用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09年根德園取錄列表
樓主: stliu
go

08-09年根德園取錄列表 [複製鏈接]

he..he..我都好開心呀, 有時響公司做到悶悶地,走上來傾下. 你睇我打字都咁長氣就知我鍾意傾偈啦! 你都係啦, 多D上來傾下, 唔會咁緊張囉!

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 09:29 發表
stliu

我都真係好多謝上天俾左個肥妹我嫁, 真係我呢生人收的最大最大的無價禮物.

道理我係明嫁, 但係情緒上有時真係控制唔到囉.

我真係好開心, 誤打誤撞搵到呢個地方, 又撞到你 (都真係一個好好傾的對象), 我估再 ...

stliu,

今日好慘呀, 我個肥妹病左呀, 發燒(102度幾), 搞左成晚, 好在我老板今日出去開會, 可以蛇下

我個女體質唔係太好, 9月開學, 隔個禮拜發燒返唔到學, 9月返得半個月學炸, 10月好d, 我估返到2/3.

11月最好, 差不多返晒, 我都唔敢講出口, 怕佢小氣, 不過話口未完, 又病啦, 我 d 朋友話, 小朋友開學係咁喎, 叫我預佢病半年到, 會無病得咁密, 想死

希望肥妹快 d 好番.

原文章由 stliu 於 07-12-12 09:35 發表
he..he..我都好開心呀, 有時響公司做到悶悶地,走上來傾下. 你睇我打字都咁長氣就知我鍾意傾偈啦! 你都係啦, 多D上來傾下, 唔會咁緊張囉!

me too..I do know that I shouldn't be that 神經質..worry this and worry that..but sometimes..really hard to control myself.. ..actually, my niece is now studying in KV, I'm just worrying that those '胡鬧的親戚' will take them as comparsion...

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 09:29 發表
stliu

我都真係好多謝上天俾左個肥妹我嫁, 真係我呢生人收的最大最大的無價禮物.

道理我係明嫁, 但係情緒上有時真係控制唔到囉.

我真係好開心, 誤打誤撞搵到呢個地方, 又撞到你 (都真係一個好好傾的對象), 我估再 ...

噢, 希望佢快D好返啦, 其實返學真係容易病D呀, 我仔都係, 十月果時係差不多一個禮拜見一次醫生咁滯, 上禮拜又剛病完. 冇辦法啦, 小朋友輪流病嘛.
你女女肯唔肯食藥呀? 如果肯就會好快D囉. 唉, 其實食咁多西藥都唔太好啦! 但又要食囉.
等佢好返, 諗下有冇D咩可以強身健體啦! 我平時都有俾仔仔食司各脫魚肝油呀, 咁, 唔知有冇幫助. 等夏天會帶佢去游水, 等佢氣管好d.

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 09:46 發表
stliu,

今日好慘呀, 我個肥妹病左呀, 發燒(102度幾), 搞左成晚, 好在我老板今日出去開會, 可以蛇下

我個女體質唔係太好, 9月開學, 隔個禮拜發燒返唔到學, 9月返得半個月學炸, 10月好d, 我估返到2/3.

11 ...

cacatam,

比較真係好難免呀, 就算自己成日提住都少不免會呀! 我都要不斷催眠自己唔好同人比較... 加油, 我諗我地要成立一個催眠學會 至得喇!

原文章由 cacatam 於 07-12-12 10:49 發表
me too..I do know that I shouldn't be that 神經質..worry this and worry that..but sometimes..really hard to control myself.. ..actually, my niece is now studying in KV, I'm just worrying th ...

講得o岩,唔使咁擔心!!

你地都幾叻bor,可以搵到assessment卷睇,不過講真,如果預先睇過未必好事,增加緊張/擔心,無形壓力會令自己不知不覺間吹谷小朋友,就算將來比小朋友拿99分,你可能會覺得唔開心,點解咁唔小心有careless mistake,明明同小朋友溫好晒。小朋友拿100分,故然開心la,但又知唔知佢上堂吸收左幾多呢,有冇真係留心上堂,定係靠父母死谷死記得番黎o既成果。

相反地,冇心理準備下接受assessment(KV係唔會通知幾時做assessment,派番卷先知),小朋友當玩,就算小朋友拿90分,你會覺得好開心,亦估唔到佢點解會連咁深o既野都識,從中亦真正睇到小朋友上堂吸收左幾多,弱項係邊先加以輔助,總好過係又谷唔係又谷,重可以多番d親子時間tim。

放心la,KV收得你個小朋友,你應該比d信心,信任你o既小朋友,而且KV亦有佢地o既一套教小朋友,壓力通常係由父母而起。

原文章由 stliu 於 07-12-12 09:08 發表
cacatam,

唔使咁擔心住啦, 都未開學! 如果係我地個個都要擔心喇, 咁到時D定驚丸一定好好銷量者! 講笑咋!

我個女怪怪地, 佢食藥都算OK, 最鍾意食中藥, DEAN 人, 好多時佢咳完尾聲, 我都會比猴早散佢食, 佢 SAW SAW 地嫁, 好鍾意食, 重要用水沖埋個少少食埋嫁.

我都知魚肝油好, 不過我個女唔肯食, 試過幾個牌字都唔肯, 而家比左多種維他命佢食, 食左又好似好D 喎, 隔左成大半個月先再病啦.

原文章由 stliu 於 07-12-12 10:52 發表
噢, 希望佢快D好返啦, 其實返學真係容易病D呀, 我仔都係, 十月果時係差不多一個禮拜見一次醫生咁滯, 上禮拜又剛病完. 冇辦法啦, 小朋友輪流病嘛.
你女女肯唔肯食藥呀? 如果肯就會好快D囉. 唉, 其實食咁多西藥都唔太 ...

chingchingb.ma,
同意呀, 順其自然啦, 我睇左都係得個知字咋.
冇諗住谷阿仔啊!

原文章由 chingchingb.ma 於 07-12-12 10:54 發表
講得o岩,唔使咁擔心!!

你地都幾叻bor,可以搵到assessment卷睇,不過講真,如果預先睇過未必好事,增加緊張/擔心,無形壓力會令自己不知不覺間吹谷小朋友,就算將來比小朋友拿99分,你可能會覺得唔開心,點解咁唔小心有care ...

呵呵, 你女女好搞笑呀, 連猴早散都食得唔好晒

魚肝油真係唔係個個小朋友鍾意食呀. 我仔都okay. 維他命都好丫, 起碼叫做補充下丫! 我都有俾羊奶片仔仔食,佢當糖咁食. 不過唔係每日食.

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 11:11 發表
我個女怪怪地, 佢食藥都算OK, 最鍾意食中藥, DEAN 人, 好多時佢咳完尾聲, 我都會比猴早散佢食, 佢 SAW SAW 地嫁, 好鍾意食, 重要用水沖埋個少少食埋嫁.

我都知魚肝油好, 不過我個女唔肯食, 試過幾個牌字都唔肯, 而 ...

don't worry la, kids had lots of potential that u can't imagine. On the other hand, if KV tell parent about changing kinder --> maybe KV really not suitable to the those kids --> change better than keeping staying in a not matching kinder.
Anyway, usually how many students did they suggested to change previously?? I can't visualize the figure from 幼稚園概覽 information.

原文章由 cacatam 於 07-12-12 08:29 發表
I also heard that "傳聞", I'm also a bit worry that my boy can't catch up very well..ah..maybe I'm too nervious~~ my hubby always said that I'm a SUPER "緊張大師" :fun ...

大家唔駛擔心.  kv一年做四次評估, 評估前老師會再跟他們溫習, 只要小朋友上堂有聽書, 就無問題!  就算考得唔好, 老師都唔會隨便放棄d學生.  基本上係家長很緊張小朋友是否取100分  

原文章由 fatkk 於 07-12-12 11:52 發表
don't worry la, kids had lots of potential that u can't imagine. On the other hand, if KV tell parent about changing kinder --> maybe KV really not suitable to the those kids --> change better than ke ...

total no of student:

DC am     -  29
Kent
am  -  32
Kent pm  -  16

Dorset Crescent Campus
AM

ahchungma~囡囡
annieho66
cacatam~
仔仔
eva_669
fatkk ~
囡囡
fidellau
gxjl02~
仔仔
huenhuenma~
囡囡
Lingtwo~
囡囡
mackyfungng~
仔仔
mysy33 ~
仔仔 ~ Kornhill (Quarry Bay)
pangpatricia ~
仔仔
pswong75
tobygin888 ~
囡囡
yimwmc  ~
仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~
仔仔
appleycma-
囝囝
ejwong ~
囡囡
Felicia726 ~
仔仔
gotgot~
囡囡
chanfamily ~
囝囝
thundermui ~
囡囡 (cassidy) 住馬鞍山
yanjoyce~
囡囡 yan yan
yiuszeman~
囡囡
anson_ma~
囡囡
fyl~囝囝 Jason
mat媽 ~ 囝囝

Kent Rd Campus
AM
amanda1230
Appletree300 ~
仔仔
AS1210
B
仔媽媽 ~仔仔~ 德褔花園
candypoon ~
仔仔
Carrie_Yip ~
囡囡~ 昇悅居
danielmama
jocola~
仔仔--Shatin
kanahose ~
仔仔
little_chit~
仔仔
Mamusia -
仔仔
stliu ~
仔仔~ 荔景
wasyinyin ~
仔仔
雙子媽媽~ 仔仔
suchoy~
囡囡~Shatin
shuchingbobo~
囡囡
yansy ~
囝囝
melobaby ~
囝囝 ~荃灣
keroro_him~
囝囝(子謙)
mackyfungng ~
囝囝
cannie~
囡囡~TKO
Ng360 ~
囝囝 ~ 藍田
bobo8006~
囝囝~深井(浩恩)
kattang~
囡囡~藍田
cavey - boy - Tsing Yi

jumbo_mandy - 囡囡嘉嘉~ T.S.T
PRESTONMOM~ 囝囝 Preston
Phemie ~ 囡囡 希悅 ~ 德福花園
yammie~囡囡Martha
masako~囡囡

Kent Rd
PM

abugi-daddy
yu_baby ~
仔仔
AS1210
danielmama ~
囝囝
ivychin ~
仔仔
winniellc ~
囡囡
icesby ~
仔仔 ~TKO
PoPoMom ~
囡囡~TKO
joemyt ~
仔仔
RedBean_0509
luiluimama ~
仔仔
Audrey~Shatin
Katie ~
囡囡~Tai Wai
Godivachoc ~
囡囡~ TKO
BBFan ~
寶貝囡囡

yinszeman

bb而家先開始佢ge學習生涯, 仲有排涯wor..., relax d 啦!  不過適量緊張都o.k. ge, 最好佢唔好覺得有壓力就最好喇, 例如逼佢讀書
K1你係Dorset, 我係Kent, 唔可能同班lu..., 不過K2有機會架, 因為我地會返番Dorset果邊架

jumbo mandy

好多謝你的意見.  雖然唔同班, 不過都好想繼續同你傾下八下我地的仔女的野 (我估佢地都係學埋同一樣野).

之前睇到有 D 媽媽話問極都問唔到 D 仔女係學校的野, 我估我個女都係呢隻, 所以以後真係要靠大家先會知我個女係學校發生咩野事

原文章由 jumbo_mandy 於 07-12-12 12:36 發表
yinszeman

bb而家先開始佢ge學習生涯, 仲有排涯wor..., relax d 啦!  不過適量緊張都o.k. ge, 最好佢唔好覺得有壓力就最好喇, 例如逼佢讀書
K1你係Dorset, 我係Kent, 唔可能同班lu..., 不過K2有機會架,  ...

stliu
我90% 會讀kv, 除非kv突然惡評如潮, 因為我係心思熟慮後, 先報kv架。

點解個list 冇左Dorset pm

希望所有bb ge 病病適應期快d過啦, 我今晚都約左趙醫生同個女打流感針。

原文章由 yiuszeman 於 07-12-12 12:44 發表
jumbo mandy

好多謝你的意見.  雖然唔同班, 不過都好想繼續同你傾下八下我地的仔女的野 (我估佢地都係學埋同一樣野).

之前睇到有 D 媽媽話問極都問唔到 D 仔女係學校的野, 我估我個女都係呢隻, 所以以後真係要靠大 ...

好呀!  我地就繼續八落去啦!  haha....
我個女每日都會講學校d野, 不過佢好多時係作架wor
我個女而家2yrs4months, 下年可能講野先會可靠d, 妳個女幾大呀?

jumbo_mandy,
Dorset pm好似係全部都係K2學生來架. 所以我地個list冇架!

我都有同仔仔打流感針呀, 打左真係好似好D咁架, 或者係心理作用.

原文章由 jumbo_mandy 於 07-12-12 12:47 發表
stliu
我90% 會讀kv, 除非kv突然惡評如潮, 因為我係心思熟慮後, 先報kv架。

點解個list 冇左Dorset pm

希望所有bb ge 病病適應期快d過啦, 我今晚都約左趙醫生同個女打流感針。 ...

jumbo_mandy,
我仔都係架, 問佢響學校食乜茶點, 日日都話食腸仔包
尋日仲搞笑, 佢響學校賴左尿, 返到來我問佢係咪整濕張櫈,佢話唔係, 係地墊濕左; 跟住又話另一個同學仔都尿尿,濕左地墊. 但係今朝我老公送佢返學時, 老師話果個同學冇賴尿呀! 真係!

原文章由 jumbo_mandy 於 07-12-12 12:57 發表

好呀!  我地就繼續八落去啦!  haha....
我個女每日都會講學校d野, 不過佢好多時係作架wor
我個女而家2yrs4months, 下年可能講野先會可靠d, 妳個女幾大呀? ...

之前果D數字好似有D出入, 而家應該0岩喇!
加左 kuyu0905的囡囡.

total no of student:

DC am     -  30
Kent
am  -  31
Kent pm  -  15

Dorset Crescent Campus
AM

ahchungma~囡囡
annieho66
cacatam~
仔仔
eva_669
fatkk ~
囡囡
fidellau
gxjl02~
仔仔
huenhuenma~
囡囡
Lingtwo~
囡囡
mackyfungng~
仔仔
mysy33 ~
仔仔 ~ Kornhill (Quarry Bay)
pangpatricia ~
仔仔
pswong75
tobygin888 ~
囡囡
yimwmc  ~
仔仔
yychristine
一休 ~ 仔仔
豬仔媽媽 ~囡囡
cookiegg ~
仔仔