用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat,根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道 ...
樓主: prosperityyan
go

St. Cat,根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道,聖羅撒 [複製鏈接]

原帖由 marcus526 於 08-10-14 19:38 發表
我拿不到SC表格,不知會否有家長因碰期而有機會讓出,十分感激
[email protected]

SC's application form is non-transferable because the student name is printed on the application form.

Pasqurell,

我個女讀緊KM-N1C, 我真係唔知咩事, 你咁神通廣大, 麻煩你話下俾我知!

恕我直言, 我作為母親, 有個過氣家長係度係咁數個女間學校,我真係好嬲!仲要係度故弄玄虛, 真係不知所謂!!我得個女, 又係第一次入幼兒園, 我唔知人地間學校有幾好, 也不知道KM好唔好, 只係知道個女返學開心安全就得!今次爆水管事件, 如果係事實, KM真係有錯, 要有交代!但你個細路都畢左業, 你仲咁留意KM, 可想言之, 你係幾憎呢間學校, 你應該想辦法, 令自己解脫. 或者, 你要告佢地你先可以平衡到..

原帖由 Pasqurell 於 08-10-12 01:21 發表
WHISKER:  

求其一間囉, 我都話咗又唔係咁多選擇, 俾得起錢, 試一試HK PRESCHOOL啦, 舊年HK PRESCHOOL都有幾個入咗新小拔.雖然今年九月頭佢地呢單【小朋友歷險記】係就係有錯, 不竟佢地學校都盡量去補救,亦有向家長 ...

原帖由 akinasin 於 08-10-15 00:09 發表
Pasqurell,

我個女讀緊KM-N1C, 我真係唔知咩事, 你咁神通廣大, 麻煩你話下俾我知!

恕我直言, 我作為母親, 有個過氣家長係度係咁數個女間學校,我真係好嬲!仲要係度故弄玄虛, 真係不知所謂!!我得個女, 又係第一次入 ...

AkinaSin:  唔駛好神通嘅, 有興趣嘅話可以打電話去教育局學前教育組查, 查咗咪知係唔係超收囉, (讀梗果D都有部份超收, 教育局要佢地處理!)  Tel: 3107 2131.

你可能唔知, 有d讀梗A班 / B班 嘅小朋友, 突然會去C班讀幾日, 都幾好玩呢, 可能到A班 / B班【爆水喉】了.

學校都想知邊個告發佢地啦, 你以為人地故弄玄虛, 只因為未看清吧。對於知情者而言, 我只係寫咗好多過氣家長的心底話!

作為一個母親, 要做個好榜樣呢, 不恥下問呀, 唔知可以問, 語氣可以溫婉一點呢. 你都話剛剛入學, 所謂:【路遙知馬力, 日久見人心】 你讀多幾年就知囉, 唔駛咁心急看了幾篇文章就大動肝火, 好歹也是『同校家長』吧. 免得看官感到【真的是這樣不濟, 連家長也如斯不濟】吧!

話就話有【傑出表現獎】D學生就有推薦信, 實情就係當然唔止呢個數吧, 有D做開義工家長嘅又有, 有D有細佬妹嘅又有, 所以你要努力啊!

原帖由 Pasqurell 於 08-10-15 00:50 發表

AkinaSin:  唔駛好神通嘅, 有興趣嘅話可以打電話去教育局學前教育組查, 查咗咪知係唔係超收囉, (讀梗果D都有部份超收, 教育局要佢地處理!)  Tel: 3107 2131.

你可能唔知, 有d讀梗A班 / B班 嘅小朋友, 突然會去C班 ...

KM一班最多可以有幾多小朋友? 幾多學生以上先算超收? 我見KM既師生比率已經比其他學校低.

Pasqurell:
俾你講到我好驚啊!我阿仔今年開始係KM讀書,so far我又覺得佢讀得幾好。可否講得詳細D。究竟C班有D乜野問題呢?

HKPS都是我覺得語境不俗的學校,應該比St Cat更佳,而功課量則較少。所以選小學時,應找些活動些的小學,若找太傳統的小學,孩子可能需要多些適應時間。

原帖由 HoiYauBB 於 08-10-14 17:22 發表
其實我在上年報學校時, 都是花了好多時間看有關樂基的old post, 好多謝 好多 bk 家長不同的comment 我先找到九龍塘樂基依間荀野. 在我來講
我覺得佢優勝之處是

1. 英普雙語, 雙班主任直上k3, native teacher for bo ...

which "choy Kai Yau"?  I think there are a number of CKY primary schools, right?

原帖由 kyliema2006 於 08-10-14 11:01 發表
我大仔現讀蔡繼有,因為他自少愛看英文書,而幼稚園約克亦有教併音,所以他串字的能力是頗強的,因為獨愛英文書,也愛看Cartoon Network,他寫作的能力亦不成問題。反之中文就深存障礙,這幾年我仍要晚晚與他陪讀中文呢。

我倆一 ...
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

蔡繼有有一間幼稚園係將軍澳。

而蔡繼有學校的校址包括了其小學及一條龍中學,是保良局唯一的一間雙語私校,走類似國際學校路線,Yr10考IGCSE,預科行IBD,永久校址在深水埗大埔道赫德傑道。

原帖由 maisyraymond 於 08-10-15 10:38 發表
which "choy Kai Yau"?  I think there are a number of CKY primary schools, right?

I think the primary school is near So Uk, right?  Is it a DSS or a private school?

原帖由 kyliema2006 於 08-10-15 10:52 發表
蔡繼有有一間幼稚園係將軍澳。

而蔡繼有學校的校址包括了其小學及一條龍中學,是保良局唯一的一間雙語私校,走類似國際學校路線,Yr10考IGCSE,預科行IBD,永久校址在深水埗大埔道赫德傑道。

...

蔡繼有是一所私校,學費不便宜($4k),因為有一半以上教師是NET。因為大埔道的校舍現正進行重建,所以就安排學生在兩所臨時校舍(一間近蘇屋村,另一間在天后)上學,直至永久校完成興建,應該在09年新學期。

原帖由 maisyraymond 於 08-10-15 11:02 發表
I think the primary school is near So Uk, right?  Is it a DSS or a private school?

yes, I agree that the school fee is quite high (now is nearly $5000/mth) and they charge even higher school fee for senior form students too.

what's your comment on this school?  I mean the school policy and curriculum.

原帖由 kyliema2006 於 08-10-15 11:19 發表
蔡繼有是一所私校,學費不便宜($4k),因為有一半以上教師是NET。因為大埔道的校舍現正進行重建,所以就安排學生在兩所臨時校舍(一間近蘇屋村,另一間在天后)上學,直至永久校完成興建,應該在09年新學期。

...

學校的理念都頗清晰,其實頗像國際學校,不過強調兩文三語。小兒現在三年級,我會有以下感覺:

-學校的語境是非常佳的,英語可能不及國際學校,但一定比DSS或傳統學校的高。普通話亦很佳。原因祇有一個,講得多,學校有語文政制,孩子堂內、堂外均需說英語或普通話(小一除外)
-喜歡閱讀的孩子會很適合(換句說話,缺乏自律,下下要迫才肯做的孩子,會很弊)
-學校可以做到求學不是求分數,純為學習而學習
-家庭願意投放資源的會適合(包括願意與孩子閱讀,家中說英語的會更佳)

因為這一類的孩子的表現相對是很出色的,亦可抵禦學校某些drawback。

Drawback是指:
-有些家長反映,可能有個別老師質素未必符合家長的要求,有時會拖慢了進度。幸興我未遇到。
-因課程没有範本,家長很難跟。所以學生要有閱讀的習慣,否則個底唔掂,頗難跟得上的。

小兒是頗適合這類學校。但這是很個人的,有些則變得懶散,讀得吃力。

原帖由 maisyraymond 於 08-10-15 11:22 發表
yes, I agree that the school fee is quite high (now is nearly $5000/mth) and they charge even higher school fee for senior form students too.

what's your comment on this school?  I mean the school po ...

我覺得很好呀!這裡是討論區,有家長的小朋友讀KM,佢只不過講自己所見所聞的感覺講出來給大家想報或現讀的家長知,有這些不公平的事,作為大家的reference only,至於是否報讀或繼續讀,是你自己choice,無人揸支槍指著你去choice!

我想問其實係所有n1 班都超收生or 只有N1c班?? 因為我個仔而架讀緊A班??

原帖由 Pasqurell 於 08-10-15 00:50 發表

你可能唔知, 有d讀梗A班 / B班 嘅小朋友, 突然會去C班 ...

thanks for your reference and comments.  This is one of my target schools.

原帖由 kyliema2006 於 08-10-15 12:07 發表
學校的理念都頗清晰,其實頗像國際學校,不過強調兩文三語。小兒現在三年級,我會有以下感覺:

-學校的語境是非常佳的,英語可能不及國際學校,但一定比DSS或傳統學校的高。普通話亦很佳。原因祇有一個,講得多,學校有語文政制,孩子 ...

Pasqurell,
我女讀緊KM-N1B(下午), 也沒有發現什異樣, 每次問阿女鍾唔鍾意返學, 鍾唔鍾意老師,她答鍾意, 在家不停吱吱喳喳又唱又跳好開心.

km是間好開心的學校, 當然我也會報st. cat, kv & hkps, 但km是個好back up向的

‹ 上一主題|下一主題