用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年小一讀滬江的家長
樓主: cherlymama
go

今年小一讀滬江的家長 [複製鏈接]

hi mayyuho,

我個小朋友都係讀培理,你個女係咩班家?我個仔係全日班既,你可以pm我家!

我個女也是全日班呀 (何芫綾)

我個囡囡都是讀妳間幼稚園, 現在都能應付, 滬江校長有翁校長咁好人, 同培理一樣好注重品格! 不用擔心!
原帖由 mayyuho 於 08-9-26 00:03 發表
唔好意思. 我想問各位一下. 妳們的小朋友幾多年級呀? 因為我都想幫個女選滬江. 但我見到妳們的對話. 這間學校好似好深. 一年班開學無幾耐就要默5句生字 又要背書. 我個女現在K3.  但學校都未教句子. 我好擔心個女入 ...

mickeyeva               
太好了. 有前輩在前.

妳的小朋友今年是否小一呀??
d老師是怎樣的. 因為其實我在星期二觀過校. 有向排緊隊的老師點頭打招呼. 但個老師無理我. 只是望下我一下好cool. 跟住去到小一家長會. 見到個1a班老師個樣好似好惡(當然只是我個人感覺). 其實我都是buy校長的理念 及 校風; 所以想小朋友來滬江讀書.

妳識唔識d高班家長呀? 對d老師有什麼看法. 因為老師是直接對住d小朋友成個學期的....

比d指引呢..........

Hi Mayyuho, 我個囡囡有些老師樣子較惡, 但可能要求比較嚴格些, 但我今天觀課, 看她們吃飯, 真是好有紀律, 會自己收拾飯盒, 刀叉和枱墊, 小息聽了鐘聲會十分靜好有紀律排隊, 校長說如有個別同學跟唔上, 例:抄手冊慢, 有較高年級的領袖生幫手, 吃飯又有膳長幫手, 其實培理下學期會有模擬小學生活和參觀小學, 所以不用太担心, 我個囡囡班主任前2年教5年級, 但我個女兒話好好人! 題外話麥主任是否離職, 去了何處教? 謝謝!
原帖由 mayyuho 於 08-9-26 19:43 發表
mickeyeva               
太好了. 有前輩在前.

妳的小朋友今年是否小一呀??
d老師是怎樣的. 因為其實我在星期二觀過校. 有向排緊隊的老師點頭打招呼. 但個老師無理我. 只是望下我一下好cool. 跟住去到小一家長會. 見到個 ...

但我聽聞D老師好嚴; 而且嚴得來好似好高要求WOW..... 會唔會成績追唔上時; 唔達標無人理呀...

另外培理老師話我個小朋友在校好乖. 但事實在家中永遠坐唔定. 是否靜D的小朋友比較適合滬江呢???

妳是否指管理校車的麥主任. 如果係就好似走左. 但唔知去了邊. 我另亦發覺近排唔見了關主任....

小朋友在校好乖, 不是好好嗎? 如果掉轉就唔好, 我暫時覺得學校不是給小朋友咁大壓力, 適當的壓力是正確, 太鬆又不好, 沒有紀律家長又唔鐘意!
原帖由 mayyuho 於 08-9-27 01:26 發表
但我聽聞D老師好嚴; 而且嚴得來好似好高要求WOW..... 會唔會成績追唔上時; 唔達標無人理呀...

另外培理老師話我個小朋友在校好乖. 但事實在家中永遠坐唔定. 是否靜D的小朋友比較適合滬江呢???

妳是否指管理校車的 ...

原帖由 mayyuho 於 08-9-26 17:56 發表
我個女也是全日班呀 (何芫綾)

hi mayyuho, 我咪就係個log-in個名 - 樂文媽媽 咯!

唔知妳記唔記得. 我應遂見過妳. 呢我個日有去參觀北循家長日. 我坐系潘太同杜太身邊個, 未妳個仔同學的媽咪o羅...

有無人打算参加2009第六十一屆校際音樂節?

我個囡囡不識樂器, 所以不會參加, 妳個囝囝在校參加了甚麼興趣班? 我個女選的興趣班有抽不到 又要等下一輪有甚麼興趣班報, 我個囡囡最有興趣是游水, 但要二年級才提供!
原帖由 SIUBO117 於 08-9-30 13:53 發表
有無人打算参加2009第六十一屆校際音樂節?

我囝囝除左想參加table tennis外.其他都無興趣.可惜抽唔仲.我囝囝都係最鍾意游水,在海天學左一年多,後來先知滬江都係诲天.

原帖由 mickeyeva 於 08-9-30 14:45 發表
我個囡囡不識樂器, 所以不會參加, 妳個囝囝在校參加了甚麼興趣班? 我個女選的興趣班有抽不到 又要等下一輪有甚麼興趣班報, 我個囡囡最有興趣是游水, 但要二年級才提供!   ...

我想問教游水的海天好嗎, 是否經常換教練? 他學識未啊和在那裏學, 最後幾多錢一堂? 唔好意思好多問題問, 謝謝!
原帖由 SIUBO117 於 08-9-30 15:17 發表
我囝囝除左想參加table tennis外.其他都無興趣.可惜抽唔仲.我囝囝都係最鍾意游水,在海天學左一年多,後來先知滬江都係诲天.

我在銅鑼灣ST.PAUL學GA, 約$110一堂.

佢學識了蛙式,自由式, 依家學緊跳水. 我見囝囝每堂都不停來往直池. 我問佢疲倦嗎? 他又話吾倦 .

海天不是經常換教練. 學完一樣先換教練. 我都在STANDFORD學過, 我鐘意海天多D. 如果你想要電話,我可以比你.

原帖由 mickeyeva 於 08-9-30 17:22 發表
我想問教游水的海天好嗎, 是否經常換教練? 他學識未啊和在那裏學, 最後幾多錢一堂? 唔好意思好多問題問, 謝謝!  

Hi SIUBO117, 請PM海天個聯絡人和電話給我, 還有妳個囝囝是否冬天都繼續學游水, 如果我個囡囡學會去康怡, 因近些, 謝謝!
原帖由 SIUBO117 於 08-9-30 18:10 發表
我在銅鑼灣ST.PAUL學GA, 約$110一堂.

佢學識了蛙式,自由式, 依家學緊跳水. 我見囝囝每堂都不停來往直池. 我問佢疲倦嗎? 他又話吾倦 .

海天不是經常換教練. 學完一樣先換教練. 我都在STANDFORD學過, 我鐘意海天多D. ...

早呀!
海天電話:2572-1428
MON-FRI: 9:30 - 18:00
康怡有無室內泳池? 如果無,冬天吾得ga.
我冬天都照游, 囝囝吾肯停.

今天開始做"每日一篇"la.

原帖由 mickeyeva 於 08-10-1 16:57 發表
Hi SIUBO117, 請PM海天個聯絡人和電話給我, 還有妳個囝囝是否冬天都繼續學游水, 如果我個囡囡學會去康怡, 因近些, 謝謝!   

Hi SIUBO117, 多謝妳温馨提示, 妳有否看過學校的相片集, 有小一體驗日的照片睇, 妳睇再未?
原帖由 SIUBO117 於 08-10-2 08:55 發表
早呀!
海天電話:2572-1428
MON-FRI: 9:30 - 18:00
康怡有無室內泳池? 如果無,冬天吾得ga.
我冬天都照游, 囝囝吾肯停.

今天開始做"每日一篇"la.

剛剛睇晒4班.

請收pm.

原帖由 mickeyeva 於 08-10-2 14:52 發表
Hi SIUBO117, 多謝妳温馨提示, 妳有否看過學校的相片集, 有小一體驗日的照片睇, 妳睇再未?  

剛剛回覆了妳, 請查閱PM, 妳有否參加下星期五晚的親子講座? 我和老公都會出席!
原帖由 SIUBO117 於 08-10-2 18:02 發表
剛剛睇晒4班.

請收pm.

今日天氣涼左, 我已經幫囝囝穿外套.

請問各位學兄/姐:
冬天可唔可以穿自己的外套?
囝囝好怕凍, 我想買件羽X, 不知學校有無規定什麼顏色?

‹ 上一主題|下一主題