用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 08-09小一新生
樓主: 朱朱仔
go

08-09小一新生 [複製鏈接]

我都係working mum, 我都要返工,我自己上過d網,look過吓,到底唔做得唔得?

今早做? 6:30做囖,做完立即奔上校車.

其實我地都係按照自己時間分配去做, 做到幾多就幾多, 有時想做, 但又LOGIN唔到, 無理由係度白等, 小朋友都要瞓教, 唯有盡力而為o

你個囡囡好叻,一早起身做功課, 我個仔朝早好似未瞓醒咁

佢一時時喇,8宝箱可一次做幾日

原帖由 FiFii 於 08-10-20 14:34 發表
其實我地都係按照自己時間分配去做, 做到幾多就幾多, 有時想做, 但又LOGIN唔到, 無理由係度白等, 小朋友都要瞓教, 唯有盡力而為o

你個囡囡好叻,一早起身做功課, 我個仔朝早好似未瞓醒咁 ...

我追返晒架....我而家做到21號...到而家仲係溫習緊....22號同23號都未做. 一次過做幾個咁做囉

不過阿女又覺得好有滿足, 成日睇我有幾分我有幾分咁問

你地做時, 係唔係由佢錯? 我睇到佢估下估下, 是是但但咁, 我就要提返佢要聽多次睇多次, 但係若佢好認真話係呢個啦, 咁我就由佢錯.

我讀晒d題目俾佢聽, 你地呢?

真係激死人,昨晚食完晚飯想做中文8寶箱,約9點左右,又LOGIN唔到,最後又無做,     後來11點幾,我自己再試試, 英文OK, 但太激氣, 無再試中文8寶箱,
你地有無咁o既經驗?你地多數幾點做?

Fifii

我都地有架, 八九點真係好慢慢慢慢先入到好, 我慢慢開左, 食飽飯先做, 同埋有時阿女瞓醒做埋功課都已經十點...做得黎...十一點幾了

所以日日無精神~

請教各位, 我個女在籃球場唔見左件外套... 有無同學仔知道失物會放響邊? 教務處詁籃球場有個籃. 但又好似唔覺, 你地有無人知道?

原帖由 wanwanfubb 於 08-10-26 09:01 發表
請教各位, 我個女在籃球場唔見左件外套... 有無同學仔知道失物會放響邊? 教務處詁籃球場有個籃. 但又好似唔覺, 你地有無人知道?

外套會放在有蓋操場內的飯堂自備午膳區(透明膠箱內),到時叫小朋友揾當值的風紀哥哥/姐姐幫忙便可了。

唔該晒CSK家長JJ

佢幾点起床,真是太晚,不如一個星期做一次中文8宝箱,其他我有d都係幾日做一次.

原帖由 wanwanfubb 於 08-10-26 08:59 發表
我都地有架, 八九點真係好慢慢慢慢先入到好, 我慢慢開左, 食飽飯先做, 同埋有時阿女瞓醒做埋功課都已經十點...做得黎...十一點幾了

所以日日無精神~ ...

佢大約7:15起床, 20分鐘出門口
而家佢又響度做緊功放啦~

你的測驗溫成點呀~

今早發現8宝箱只可補做之前兩天,真慘.              
測驗方面,都係每日温d,中文盡量多讀,佢哋認到d字就好多嘢都知道, 英&數都不太難,只怕佢哋粗心大意,反而最怕常識,

原帖由 wanwanfubb 於 08-11-11 23:16 發表
佢大約7:15起床, 20分鐘出門口
而家佢又響度做緊功放啦~

你的測驗溫成點呀~

我地都溫緊,中文溫過下,英文都未開始,但我諗平時dictation都有串字,應該oko既

我都係咁話,最怕常識,唔知點溫,想問問,常識D字使唔使識寫??

原帖由 FiFii 於 08-11-17 11:05 發表
我地都溫緊,中文溫過下,英文都未開始,但我諗平時dictation都有串字,應該oko既

我都係咁話,最怕常識,唔知點溫,想問問,常識D字使唔使識寫??

但我反而覺得最難係中文, 因為有好多外課以外既生字要學, 呢D字佢好難記入腦, 因為課文內無既. 而常識我覺得OK喎, 亞仔溫得好快.

聽聞,常識自己寫字部分佔20%

原帖由 FiFii 於 08-11-17 11:05 發表

唔該哂,mia1112!!

尋晚本來想同呀囝溫下英文,點知佢食完飯已經眼瞓,溫唔到D乜就瞓左,唉...

原帖由 mia1112 於 08-11-18 08:04 發表
聽聞,常識自己寫字部分佔20%

点呀測驗成績满意嗎你哋?

尋日去學校協助小朋友打針,好多都 , ,仲有d走咗去要兩個大人出力拉返嚟,真是可憐

你地聖誕帶咩小食? 我好似帶左好多, 又諗住請朋友仔食....
- 奇異果 x 2
- 燒賣 x 10 pcs
- 雞翼 x 5
- 三文治 x 6 pcs of  bread......

定係只係帶自己嗰份就得架啦

Hi all,
首先祝各位聖誕快樂,新年進步!!

PARTY 當日, 我地都帶多左一D食物返學跟同學SHARE, 剩左少少返黎

想問問大家知唔知考試時,放學放幾點? 因為想去旅行,想計劃下, thank you.

原帖由 wanwanfubb 於 08-12-18 21:34 發表
你地聖誕帶咩小食? 我好似帶左好多, 又諗住請朋友仔食....
- 奇異果 x 2
- 燒賣 x 10 pcs
- 雞翼 x 5
- 三文治 x 6 pcs of  bread......

定係只係帶自己嗰份就得架啦 ...
‹ 上一主題|下一主題