

雖然士德收咗但哩個friday要interview荃浸!唔知又得唔得呢?

原帖由 521 於 09-11-12 00:42 發表
梗係士德荊冕堂啦!小學有機會入仁立嘛!

oic~thx~但係我係住葵涌ka~校網好似冇呢間ka~

原帖由 carriecc 於 09-11-12 01:34 發表

oic~thx~但係我係住葵涌ka~校網好似冇呢間ka~
我都住kwai chung ka...聽反嚟有聯繁

我昨天(11/11)都收到電話, 收上午校, 我囡是0711細b, 咁都入到上午校, 非常意外, 我囡只是冇答叫咩名, 平時一定識答, 可能那天我問這條問題問得太多次.其餘答哂. 但我住元朗, 娘家住大窩口, 吾知點算?

恭喜晒你地呀!
我諗士德我地都係衰左喇!我冇收到電話,而且我個仔o個日都唔係太合作,唔望人答d唔答d…  但我又見有人話in得唔好都收左,老實講我有少少唔開心,但冇失望囉!
今日收到葵涌校o既信,收左囝囝,出奇地兩公婆都好開心,可能去完士德之後,我對d老師麻麻地,佢地比較cool同埋面試方式唔多落心思,滾水"陸"腳,安排欠妥當(唔好意思,唔係因為唔收我囝囝我先咁講!亦冇潑冷水之嫌),總之比我感覺就係唔憂冇人黎讀。
葵涌校,入到去感覺好開心,佢地首先俾小朋友半個鐘warm up,周圍玩下,之後再入房玩玩具,同士德一樣,但就係人釘人,每個小朋友身邊都有個老師,一邊同佢地玩一邊問下問題,囝囝全部答o岩晒。佢地學校活動有參觀仁立,不過我就唔知有冇關係。而老師校長都好nice,唔知係咪間學校低級d所以先咁nice呢?哈哈…
其次係,朋友兩個女都係緊仁立,佢地都係讀葵涌荊冕堂,大女升到上仁立,細女就好大機會因為家姐攞分。其實都唔知將來會係點,但我對呢間都有d信心o既!
冇計啦,趺左個橙唯有執番個吉啦!
恭喜你地呀!

想問問大家荊冕堂有冇校巴? 定係要自己係出面搵.

原帖由 venuskong1029 於 09-11-12 03:16 發表
恭喜晒你地呀!
我諗士德我地都係衰左喇!我冇收到電話,而且我個仔o個日都唔係太合作,唔望人答d唔答d…  但我又見有人話in得唔好都收左,老實講我有少少唔開心,但冇失望囉!
今日收到葵涌校o既信,收左囝囝,出奇地兩公婆都好開心,可 ...

雖然士德收咗, 但我都覺得士德 d 老師好新同唔 nice, 好 cool......

原帖由 carriecc 於 09-11-11 23:59 發表
士德收左上午~聖母收左下午~好開心~但唔知點選邊間~

聖母出咗信嗎? 定係電話? 我都有 in 聖母下午.....我差十零廿個拿不到上午 form .....早知有 quota 就早 d 去啦

原帖由 521 於 09-11-12 01:01 發表
雖然士德收咗但哩個friday要interview荃浸!唔知又得唔得呢?

如果荃浸收, 你又選邊間呢?

士德同仁立, 仁紀有聯繫, 但入唔入到冇關係, 我個仔k1時都以為入荊冕堂就算抽籤入唔到都希望叩門入, 最後都係入唔到, 如果想入仁立, 仁紀可以信基督教, 多五分, 第一輪入到就唔駛抽籤, 如果真係唔好彩派唔到就真係要叩門, 叩門機會人人平等, 唔會係因為荊冕堂而比你入, 因為叩門嘅人可能有二三百人叩廿個位, 最緊要你比個小朋友呢三年學吓出面d英文會話同普通話, 重有學校學過d字同佢溫吓認字, 仁立面試要帶手冊, 要你讀番學過d字, 越識得多野呢兩間都收, 呢個係我六月時週圍去叩門時所晤, 越叻連荃灣官立同海官, 荃浸間間都收, 而且而家好多小一都用普通話上中國語文, 亦為佢上小一作好準備, 如果唔係比你入到仁立仁紀都辛苦到不得了, 每星期都有中文同英文默書, 亦有好多功課, 最多果次一日十樣功課!

(一見到大家以為可直上仁立就好似我三年前咁想, 唸起我六月時週圍叩門果d痛苦經歷, 你地唔好重行我條路)

日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

有校巴!

原帖由 姬絲蒂 於 09-11-12 08:49 發表
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

有保母車架,你可能打去學校問電話架!
原帖由 姬絲蒂 於 09-11-12 08:49 發表

前幾版有過來人媽媽講過佢地唔幾時轉左校長同一班老師之後,覺得佢地唔係咁nice,校方針都唔同左。
係呢,你除左士德仲有冇報其他學校呀?
原帖由 kpchg4 於 09-11-12 09:03 發表

雖然士德收咗, 但我都覺得士德 d 老師好新同唔 nice, 好 cool......

睇完你呢篇,我個心即是好似放開左,唔讀士德都冇乜所謂lu…
咁你小朋友依家讀邊間小學呀?
原帖由 bb-bu-bu 於 09-11-12 09:13 發表
士德同仁立, 仁紀有聯繫, 但入唔入到冇關係, 我個仔k1時都以為入荊冕堂就算抽籤入唔到都希望叩門入, 最後都係入唔到, 如果想入仁立, 仁紀可以信基督教, 多五分, 第一輪入到就唔駛抽籤, 如果真係唔好彩派唔到就真係要 ...

綠楊收咗, 但可能放棄, 始終冇學券
聖母 in 咗 下午, 收都可能放棄
明天見荃浸
後天見啟思(馬灣)

原帖由 venuskong1029 於 09-11-12 10:23 發表
前幾版有過來人媽媽講過佢地唔幾時轉左校長同一班老師之後,覺得佢地唔係咁nice,校方針都唔同左。
係呢,你除左士德仲有冇報其他學校呀?

係咪收的話先會有電話通知ga!!點解你地會收到電話嘅,而唔係收到信確實嘅???

原帖由 catcat0408 於 09-11-12 10:42 發表
係咪收的話先會有電話通知ga!!點解你地會收到電話嘅,而唔係收到信確實嘅???

佢好似想收集已收既家長既意向先, 會問你會唔會接受 offer, 可能如果有家長放棄既話, 立即候補人上去掛.....

但我覺得多唔太需要咁做, 又急 wor, 要下星期一交留位費, 信又未收到, 快快寄信出去仲好啦...

根據上次面試時派出的通告,應該係下星期五六(20,21號)先交留位費wor

原帖由 kpchg4 於 09-11-12 10:50 發表

佢好似想收集已收既家長既意向先, 會問你會唔會接受 offer, 可能如果有家長放棄既話, 立即候補人上去掛.....

但我覺得多唔太需要咁做, 又急 wor, 要下星期一交留位費, 信又未收到, 快快寄信出去仲好啦... ...

急死人咩???? 快d寄la!!如果佢收,我就星期五,六都唔駛interview la!!唉........d時間真係唔吻合呀???

係 wor, 可能我太興奮聽錯咗

原帖由 姬絲蒂 於 09-11-12 11:08 發表
根據上次面試時派出的通告,應該係下星期五六(20,21號)先交留位費wor
‹ 上一主題|下一主題