用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^
樓主: 仙姐
go

09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^ [複製鏈接]

原帖由 HIN2003 於 09-9-22 13:54 發表

我有工人姐姐, 但無一程車, or 由kln tong mtr 行返學校.
我地想報科學興趣班&乒乓球, 但撞左時間只可以報一樣, 終於決定報科學興趣班, 囝囝又話唔踢足球. 星期六專程返一個鐘就走. 好似好浪費時間, 一來一回就無 ...

我就幫我個仔報左繪畫班, 又早又浪費時間

原帖由 HIN2003 於 09-9-23 12:48 發表

我囝囝 (1D) 寫手冊係 story 1, 我諗係 I LOVE MY FAMILY. 個張 LEARNING SHEET.

我問呀仔都係咁話, 不過好似長左 d 喎 同深左 d (對佢地黎講)

我想問有冇人知而家校車係唔係唔幫 d 病左既學生攞功課返黎呢 ???  因為同我個仔一齊落車既一個高年班既家長話而家豬流感所以唔幫學生攞喎

原帖由 CanCanNg 於 09-9-21 10:11 發表
請多多指教

CanCanNg......Wong Tai Sin....Blue....1A

Hoyuyu....Kowloon City.....Red....1c

原帖由 JonMum 於 09-9-23 19:02 發表
我想問有冇人知而家校車係唔係唔幫 d 病左既學生攞功課返黎呢 ???  因為同我個仔一齊落車既一個高年班既家長話而家豬流感所以唔幫學生攞喎 mouth:" />

係呀, 話驚傳染喎!

原帖由 JonMum 於 09-9-23 18:59 發表

我問呀仔都係咁話, 不過好似長左 d 喎 同深左 d (對佢地黎講)

係生字or全句句子,每星期都默中/英,都幾 .今日數学評估.

原帖由 hoyuyu 於 09-9-24 00:21 發表

Hoyuyu....Kowloon City.....Red....1c

WELCOME!
我想搵下有無1D同學仔!!!!!!!!!

原帖由 JonMum 於 09-9-23 18:59 發表

我又覺得OK喎!句句都係 I LOVE MY (XXXXX)
有一個星期準備.應該無問題.

原帖由 CanCanNg 於 09-9-24 12:04 發表

係呀, 話驚傳染喎!

唔係呀, 咁都會傳染

原帖由 ponysee 於 09-9-24 13:55 發表

係生字or全句句子,每星期都默中/英,都幾 .今日數学評估.

我諗係全句嘞

原帖由 HIN2003 於 09-9-24 15:39 發表

WELCOME!
我想搵下有無1D同學仔!!!!!!!!!

hin2003

我想問你, 你送你個仔上校車時, 有冇留意 d 人既坐法呀 ?? 因為我個仔同我講, 佢地係 4 個人坐 3 個位, 而且係送左 d 彩虹村個間基華既學生先到九龍塘個間喎

原帖由 JonMum 於 09-9-24 20:48 發表

hin2003

我想問你, 你送你個仔上校車時, 有冇留意 d 人既坐法呀 ?? 因為我個仔同我講, 佢地係 4 個人坐 3 個位, 而且係送左 d 彩虹村個間基華既學生先到九龍塘個間喎 ...

吓! 我唔知喎, 今晚個仔返黎問吓佢先.
兩間學校用一架校車, 唔係咁誇張, 你點知?
但我問過亞仔架車點行, 佢都無話停彩虹村間基華, 重有上星期經過彩虹村基華, 我指比佢睇, 佢都無話黎過.(佢去過一定會講)

回覆 55# 仙姐 的文章

梓倬話今早全體師生做體操, 佢話好好玩, 明天你地會吾會去家長日呀

JonMum,

我問左囝囝, 佢話3個位只坐3個小朋友&只係經過彩虹村係無入基華學校.
我正準備回校家長日.

Hi hoyuyu,

Welcome, 我仔仔都係1C班架,多多指教!!

各位,

開頭我都唔知今日黙書範圍係乜東東,星期六返去問左原來係 Story 既 I love my family
我同仔仔温書温到我想喊三聲

原帖由 hoyuyu 於 09-9-24 00:21 發表

珍惜眼前人[/url]

Hi hoyuyu

原來你就係梓倬媽媽,星期六個日我地係門口相遇左啦,我係柏謙媽咪呀!!哈哈!!

我尋日入過去e-class到既同學錄到upload左仔仔張相啦,你upload左未呀?

原帖由 hoyuyu 於 09-9-26 00:49 發表
梓倬話今早全體師生做體操, 佢話好好玩, 明天你地會吾會去家長日呀
珍惜眼前人[/url]

原帖由 仙姐 於 09-9-28 09:21 發表
Hi hoyuyu

原來你就係梓倬媽媽,星期六個日我地係門口相遇左啦,我係柏謙媽咪呀!!哈哈!!

我尋日入過去e-class到既同學錄到upload左仔仔張相啦,你upload左未呀?

...

我都想UPLOAD, 但唔知點整!!!!!!

HIN2003,

你用小朋友的login入左去e-class之後...右上角有一欄係綠色人頭公仔(我的資料)....入左去後選更改我的資料就可以upload小朋友既相片架啦
珍惜眼前人[/url]

回覆 156# 仙姐 的文章

你好!柏謙媽媽, 以後請多多指教,

我都入過去e-class同學錄睇過, 遲o的會更改資料落去.

今日我有問仔仔默書識唔識, 佢答我ok la....
不過佢話有個生字要默"whiskers" (不是默書範圍), 好多同學仔都話唔識,  得1同學仔個識,  最後佢話好彩好彩miss liu話吾計分.

回覆 156# 仙姐 的文章

你好!柏謙媽媽, 以後請多多指教,

我都入過去e-class同學錄睇過, 遲o的會更改資料落去.

今日我有問仔仔默書識唔識, 佢答我ok la....
不過佢話有個生字要默"whiskers" (不是默書範圍), 好多同學仔都話唔識,  得1同學仔個識,  最後佢話好彩好彩miss liu話吾計分.
‹ 上一主題|下一主題