用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 ...
樓主: PhilipKwok
go

對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論 [複製鏈接]

Re: 對救世軍幼兒園(各區)的評價-可讓家長們在此討論

Hi, Shing Shing ma

Let discuss when we have more details from the school.

Today Pok-pok's eyes are itchy and red- in the aftenoon hs has many secretion. We took him to the clinic. Poor Pok-pok.

Hope he recovers soon and can go to school next Mon.

EF

Hi,Philip
If you are not the judge, you may be the volunteer helper or St John First Aid (medical support or similar function).  Anyway, this is my son's first sports day, I will join it.  See u.

EF,
博博好番晒未呀?佢係唔係作病咋?

我阿承尋晚同佢出去尖咀睇燈燈,同佢搭巴士時佢居然係咁唱'快樂笑笑',成首唱咗幾次添呀! :  :  :
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

承承媽 & EF,

我諗我都唔可以出席24號o個日既運動會la,因為果日我應該放唔到假,但我可以3:00pm早放工,你地不如睇下可唔可以約埋一齊tea呀,如果lee日唔方便,就改第二日la~~

Hi, Shing shing ma

Pok-pok has gradually recovered but still has 'stuck' nose and some flame (cannot be coughed).  A bit ever last night (100F)

He is not in school today. I think if he improves or maintains current stage, I willl bring him to school tomorrow.  On Wed, he will take a day leave to the Eastern Hospital - regular checkup.

EF

EF,

運動會當日我地家長最好穿著黃色上衣,你知唔知呀?
使唔使入定貨呀? :  : 不過陳老師話無都無所謂~~   

我幫博博買咗頸巾啦!點俾你好呀?

Shing shingma.

Ha?!  我都無黃色上衣, 點好呀?

About the 頸巾, will you see my maid? I will ask her to give you the amount. $12x2, right?

Do you plan to participate the 4x100M?

I got a cold last Sat, fever..and sore throat.
Pok pok also has coughing during at night & sleeping.
Do you know which kiund of soup is good for him?

EF

EF,

Miss Chan Chan 話如果無黃色上衣都無所謂,不過你可以搵d相似的顏色,如米色,因為佢話四間院家長會著四隻不同的顏色分別,但若果沒有都無辦法啦!

我點會見到你阿美,我成五點幾至去到學校,我只可以放兩條巾入承承個豬包樹,聽日打俾Miss Chan Chan 話佢知,叫佢放嚮博博個豬包入面咋!不過大前題係博博聽日返唔返學先~~~      錢......?唔使啦!當係我送俾博博o既christmas gift啦!   

至於4x100,都未到我話plan唔plan,阿Miss Chan Chan 已經上個禮拜同我講話幫我報名......    咁......無所謂啦!到時你會見到有條暴龍嚮條跑道樹慢跑......o個個咪係我囉!     

至於煲乜湯......    唔.......你居然問我呢個無飯婦人,你叫我點答你至無咁羞愧呢?!    不如你去烹飪錦囊樹問問啦!大把人答到你呀!   

大家好,我囝囝已經在荃灣救世軍幼兒園畢業,想瞭解由就讀幼兒園至升讀小一的過程,可回顧過往在BK的發言: 所有有興趣入讀救世軍荃灣幼兒園家長好:

我囝囝明年就會畢業而升讀優才學校一年級,駿顯都是在N2時才插入救世軍荃灣幼兒園。別離在即,很想和大家分享幼兒園的感想!

教學理念:救世軍荃灣幼兒園的理念主要以有教無類的精神,作育英才。個人感受,園方招收新生的準則絕不以學生成績為首位,她們著重的反為是家長的誠意和對園方教育理念的認同,園方先以公平原則下以報名的優先次序排列,加上與小朋友及家長會面後的溝通作為取錄指引,因此園方亦有融合班出現!若果子女能獲得取錄,很多時我覺得是一種恩賜,並非全是靠小朋友個人的才能和家庭的背景。

園方管治文化及能力:

##############################

各位救世軍的家長,今日是荃灣救世軍幼兒園高班旅行,地點是太平山山頂。

是次旅行除了賦予一個親子溫馨的日子外,對於園方安排和理念,本人覺得非常很有意義,想和大家一起分享!

首先,我認為旅行的選點並不是隨意,而是經過部署,與日常教學絲絲緊扣。最近6號室高班的Project approach 學習是認識香港的建築物,駿顯和他的同學都全力搜查有關的資料和圖片,由於香港著名的建築物大都集中於香港區即由上環至銅鑼灣沿海旁一帶,而當中他們一同能分享的資料和圖片當然是有關上述的建築物,中環廣場、中環中心、怡和渣甸大廈、國際金融中心、會議展覽中心…等。

Project approach 第二階段是由班細路分組觀察得回來的資料,然後由佢哋尋找建材,共同創建他們鍾意的香港建築物!

在Project 開始後的中途,園方便安排了今日的旅行。當大家到達山頂後,園方安排活動,著大家沿緩步徑繞行,瀏覽山頂四周風景。當我哋行到視野向中環景觀嘅時候,忽然班細路一齊起鬨,有人話:【個果唔就係鬚刨,全港最高的香港國際金融中心第二期】,另外又有細路話:【個果好似把刀咁,咪就係我哋做嘅香港中銀大廈】,還有【好多個窿嘅怡和大廈】、【可以轉嘅合和大廈】、【供直升機升降嘅信德中心】…等說話不單表露班細路面對現實建築物時嘅震撼同
[img align=right]johnny.datayard.com[/img]

大家好,我囝囝已經在荃灣救世軍幼兒園畢業,想瞭解由就讀幼兒園至升讀小一的過程,可回顧過往在BK的發言: 所有有興趣入讀救世軍荃灣幼兒園家長好:

我囝囝明年就會畢業而升讀優才學校一年級,駿顯都是在N2時才插入救世軍荃灣幼兒園。別離在即,很想和大家分享幼兒園的感想!

教學理念:救世軍荃灣幼兒園的理念主要以有教無類的精神,作育英才。個人感受,園方招收新生的準則絕不以學生成績為首位,她們著重的反為是家長的誠意和對園方教育理念的認同,園方先以公平原則下以報名的優先次序排列,加上與小朋友及家長會面後的溝通作為取錄指引,因此園方亦有融合班出現!若果子女能獲得取錄,很多時我覺得是一種恩賜,並非全是靠小朋友個人的才能和家庭的背景。

園方管治文化及能力:

##############################

各位救世軍的家長,今日是荃灣救世軍幼兒園高班旅行,地點是太平山山頂。

是次旅行除了賦予一個親子溫馨的日子外,對於園方安排和理念,本人覺得非常很有意義,想和大家一起分享!

首先,我認為旅行的選點並不是隨意,而是經過部署,與日常教學絲絲緊扣。最近6號室高班的Project approach 學習是認識香港的建築物,駿顯和他的同學都全力搜查有關的資料和圖片,由於香港著名的建築物大都集中於香港區即由上環至銅鑼灣沿海旁一帶,而當中他們一同能分享的資料和圖片當然是有關上述的建築物,中環廣場、中環中心、怡和渣甸大廈、國際金融中心、會議展覽中心…等。

Project approach 第二階段是由班細路分組觀察得回來的資料,然後由佢哋尋找建材,共同創建他們鍾意的香港建築物!

在Project 開始後的中途,園方便安排了今日的旅行。當大家到達山頂後,園方安排活動,著大家沿緩步徑繞行,瀏覽山頂四周風景。當我哋行到視野向中環景觀嘅時候,忽然班細路一齊起鬨,有人話:【個果唔就係鬚刨,全港最高的香港國際金融中心第二期】,另外又有細路話:【個果好似把刀咁,咪就係我哋做嘅香港中銀大廈】,還有【好多個窿嘅怡和大廈】、【可以轉嘅合和大廈】、【供直升機升降嘅信德中心】…等說話不單表露班細路面對現實建築物時嘅震撼同
[img align=right]johnny.datayard.com[/img]

EF,

尋日同園長傾開,佢話我個仔幾識詐型呀!當園長蹲下來和他打招呼,承少就會走埋去攬住佢,跟手爬埋上佢個膝頭-->要抱.嗲得佢個衰款呀!     
於是尋晚我陪瞓時同承少講:唔~~係唔係你成日詐詐帝帝要園長抱呢?~~佢烚熟咁笑住推開我呀!   :     幾衰呀!     

想問下大家,你地間幼兒園需唔需要小朋友換鞋架?

Mrssslui 寫道:
想問下大家,你地間幼兒園需唔需要小朋友換鞋架?

The students must change their shoes while they arrive school in Lok Man.

Shing shing ma,
Why you do not write in Chinese? You like to learn English typing?

I apply for the running competition for my husband. Yesterday I got a letter from the school and he is considered as 'hau bei'. Wa !  So many parents enrol for the competition. I guess I return the application too late!!

My maid said Hei-hei is very lovely. When he saw my maid came, he told Pok-pok, 'Tse-tse is here, Pok-pok, go home lah..' (of course in Cantonese).

The kids have more interaction after learning each other for several months.

I think it will be very interesting and enjoyable in the coming Sports Day!

EF

EF 寫道:
Why you do not write in Chinese? You like to learn English typing?

衰o野,o個時我啱啱嚮我朋友個位,佢部機打中文好煩,d字全部重新搵過,仲慢過我作完句英文再check 吓至打出嚟呀!

I apply for the running competition for my husband. Yesterday I got a letter from the school and he is considered as 'hau bei'. Wa !  So many parents enrol for the competition. I guess I return the application too late!!

你有無睇清楚份通告啫?佢份通告話多人參加就抽籤呀!

My maid said Hei-hei is very lovely. When he saw my maid came, he told Pok-pok, 'Tse-tse is here, Pok-pok, go home lah..' (of course in Cantonese).

俾阿lavender睇到肯定開心死佢呀!

Where & when the sportsday held in yr nursery?

Mrssslui,

我們的運動會將會在12月24日在香港大學內唔記得乜名運動場.   

EF 寫道:

你係未講我個囝heihei ja~~佢咁好笑提pok pok, 姐姐黎咗呀~~mug佢咁八掛呀~~ :

承承媽媽 寫道:

haha~~你真係清楚我架la~~

lavender 寫道:
[quote]
承承媽媽 寫道:

haha~~你真係清楚我架la~~ [/quote]
梗係!~~~ :  : 上次我講你個仔初期留校瞓覺單O野,你不知幾恨知道,所以我知一有你個仔D小道消息你一定恨知o架!

EF,
下次俾佢知熹熹d o野之前叫佢請    先啫~~!一定應承你呀!         :  :

lavender,
多樹問句,你老公係唔係做'小房'o架?

shingma,

mug你咁教EF架,hehee~~如果你地下次賞面請你地    又有咩問題ja~~

um......我又學你o個招先,你請我   先,我就話比你聽~~~hahaaa  :  :
‹ 上一主題|下一主題