用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07約克升L2 - 快d入黎傾傾啦!
樓主: VVbaby
go

07約克升L2 - 快d入黎傾傾啦! [複製鏈接]

原文章由 stellat 於 08-1-11 01:43 發表
HI,
我係L2E 翟雅媛媽咪,好耐無上黎喇! 已經考左英文oral,你地小朋友ok嗎? MS Luk話雅媛都ok哦,咁老師話ok,我都無咁擔心..........,

我係Izzac媽咪, 亞仔話Mr. Max係電腦室已經考了 Oral. 都唔知亞仔有無講錯?? 你係見到Ms. Luk問她的還是打電話問她呢 ?
唔知好無打比Ms. Luk問下呢
另外這幾天有 paper 帶回家做的. 比亞仔激死我. 不是做漏了這就是做漏了那.都唔知考試點算, 是男仔粗心還是亞仔特別大頭蝦..
雅媛會這樣嗎 ?

hi,
我是見到MS Luk時問的,阿囡都係話o係電腦室考哦~我個囡要我或者daddy陪住先肯做呀....! 有時我唔得閒,晚上才回家,佢就死要等到我或daddy返去先做,不過我地通常都係扮老師咁問佢個答案.好似玩遊戲咁囉! 就算唔提佢,但佢就好少會做漏哦!

hi 咁多位約克bb媽咪,

請問約克k1面試係咪用英文o架,可唔可以指敎吓呀,唔該。

原文章由 Edvychan 於 08-1-13 15:14 發表
hi 咁多位約克bb媽咪,

請問約克k1面試係咪用英文o架,可唔可以指敎吓呀,唔該。

其實也不是考太多英文. 成2年前不太記得考了什麼. 但因為他們收生比較多, 其實也不是太難考入. 反而我幾鍾意他們很多活動. 新年, 復活節, 萬聖節, 中秋節, 聖誕節都有主題都有活動. 又有帶他們到公園觀察. 又去參觀super market, 賣旗...等等. 我最鍾意係親子旅行. 我有個朋友個女讀根德. 沒有什麼活動, oh my god 連旅行也沒有. 雖然活動多家長比較煩. 但仔仔好開心好投入. 咁就夠啦

Exam

哎呀, 又一年了, 祝各仔仔囡囡新年快樂, 身體健康, 快高長大.
返埋今日就放假了, 要到18號返學才見到啦 今日派左成績表啦, 上年好似沒有名次的.
唔知個名次係唔係真的呢...??
新年有新年作業, 好其怪仔仔見我唔係屋企竟然自己做晒(當然有些是做錯啦)平時是要又叫又催才做得完的.  
有沒有家長報了 劍橋考試 ? 咁鬼多都唔應該如何替仔仔溫習, 各位有無什麼好提意或方法呢 ?

以我所知,好似話頭幾名的,老師會把名次用鉛筆寫在成績表........!

ChunChun & Izzac mammy,

Chun Chun和Izzac有收到邀請咭嗎?你地會打算來雅媛的生日會嗎?

[ 本文章最後由 stellat 於 08-2-10 04:31 編輯 ]

原文章由 stellat 於 08-2-10 04:19 發表
以我所知,好似話頭幾名的,老師會把名次用鉛筆寫在成績表........!

ChunChun & Izzac mammy,

Chun Chun和Izzac有收到邀請咭嗎?你地會打算來雅媛的生日會嗎?

我無收到邀請咭喎. 係幾時比的呢 ? 是幾時開同係邊度呀 ? 如果時間許可都會來的.  . 唔會係 17/2掛. 因為今個星期日唔得.

收唔到??      係17/2 ,下午3:00 ,沙田新城市廣場5樓麥當勞! 如果唔得閒,唔緊要喇!下次有機會吧 !!!!

原文章由 stellat 於 08-2-14 00:58 發表
收唔到??      係17/2 ,下午3:00 ,沙田新城市廣場5樓麥當勞! 如果唔得閒,唔緊要喇!下次有機會吧 !!!!

唔好意思, 果日真係有事黎唔到.
我昨晚問亞仔, 雅媛有沒有比生日邀請卡比你呀 ? 亞仔話無喎, 佢話有見到雅媛比其它同學仔不過沒有比佢. 我重笑佢係唔係同你唔friend 所以無比你呀. 點知亞仔好攪笑咁答我 " 梗係唔係啦, 我地好freind呀, 不過可能佢媽咪唔記得左 ", 亞仔重問我, 如果無邀請卡係咪唔去得.我話唔係, 如果有時間就同佢去, 佢不知幾開心, 但估唔到係撞左時間.

在此祝 雅媛 (^)
生日快樂, 身體健康, 快高長大
精靈活潑, 學業進步, 笑口常開

各位, 你地好~我還在考慮是否入讀york k1, 以下問題, 請各位幫忙一下 :
1. 我想知k1是否開始寫字 ?  寫什麼字呢 ?
2. york每天只有半小時英語授課, 又不是雙語老師, 何以如傳說中的英文操得很厲害 ?

Hello everymami,

一排冇上黎,年假話咁快又過去了,你地有冇出遊呀?我就冇啦!不過年初七就去左迪士尼,去咁多次,迪迪今次最開心,不單只有爸爸一齊去,而且我們一家還被邀請,坐古董車參加巡遊,成為當天迪士尼的親善大使,歡迎入場的人士,仲有好多記念品tim,真係開心到迪迪呀...

下學期又開學了,各位小朋友俾心機讀書呀!在此拜個遲年,
祝各mami清春長註!
祝各daddy事業興旺!
祝各kids學業進步,身體健康,快高長大!

健康

唉, 剛剛知道學校提早了放復活假, 亞仔zzz前重提我明天記得帶2隻雞蛋.
仔仔都有d咳呀 ! 這幾天都有帶口罩... 都有d驚好似沙士咁, 希望唔會啦. 個個健健康康就最好了.

考試

今日晨咁早就起身(5:30),好彩昨晚8:30就叫囝囝zzz, 今朝狀態都唔係好差. 係我老公陪囝囝上去考劍橋考試.好唔好彩是最後一批考 12:15. 囝囝等左好耐.... 老公重慘四圍行左好耐. 嘩個試真係好多人考. 看返張考試表有成288人. 囝囝考完話識,話miss送左張貼紙比佢. 唔知係唔係個個都有 ?? 希望佢合格啦.. 都溫左一輪架... 呀, 唔記得問miss幾時至知結果 ?

我仔仔係第二批考試, 即10:15, 但我都生晒了一段時間才等到仔仔出來,差不多10:30, 回到香港12:30, 還有時間一起飲茶
見到這麼多小朋友才四五歲, 就要應付人生中第一次的公開考試, 而且個個都那麼有自信, 真是抵贊.
這次還要一贊的是, 約克將整個過程都安排的很好, 教的個個小朋友都很有紀律, 校長還親自監督, 抵贊.

我見到小朋友個個都有貼紙, 我仔仔特別喜歡, 看見他那快樂的笑容, 再辛苦也都忘了.

原文章由 catherinepang 於 08-3-17 01:25 發表
今日晨咁早就起身(5:30),好彩昨晚8:30就叫囝囝zzz, 今朝狀態都唔係好差. 係我老公陪囝囝上去考劍橋考試.好唔好彩是最後一批考 12:15. 囝囝等左好耐.... 老公重慘四圍行左好耐. 嘩個試真係好多人考. 看返張 ...
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

Hi, 各位媽咪

我好好彩, 我個囡考第2個,所以好快就走得, 她話她都有貼紙,但投訴貼紙吾痴,尋日班主任打電話來問考試情況,你地有無收到電話?

回覆 #155 HKKT 的文章

無呀. 老師還沒有打來呀. 有無人知道幾時,至有結果 ? 星期六聽完家長會有D驚. 唔知點選擇學好

原文章由 catherinepang 於 08-3-18 11:45 發表
無呀. 老師還沒有打來呀. 有無人知道幾時,至有結果 ? 星期六聽完家長會有D驚. 唔知點選擇學好

Hi, catherinepang

我無去家長會, 可否話我知有什麼要驚. Thanks!

家長會內容

哦, 其實是要考一間理想學校是很難的, 不只小朋友本身能力外. 家長亦是取決因數之一.
學校請了3位家長分享他們的經驗. 還要從今天起作準備. 比如簡單如禮貌咁. 要由現在開始要做到自自然然有禮貌.如果不是習慣來的好容易會忘記. 好似我仔仔咁成日要提先至識叫人 還有是除了學術要好外, 好多時是考反應的. 大佬呀, 反應怎麼教呀. 好視孚個小朋友的. 還有環境因數呢....平日係屋企無時停口, 出到陌生環境又是另一回事.
你住係那個校網亦是重要. 唔通要搬屋咩 ??
選小學又要留意埋中學有沒有一條龍的. 校長重複提醒我們不要只聽人講. 因為社會及教育制度是不停在變. 要自己用心找資料不要只聽人講. 不過詳細的選校方法及資料會遲一些有光碟給我們的... 大家加油吧

回覆 #1 catherinepang 的文章

Dear Catherinepang

剛剛去完旅行回來, 所以遲左睇到回覆, 多謝晒!

各位L2 媽媽,我女女就讀York N1 , 早前因為搬屋,不知為何不見一本英文書,叫 Rain! Rain ! Rina ! , 其他的中文書反而都在,請問有沒有學兄或學姐尚保留此書,能借用或出售於我嗎﹖或交換圖書亦可,因為我有很多oxford reading tree 的圖書!
請幫幫忙!
謝!
‹ 上一主題|下一主題