用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

所以依家囝囝會讀住EFL先, 遲下到小學P4-P5先轉ERP.
公文老師話ERP係高過EFL 2級. 主要COVER READING & WRITING. 而EFL就COVER ORAL, WRITING & READING. 佢睇住好多人謮得好吃力, 終於放棄了.

原文章由 Sherryko9 於 08-1-28 16:01 發表
你好SIUBO117,囡囡是讀ERP,C教材尾.ERP應該是大量英文故事閱讀,多數是講關於澳洲故事,真係幾深,所以媽咪建議大人要幫下小朋友手,解釋吓D故事;要求小朋友自己查字典,會令他們興趣大減,因真的很多生字,媽咪每次都要花 ...

今天有點時間,可以講吓囡囡上公文的前因後果及經驗.
其實我家有小朋友早在7/8年前已上,但因要應付會考便沒上吧!囡囡在幼稚園中班末段時,家人建議多學一科公文中,是普通話的,媽咪便試吓,公文英和中只相隔3個月,先後學.
EFL好似是近年多推出,針對非母語是英語的小朋友,如讀國際學校或英語是母語的小朋友就會建議上ERP;不過老實說,上述政策以前是沒有的,因只是一樣揀----ERP,或....唔讀,哈哈!比較EFL和ERP,ERP在後少少期,大人要幫幫手,有一半故事連媽咪亦一知半解,有時都唔知自己講物???所以都服左阿囡,好以好明媽咪講物,跟著又做到D工作紙 .如果小朋友英文底子好,EFL相對是很淺的.ERP是從英文文章學文法,亦毌咁悶,囡囡很喜歡看故事,包括公文中及英,有時會看完整故事才肯開始做工作紙.每次升級前,媽咪會做大量功夫,查字典及理解英文故事,跟著解釋給囡囡知,所以媽咪都覺得自己等同一起升級.
反而公文中,媽咪沒太多時間跟囡囡,是她一手一腳攪掂;媽咪覺得分別在母語教學,中文點都是自己的語言,一看就上腦.普通話拼音佳,未來讀普通話一定沒問題,可以自己看拼音讀,唔駛人教.
總結其他媽咪意見,公文中心亦是很重要,看中心主持除了金錢掛帥外,是否有心教好小朋友.囡囡上的公文中心,主持對導師都幾有要求,每次上堂前,都會閉門和各導師檢討小朋友工作紙問題;每一個小朋友上堂後,必拿著要做和當天的工作紙到她那裡檢閱,沒大問題的,就可以順利離開.
希望各媽咪和小朋友一起努力!!!

原文章由 SIUBO117 於 08-1-28 18:07 發表
所以依家囝囝會讀住EFL先, 遲下到小學P4-P5先轉ERP.
公文老師話ERP係高過EFL 2級. 主要COVER READING & WRITING. 而EFL就COVER ORAL, WRITING & READING. 佢睇住好多人謮得好吃力, 終於放棄了.

...

講開公文中心,囡囡那間公文中心,中心主持專登請2個阿太,1個職責類似receptionist,睇住D小朋友出入,答媽咪問題等等,有時還會照顧很小的小朋友去"尿尿",很忙;另一個在教室內幫頭幫尾,例如執工作紙;中心主持就1星期有幾日坐鎮(因為她要兩邊走,有兩個中心負責),檢查小朋友工作紙和進度,如主持不在中心,會由另一個老資格的導師負責檢查小朋友進度;主持D記性真的很好,亦唔會太善和惡,因為有D小朋友要惡D,通常是大D的小朋友,對細的小朋友善D;初相見會覺得中心主持和門口阿太很串,但耐D就知道佢地毌野.中心內導師流動性很難講,點都唔係一份長久職業,但仲有幾個導師長駐,後生的流動性比較大,經驗毌咁好,但可接受,可能媽咪已對公文式有一定認同,知道主要是小朋友聽CD和自己做,不大依賴導師,導師最主要工作是批改工作紙,有模式跟.當然如果踫著好質素的導師是對小朋友發音有一定幫助;囡囡已識分導師的個人優點,她會說某某導師發音準,某某雖發音不太好,但解釋答案清楚等,實有一樣優點可以給小朋友學到.囡囡跟的等一個公文中導師,囡囡說很嚴格,普通話發音又準,所以囡囡個普通話底很好,這真的看彩數.

Sherry, Thanks!!

你的說話好有鼓勵性.

我對公文中都有興趣ga, 囝囝幼稚園係用普通話上堂的,但我揀的小學不是用普通話教中文,所以到小學一定要自己出去讀先得.
依家讀住一科先.囝囝肯不肯日日做都未知.先TRAIN佢做功課呢樣野先.

我睇過EFL/ERP的內容,我覺得EFL對學校的課程幾有用,ORAL多一點,可以把英文打好根基.而ERP係ENRICH英文.小朋友讀一定要家長陪.
有冇人2科一起讀呢?或者先讀EFL先,再讀ERP.我經常講故事比囝囝聽,佢非常喜歡,我諗佢對ERP的故事都會好鍾意.

原文章由 Sherryko9 於 08-1-29 10:25 發表
今天有點時間,可以講吓囡囡上公文的前因後果及經驗.
其實我家有小朋友早在7/8年前已上,但因要應付會考便沒上吧!囡囡在幼稚園中班末段時,家人建議多學一科公文中,是普通話的,媽咪便試吓,公文英和中只相隔3個月,先後學 ...

[ 本文章最後由 SIUBO117 於 08-1-29 18:06 編輯 ]

大家好呀!
我想比仔仔返公文英,我想知未識寫字可唔可以讀?
同埋老師係會教左先比野佢地做定係點學習?
我仔仔3歲不過都好定o家,我想了解多d,希望大家可以講多d比我知 唔該晒!

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

原文章由 咪落地 於 08-1-29 23:32 發表
大家好呀!
我想比仔仔返公文英,我想知未識寫字可唔可以讀?
同埋老師係會教左先比野佢地做定係點學習?
我仔仔3歲不過都好定o家,我想了解多d,希望大家可以講多d比我知 唔該晒! ...

未識寫字都可以, 英文不論ERP定係EFL最低教材都由聽讀開始. 尤其是EFL, 要聽CD, 開始的教材有讀簡單生字, 有動物發聲,小朋友會容易吸收D.
3歲BB需要多D CONCERN, 所以佢地開始時會同BB一齊做. 之後如果BB習慣左學習方式, 自己可以跟據老師所安排的教材進度學習.  媽咪亦要在家中幫忙, 要同老師保找緊密聯絡.

Heidi媽,

多謝! 不過自去年開始, 公文公司都會集中火力去推學生像噴射機一樣, 所以很多較小的小朋友都超好多級了!

我覺得小朋友還是很少的時候, 最好學公文中, 佢又有閱讀, 又有併音, 又有句子, 又有唐詩, 又有閱讀理解, 又有口音純正的普通話cd聽, 我仔小一開始讀, 兩三個月就聽到他用好純正口音讀唐詩, 背唐詩!

原文章由 Heidi媽 於 08-1-25 21:27 發表
andyrightma,

你仔仔好勁呀! F.1 已學到 F.6 的數 !

Ansonrubby,

請check pm!

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-25 17:50 發表
WA......越來越多人報到啦!

原文章由 SIUBO117 於 08-1-29 18:04 發表
Sherry, Thanks!!

你的說話好有鼓勵性.

我對公文中都有興趣ga, 囝囝幼稚園係用普通話上堂的,但我揀的小學不是用普通話教中文,所以到小學一定要自己出去讀先得.
依家讀住一科先.囝囝肯不肯日日做都未知.先TRAIN佢做功課呢 ...我睇過EFL/ERP的內容,我覺得EFL對學校的課程幾有用,ORAL多一點,可以把英文打好根基.而ERP係ENRICH英文.小朋友讀一定要家長陪.
有冇人2科一起讀呢?或者先讀EFL先,再讀ERP.我經常講故事比囝囝聽,佢非常喜歡,我諗佢對ERP的故事都會好鍾意

先讀EFL先,再讀ERP?我都想知!

囡囡公文中心有咁解釋:EFL最終篇去到中學程度(唔係好記得指中五定預科),ERP最終去到大學程度,所以讀完EFL最終篇,如仍想讀,可以接駁去ERP繼續,此是媽咪好奇之下問中心主持兩者分別得出來的答案.
媽咪亦好希望囡囡可以完成中和英的最終篇,公文中去到最終是分析古文,媽咪讀中學時亦有古文閱讀,媽咪諗而家D細路未必有機會讀,D中學課程改到立立亂!

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-30 13:48 發表

先讀EFL先,再讀ERP?我都想知!

Hi 各位

等我都分亨一吓先。

我個女都係學緊EFL (E level now),只學了一年多,其實最初比佢學係因為想佢可以improve comprehension skill (因為由level J開始便是comprehension),佢依家學的是comparative and past tense,我都覺得好有用,因為呢啲其實連學校都未教,變咗佢可以預早認識,同埋公文呢種漸進式的教法可以令佢對英文冇抗拒,但我覺得首要係視乎佢可唔可以應付學的功課,因為公文要日日做,如果佢做學校的功課巳經好吃力的話,我就唔建議比佢學,因為咁只會令佢覺得辛苦而反之更唔鐘意英文。

至於我個仔,佢依家學緊公文英、數,因為佢依家讀幼稚園唔太多功課做,不過如果上到小學我都會再視乎佢學校的功課量再決定是否繼續,因為我始終覺得應以學校的功課行先。

我個人亦認為學公文數主要係睇小朋友對數學有冇興趣,因為每日都要做200題數都唔野少,如果令佢對某些學科失去興趣就變咗得不償失啦!

以上只是個人愚見。

Wasabb

原文章由 janchan123 於 08-1-30 09:06 AM 發表

未識寫字都可以, 英文不論ERP定係EFL最低教材都由聽讀開始. 尤其是EFL, 要聽CD, 開始的教材有讀簡單生字, 有動物發聲,小朋友會容易吸收D.
3歲BB需要多D CONCERN, 所以佢地開始時會同BB一齊做. 之後如果BB習慣左 ...

咁我比個仔讀唔知好唔好!佢都ok定....um你意思未有寫野既野做!

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

係呀!小朋友小肌肉未發達,不宜多寫!
K2時,Kumon Miss話阿仔還小,會比多d 時間佢寫,不會限10mins完成!eg. trace line,寫到跟線,好過亂撩!
不久,真係識多好多vocab.,發音又好,連Eng. Centre個NET都話阿仔識vocab.較多,仲形容佢spelling is "fantastic",因好多K3都不識串多少字!但Kumon每次都默vocab.,好奇架,我冇同佢溫習,但真係跟CD讀完,會識spell
原文章由 咪落地 於 08-1-31 11:10 發表

咁我比個仔讀唔知好唔好!佢都ok定....um你意思未有寫野既野做!

wasabb:
咁你細仔幾大及哪個level? update下info. la.

name/就讀/性別/數/中/ERP/EFL
5354/K2/女/    數A70/中3A185/ERP3A40
200012/p1/男/數2A70
fyeung/K2/女/  數4A50
Heidi媽/P.1/男/ 數D150
Anson/ K3/ 男/ 數 B140/中4A/EFL C150+
lingchuling/K2/男/數4A60
nataliemama/K2/女/數2A60
原文章由 wasabb 於 08-1-30 16:06 發表
Hi 各位,

等我都分亨一吓先。

我個女都係學緊EFL (E level now),只學了一年多,其實最初比佢學係因為想佢可以improve comprehension skill (因為由level J開始便是comprehension),佢依家學的是comparative and past t ...

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-31 14:06 編輯 ]

我覺得centre會有target students ga.
佢同我講仔仔會邊年應超多少年,目標清晰,如set左取銅牌後,不考銀,直接挑戰金牌!(即係超多少學年呢?I Forget.  )
但有同年的同學mami話不知佢子女超越學年的progress.
但不知是否mami本身不關注呢!
原文章由 Heidi媽 於 08-1-30 11:39 發表

為什麼他們要催促學生超學年? 反而我們的centre 就沒有就沒有此情況, 如果有學生追不到課程的, 老師只會和他們減少張數, 所以上年年尾出席超學年的頒獎禮時, 佢地centre取獎的學生不多. 不過佢地cent ...

兩科語文是比較少人可以超越學年,金奬難上加難,當然仍有,但為數絕對不多,數學最多.
上次囡囡公文中心,兩科語文可以超越1學年(銅)只大約共20人咁上下,囡囡兩科剛剛可以入圍,不過媽咪是無心插柳,在2年級時曾經有一個時期,囡囡每科(中及英)每天做10張工作紙,真係幾辛苦!公文中心主持又覺得囡囡可谷到,所以提昇到10張給她做,當時囡囡學校功課仍不太多,大多數可以在學校攪掂,但現在....唉!小3了,學校功課多了不少,主要應付TSA,真的有D吃不消,所以媽咪決定減為5張(最多5張,考試時2至3張),費事囡囡為做功課而做,媽咪希望囡囡由公文中學多D野,不想當交差咁!毌晒D樂趣.
當然啦!媽咪覺得中心主持就算幾有教育品德,但都會有壓力,希望中心多D小朋友可以超越學年,媽咪諗他們或者要交數啩!中心主持今年多次要求囡囡加張數,囡囡死都唔肯,媽咪當然支持...囡囡,你估媽咪唔辛苦咩!再加的話,囡囡未做死前,媽咪已經跟死!媽咪對囡囡說,慢慢來,最緊要是學到野,不要為拿"物"奬去做,學校功課已多,你估唔"究"做咩!所以忠告各媽咪,一定要看小朋友能力和時間,不要話加張數就加張數,可以選擇慢慢學習的.

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-31 14:05 發表
我覺得centre會有target students ga.
佢同我講仔仔會邊年應超多少年,目標清晰,如set左取銅牌後,不考銀,直接挑戰金牌!(即係超多少學年呢?I Forget.  )
但有同年的同學mami話不知佢子女超越學年的progress.
但不知 ...

Heidi媽,

你的孩子都超3啦, D係4年級的數啊~

他們不是催促, 只是看見你有能力便提意多做幾張, 重覆次數不多, 計落咪快完成一個LEVEL囉!

其實有些家長擔心要一日要做成200題數, 我覺得如果孩子不抗拒, 有可不妥! 但如果孩子不想做那麼多, 可以叫公文中心每日做2張或者3張....都可以.

又, 孩子坐不定, 不是不適合做公文的理由, 我兒都坐不定, 幼小時我差點以為他是過度活躍症! 起初在公文做課堂功課要用2個鐘時間做公文數(其實只有5張Paper). 都係果句, 小小朋友能否堅持, 就要靠媽咪的堅持!

原文章由 Heidi媽 於 08-1-30 11:39 發表

為什麼他們要催促學生超學年? 反而我們的centre 就沒有就沒有此情況, 如果有學生追不到課程的, 老師只會和他們減少張數, 所以上年年尾出席超學年的頒獎禮時, 佢地centre取獎的學生不多. 不過佢地cent ...

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-31 01:56 PM 發表
係呀!小朋友小肌肉未發達,不宜多寫!
K2時,Kumon Miss話阿仔還小,會比多d 時間佢寫,不會限10mins完成!eg. trace line,寫到跟線,好過亂撩!
不久,真係識多好多vocab.,發音又好,連Eng. Centre個NET都話阿仔識vocab.較多,仲形容佢spe ...

如果係咁你地既經驗黎講最好k2先學?
k2開始都係不段trace line ,um .....thankyou晒!
我有唔明再搵你地 麻煩晒

‹ 上一主題|下一主題