用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真的收信了
樓主: 老虎狗媽媽
go

sfa 真的收信了 [複製鏈接]

KinKin_Mama,

升中選校是可跟小學區域或自已住址地區的網, 只要你通知教署你會用哪一個網抽學校即可, 我是問過教署的. 希望能解答到你的問題.

ymama

Hi ymama

唔該晒
非常之多謝你的回應
Kinkin Mama

假設你小朋友跟得上SFA的程度,能夠取得好成績,咁你小朋友已經輕易贏左一半,打低唔少對手。加上屋企位處一個靚校網,咁你小朋友即係會以優秀的成績考取靚校網內的學額,肯定sure win啦!

個人愚見,根據遊戲規則,呢個應該係唔錯的策略,如睇法錯誤,請指教。
PS:升中可跟住址校網,亦可跟小學校網,2選1,故唔中意SFA校網唔緊要,仲有住址校網補救。

原文章由 KinKin_Mama 於 07-11-23 21:05 硐表
我想請教大家一個問題
有關升中選校, 是否跟小學區域及自已住址地區?
如我選讀聖方濟各, 即深水埗, 家在灣仔, 是否意思是可據本身成績選這兩區中學, 有沒有話需要先選深水埗區? ...

Hi gracechung

多謝你解釋, 完全明白.

其實除聖方濟各, 我還有另一間在中西區的學校可選擇, 情度當然無SFA咁高, 我真係要好認真考慮
Kinkin Mama

唔好意思,我一直想問下SFA係BANG ONE既英文小學中,排位如何呢

我今天親身到學校看結果 , 看到被取錄學生的數量有最少 300人 !? (報告板上寫上約 80人/行 X 4行) , 如是這樣 SFA 一早已預計到有過半人數會放棄 .....

原文章由 Helen'sMum 於 07-11-24 00:04 硐表
我今天親身到學校看結果 , 看到被取錄學生的數量有最少 300人 !? (報告板上寫上約 80人/行 X 4行) , 如是這樣 SFA 一早已預計到有過半人數會放棄 .....

, 如果全數報讀, 咁咪不得了?

原文章由 KinKin_Mama 於 07-11-23 22:10 硐表
Hi gracechung

多謝你解釋, 完全明白.

其實除聖方濟各, 我還有另一間在中西區的學校可選擇, 情度當然無SFA咁高, 我真係要好認真考慮

請問是否SPCC?

to Kerrie0201

SPCC is St paul Co-ed College wor, are you serious? worse than SFA

這我也覺得很疑惑 ? 不是親眼看到也不會相信 !!
原文章由 kerrie0201 於 07-11-24 00:08 硐表

, 如果全數報讀, 咁咪不得了?

識得一個朋友, 佢囡囡讀緊p.5, 佢話p.1會有成4十幾人一班, 但到p.2時會剩番3十幾人, 佢話有好多頂唔順, 轉咗校, 所以我估, 佢一定會收曬餘下confirm讀st. francis既學生, 但頂唔頂到頭一年,就要睇自己.

原文章由 Helen'sMum 於 07-11-24 00:36 硐表
這我也覺得很疑惑 ? 不是親眼看到也不會相信 !!

gordon,

咁你依家會揀邊間多D

SFA又太深, 我都怕女女讀唔上

原文章由 gordon 於 07-11-24 00:44 硐表
識得一個朋友, 佢囡囡讀緊p.5, 佢話p.1會有成4十幾人一班, 但到p.2時會剩番3十幾人, 佢話有好多頂唔順, 轉咗校, 所以我估, 佢一定會收曬餘下confirm讀st. francis既學生, 但頂唔頂到頭一年,就要睇自己.

...

tungtungma814,

仔仔其實就冇所謂, 傳統或活動都ok. 只在於我地掂選.

亦問過仔仔, 佢話st. francis ok, 所以已決定讀st. francis.

Good luck

Gordon ma

原文章由 tungtungma814 於 07-11-24 01:13 硐表
gordon,

咁你依家會揀邊間多D

原文章由 SandyWu 於 07-11-23 23:44 硐表
唔好意思,我一直想問下SFA係BANG ONE既英文小學中,排位如何呢

Sorry, typo mistake, 係 BAND ONE先口岩,仲有我都好想知如SFA真係收成300幾人,又真係有好多人CONFIRM讀,KUM咪唔止4班P1 因為4班就算40幾人一班,都係160幾人

而, 得4班P1?, 咁就唔係好知, 不過我朋友(應該係我仔仔同班同學既媽咪) 就係咁講. 不過我都同好多家長有一樣既concern就係校網, 知道shamshuipo 唔係咁理想, 自己住既校網亦應該唔會選, 到時又要再經歷有如人間地獄的生活. 我係話自己. 我仔仔不知幾enjoy d p.1 interview. 仲問我有冇?

st. francis 係一間好好既學校, 考到就唔應該放棄, 但都要考慮小朋友各方面是否ok, 我知好似港島果邊有一間學校收咗你小朋友. 間學校好傳統並好嚴, 我估st. francis都係咁上吓, 睇你自己覺得掂. 希望我仔仔有機會同你小朋友做同學啦.

原文章由 SandyWu 於 07-11-24 07:58 硐表

Sorry, typo mistake, 係 BAND ONE先口岩,仲有我都好想知如SFA真係收成300幾人,又真係有好多人CONFIRM讀,KUM咪唔止4班P1 因為4班就算40幾人一班,都係160幾人

[ 本文章最後由 gordon 於 07-11-24 08:45 編輯 ]

都唔奇呀,e+ lucky draw都未揭盅,dbs,yw,陳守行………好多學校都未放榜,d細路掂既,隨時殺入幾間架嗎,咁實有人唔confirm架啦!

原文章由 Helen'sMum 於 07-11-24 00:04 硐表

我衰咗了, 唔收!

原文章由 tungtungma814 於 07-11-24 01:13 硐表
gordon,

咁你依家會揀邊間多D

其實好多間英小D程度差不多, 我們做家長必須與小朋友一起努力.
希望你唔好浪費机會, 可以入讀一間非常優質的學校.

P.S.  SFA升英中派位率達98%

my son also is study in KV,accept by  
SFA, yeah!Best Wishes to All little Boys and Girls !

你哋就好啦! 我仔仔都係根德, 不過考邊間哀邊間,都唔知哀乜, 我問過老師,佢成績屬中上,而家好惆悵
‹ 上一主題|下一主題