用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
樓主: siulisa
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

各位收解葯  

多謝哂大家 & 祝賀其他壽星仔女

Zoey: 多謝報料, 妳地會睇嗎? 我未決定, 因為已買左好多場合家歡

M&A: 飲得杯落

EVA: 多謝哂

[ 本文章最後由 siulisa 於 08-6-9 15:09 編輯 ]

原文章由 hhma 於 08-6-8 22:15 發表
happy birthday ah!!!!

btw, 一科唔合格就留班, 唔係化

hhma

THANK YOU !
我都希望可以大步檻過

剛剛搵到 D 標點練習 :

問題 :
天 下 事 不 平 則 鳴 但 切 勿 有 意 氣 純 粹 為 個 人 的 利 益 私 見 而 爭 辯 那 是 有 害 無 益 的 所 以 荀 子 說 有 意 氣 者 勿 與 辯 也 因 為 我 們 爭 的 是 理 而 不 是 為 了 氣 為 了 氣 而 辯 便 是 意 氣 之 爭 這 樣 真 理 不 但 不 會 愈 辯 愈 明 反 而 愈 描 愈 黑 得 出 的 理 只 是 歪 理

答案 :
「天 下 事 不 平 則 鳴」 ,但 切 勿 有 意 氣, 純 粹 為 個 人 的 利 益 ﹑私 見 而 爭 辯 ﹗那 是 有 害 無 益 的, 所 以 荀 子 說﹕「 有 意 氣 者, 勿 與 辯 也 ,因 為 我 們 爭 的 是 理, 而 不 是 為 了 氣 。」為 了 氣 而 辯 ,便 是 意 氣 之 爭 ,這 樣, 真 理 不 但 不 會 愈 辯 愈 明 ,反 而 愈 描 愈 黑, 得 出 的 理 只 是 歪 理。

問題 :
小 白 兔 聽 到 咕 咚 一 聲 嚇 了 一 跳

小 白 兔 碰 到 狐 狸 說 有 個 咕 咚 來 了

狐 狸 看 到 小 白 兔 慌 張 的 樣 子 也 嚇 了 一 跳

猴 子 看 到 小 白 兔 和 狐 狸 沒 命 地 跑聽 到 他 們 說 咕 咚 咕 咚 也 跟 跑

答案 :
小白兔聽到「咕咚」一聲,嚇了一跳!

小白兔碰到狐狸說︰「有個『咕咚』來了。」

狐狸看到小白兔慌張的樣子,也嚇了一跳!

猴子看到小白兔和狐狸沒命地跑,聽到他們說「咕咚」「咕咚」,也跟跑……

呢個網站都幾好 :
http://chi.ephhk.com/magame/index.html?

[ 本文章最後由 mansonwai 於 08-6-9 13:35 編輯 ]

恭喜晒各位生日小朋友同媽咪,
還有派到心儀小學的細仔,細女

hhma
對呀.. ,好明白呀..
我已經過左2日 還有2日就甩難了 快d..快d

原文章由 hhma 於 08-6-7 22:39 發表
第一日已經溫到人都顛呀  (係我呀)!!!

mandy
阿仔今日已經講左4次考完試要去邊度...邊度玩
我同hb一人一個仍在 ..

原文章由 mansonwai 於 08-6-8 17:49 發表

我都叫晒救命啦 !!!
唉....有無血輸呀 !!

日日都嘔晒血....
真係無晒人生樂趣 !

Mandy.
電腦科唔係主科...都要留班
唔係呀麻..我從來都無咩理過仔女
電腦,普通話..音樂..0個d喎..??
除左呈分要呈音樂...

原文章由 mansonwai 於 08-6-8 17:57 發表
仲有我同 MANSON 呀 !

我 6月6日生日, 今年呢個生日好唔開心
5號果日, Manson 班主任打電話黎話 manson 電腦科唔合格
好大機會要留班
唉...我真係無咁既 $$$ 比佢 Repeat 多一年
所以, 今年我既生日係好唔 ...

M&A Mom
恭喜晒阿女

原文章由 M&A Mom 於 08-6-8 18:24 發表

多謝關心

多謝各位 mami 嘅祝福!

細女可以做 Eva 個女嘅師妹啦!

派到第一志願--協恩!不過不失就唔洗太擔心升中啦!

原文章由 siulisa 於 08-6-9 11:44 發表

Zoey: 多謝報料, 妳地會睇嗎? 我未決定, 因為已買左好多場合家歡

siulisa,

會睇, 我地近排都少了聽 concert, 所以今次都有買, 因為我都好怕悶, 所以 li 類音樂會會 arm 我同阿女多 d ;  "合家歡" 今年我地就買得唔多 .

M&A Mom,

congratulation. 阿女派到心儀學校, 有排都唔駛煩.

masonwai,

電腦唔係主科, 又唔計入呈分, 應該唔影響升班, 希望你個仔無事, 順利升級.

各位,

多謝各位補品.  明天開始考中, 英,  大家一齊努力加油.

原文章由 M&A Mom 於 08-6-8 18:24 發表

多謝關心

[ 本文章最後由 必必 於 08-6-9 19:16 編輯 ]

M&A
恭喜哂
你借地址  or 距網抽到呀
真 lucky
唔洗點煩升中...開心c

多謝關心

Mandy
唔係呀碼, 電腦唔合格都要留班
咁老師有無話直升有問題嗎 ?
你地校對改英文班有咩招數呀

我仔 611生日
頭先我地仲去左 swimming
佢溫極都唔上心...老公話出去走走

原文章由 mansonwai 於 08-6-8 17:57 發表
仲有我同 MANSON 呀 !

我 6月6日生日, 今年呢個生日好唔開心
5號果日, Manson 班主任打電話黎話 manson 電腦科唔合格
好大機會要留班
唉...我真係無咁既 $$$ 比佢 Repeat 多一年
所以, 今年我既生日係好唔 ...

hhma

你又知我有入表抽獎
我囡入左了乙部第一志願 "官官"
不過我無諗住讀
祇想知亞女係咪有運姐
我比亞女直上

原文章由 hhma 於 08-6-7 08:50 發表
祝各位壽星s
生日快樂, 心想事成, 身體健康
另祝jazzmama & m&a細囡派到心儀小學呀!

我都出左去dinner
吊景都要rest下

原文章由 jazzmama 於 08-6-9 19:20 發表
Mandy
唔係呀碼, 電腦唔合格都要留班
咁老師有無話直升有問題嗎 ?
你地校對改英文班有咩招數呀

我仔 611生日
頭先我地仲去左 swimming
佢溫極都唔上心...老公話出去走走

...

我唔知呀
我記得你女升小一咋

原文章由 jazzmama 於 08-6-9 19:23 發表
hhma

你又知我有入表抽獎
我囡入左了乙部第一志願 "官官"
不過我無諗住讀
祇想知亞女係咪有運姐
我比亞女直上

原文章由 hhma 於 08-6-8 22:15 發表
happy birthday ah!!!!

btw, 一科唔合格就留班, 唔係化

mansonma
係哎!仲唔係主科tim!唔好咁擔心住,應該有數講gei!

原文章由 mansonwai 於 08-6-9 12:53 發表
剛剛搵到 D 標點練習 :

問題 :
天 下 事 不 平 則 鳴 但 切 勿 有 意 氣 純 粹 為 個 人 的 利 益 私 見 而 爭 辯 那 是 有 害 無 益 的 所 以 荀 子 說 有 意 氣 者 勿 與 辯 也 因 為 我 們 爭 的 是 理 而 不 是 ...

好岩用,阿女標點最c !不過你quote的網站睇唔到!

這兩天給你們的和longman的papers個女做,乜野奇形怪狀的錯都出齊,錯到7彩,個心實哂

我唔知佢係咪唔鍾意做,同我玩野定點,我話佢做乜錯成咁,佢就話考試時就唔會,總之越做越錯,我真係越睇越驚

我係未應該停手不理,因為佢平時考試我都無乜理佢,佢d成績都算中上,我真係怕今次自己越幫越忙!
依家好旁皇,進退兩難

[ 本文章最後由 Eva 於 08-6-10 00:44 編輯 ]

我都溫到嘔血 ,溫極都好似唔識,真係令人擔心!時間又唔夠,真後悔平日無好好同佢溫。

M&A Mom

恭喜哂!

Mansonwai,

我諗唔會因為一科電腦,就無情講,所以不要擔心,加油呀!

hhma
見到你D音樂ws真係好深, 好似考緊theory甘
我想問你地有無木童笛的指法呀, 亞女吹木童笛唔係好點, 我又唔識, 有的請e比我 [email protected].
唔該晒

M&A
恭喜哂

原文章由 hhma 於 08-6-9 21:57 發表
我都出左去dinner
吊景都要rest下

Eva
我仔d 標點又係錯到 9 彩
我覺得好難溫
所以無 side 時間去標點
祇係叫佢係咪都加入去
因為學校加多唔扣分, 無標點一定無
所以...我有殺錯無放過

原文章由 Eva 於 08-6-10 00:39 發表

好岩用,阿女標點最c !不過你quote的網站睇唔到!

這兩天給你們的和longman的papers個女做,乜野奇形怪狀的錯都出齊,錯到7彩,個心實哂

我唔知佢係咪唔鍾意做,同我玩野定點,我話佢做乜錯成咁,佢就話考試時就唔會,總之 ...
‹ 上一主題|下一主題