用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流
樓主: id00288
go

黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流 [複製鏈接]

Re: 黃大仙聖母幼稚園2004年入學家長請來交流

id00288

我尋日問左卓彤,佢答案都係話去洗手間無用洗手液,食茶點前就有用,唔通真係?!

呀女唔係好唱學校教個D歌,做動作更加欠奉,繼續自己作曲填詞,都唔知佢唱乜,越叫越唔唱,真係比佢激死!

卓彤與善潼一樣..唔唱學校教個D歌, 自己唱自己的歌, 舞姿當然是自創.  你們還好呀...多少都有從自己囡囡口中得知學校情況. 善潼至今都不講學校情況. 只是昨晚提及兩個同學仔的名字, 說出一個病了, 另一個與她坐在地上玩.
善潼上學后很喜歡扮煮飯, 做蛋糕...有文有路, 不知是否在學校有與同學仔一起玩.
俯首甘為孺子牛 :roll:

各位:     
我尋日都問左芷晴,佢都係話去洗手間無用洗手液,食茶點前就有用,真係唔係咁衛生喎!

同埋我想問吓咁多位,你地囡囡番咗學咁耐,有沒有派過D上課做的圖畫、手工等呢,我真係好有興趣看看!!!
仲有呀,我昨天問過芷晴,成日背個書包番去,其實有沒有用過裏邊的書,但係佢成日都話無,唔知真定假???

id00288 :

你就好啦,我成日問芷晴都唔答我係學校做過什麼?追到我口水都乾先講少少。

jonnie ,

Don't worry, 我個女(宜璟)都係十問9吾應果0的.
:
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

"發現3張工作紙"

我到依家都吾覺幼c班有工作紙帶回家?  請問其他班有無阿?

另外, 有無人知星期幾幼班會有水玩阿.  因為個女次次玩完水, 都俾蚊咬到"一撻撻". 我想事前同佢貼定防蚊貼. tks!
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

erica_chn
幼B班有工作紙帶回家喎,有一個個類似圓形物體(卓肜劃到好似豬仔包咁,不過我諗佢已經好努力架喇),重填埋顏色tim,不過淨係用橙色!
我日日都有貼防蚊貼,真係好鬼有效架!  

我個女果陣係逄星期五, 帶返果個星期做過既工作紙返屋企, 一個主題完左之後, 又會有學習綱要, 上面會有佢平時返黎唱到唔清唔楚既歌詞架

Dear all
大家好
原來呀囡無廣錯, 真是老師叫她唔用

大家有冇上學校網頁
有新相,幼生在上課的相片,
上去看看,
見唔見到自己個囡,
校園生活花絮

我上左校園生活花絮睇左啦,D相太少,得四張,係米無幼B班呀?因為見唔到綠色雀仔牌番,有D失望tim(因為無卓彤份),希望下次有啦!   

erica_chn:

我問過芷晴,佢話無玩過水喎,"玩水"是什麼來的?

Dear all,
星期五晚,我終於都發現工作紙啦!而且仲有好多!
有一張A 和a的工作紙;
上和下的工作紙及字咭;
仲有三張畫橫線的A4紙;
一張"1"字的工作紙;
同埋2 張畫了一間屋、爸爸、媽媽和芷晴的畫。
見到都高興D,起碼知道番咗一個月學都有D嘢學,係咪?

Dear all

我想問下今日係唔係要帶燈籠返學呀?因為呀女話曾老師叫佢地星期一帶喎,我有D懷疑,因為無紙仔又無通告,我問左卓彤好幾次(不同時間),佢都係同一番說話,佢重話我唔信可以打電話比老師(星期日點打呀!!),最後我都信佢,比左個燈籠佢拎返學!
想請問其實係米今日要拎呢?我唔多信呀女係唔係唔arm呀?!

係真o架。你囡囡都好叻呀,記得提你。我囡囡雖然讀K3,但係上堂都唔留心,所以好多時都唔記得老師叫佢帶D mud。以往兩年,老師試過叫囡囡帶BB相,玩具等。

今日,我囡囡發燒無返學,佢一起身就喊,因為佢今日好想返學同小朋友一齊玩燈籠嘛。

善潼沒有提及要帶燈籠回校, 對著這些年紀的學生, 相信老師如要學生帶任何東西回校會有通告吧.
睡前在床上與小朋友"傾計"是很有效的, 我朋友是有經驗的媽咪, 她也曾告知這方法與小朋友溝通, 非常見效, 她兒子巳7歲還有用這方法得知他一日所做過的事. 因這時候她們沒有其他事物令她們分心.  我囡囡也是這環境下唱出一首在校教的歌...(學校...真快樂...吃點心...)當然是加上動作. 看見都好開心.
俯首甘為孺子牛 :roll:

Dear all:
芷晴昨晚都好似話要帶燈籠回校, 但我見老師都無貼字條,所以無理佢。
不過,星期四那天就要幫佢準備一頂自製生日帽回校,你哋要不要呀? 仲有呀,你哋記住星期四幫囡囡穿運動服呀,因為那天是生日會。

My daughter is studying in K2 now.  They need to bring the lantern to school in these 2 days.  Let your daughter to bring it to school.  The teacher do not give any notice or memo to the parents.  They want to train up  them independently.   They will bring somthing in the future.  When teaching the topic for autum & winter, the students need to bring the leaf & gloves/scarf to school.  

Hoping this can slove your question!!!   

唔該曬各位,原來係真的,下次要比D信心囡囡同自己!

ISSYMA
你囡囡退左燒末呀?好D未呀?依排好似話係流感高峰期,大人同小朋友都要小心呀!

Jonnie
芷晴原來係八/九月份生日,祝芷晴生日快樂,聰明伶俐!卓彤要等到出年五月先至做生日帽呢!

Dear All
呀囡又畫,
明天八月十五日要帶燈籠啊!
都唔之信唔信好,
明天帶什麼好呢?     

其實有D 小朋友上個星期五已經帶o左燈籠返學校啦,所以各位家長記住俾囡囡帶燈籠呀。老師係唔會出通告,因為我有兩年的經驗,所以上星期初已不斷問囡囡幾時帶燈籠,囡囡都係見到小朋友帶o左,先記得番屋企話我知。

仲有呀,老師有時需要小朋友帶膠杯,飲品盒,紙巾筒,背心袋等番學校做美勞。老師都係唔會出通告,所以各位家長得閒就問下小朋友有無o野要帶返學校。老實講,我囡囡次次都唔記得o架。
‹ 上一主題|下一主題