用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼兒園媽咪~(PART II)歡迎新朋友加入 ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼兒園媽咪~(PART II)歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

626mama,
今朝我同pcdogxx都見到婆婆帶軒軒返學 ,佢一見到我o地即刻「厘」埋婆婆後面,再跑入學校,但我覺得佢係貪玩多,因我見佢一路跑一路笑

我記得Chicco特惠裝除冲涼液搭香水外,都有其他配搭,但唔記得係乜la

08-09年宏福N1學生只係買運動衫衭,但唔知K1o米呢?所以下年軒軒唔岩著,未必可以慳番D

其實聰爸成日都同我講四腳蛇同蜘蛛係益蟲 ,最好唔好殺Co地,放過佢ola,如果佢o地唔踩到我o既範圍,我好多時都隻眼開隻眼閉 。但如果佢oo黎踩場,我一定會殺無赦。以前聰爸試過見到我殺佢o地都有話我,我仲話番聰爸轉頭,問佢點解唔幫我,不如搬去森林住la ,結果就係佢幫完我手之後,叫我以後盡量放生佢oo

脷苔係刷到o架,我每朝早都會刷o架,尤其是當覺得自己D口氣好犀利 、食o野無乜味覺 (即脷苔厚) 或食得多西藥,就最好大力Do下佢,我覺得會好D

其實我想星期六學晒二樣o既,但暫時未有位安排到,所以要分開二日,佢o地已mark低,若有位可安排過同一日o既,而且我o地不嬲安排o左星期日係family day,當日要去玩,而家唯有就o下子聰其餘時間玩

恭喜你考牌成功 ,果位不知名mama咁醒 ,可能平時已訓練有方 (因成日見D車掛住“考試中”三個字 ,費事累到D考生又o徙錢 ) ,無論點都要同佢講聲Thank You

天藍,
我都話D校服有著落la

13-14/5去澳門,莫講話唔帶子聰去,連聰爸都攞唔到假去,我諗閒日無咁多人o卦。

莫講昊藍曳曳,早幾日子聰鬧情緒 ,返到學校仲喊緊Miss Bonnie問印印發生乜o野事令到子聰係度喊,印印話佢扭計,近排成日都係咁,事後印印話我知Miss Bonnie好似唔信佢咁

子聰學畫畫及英文班係自己上,家長無得陪,但畫班課室係地下,開課初段無閂門,若家長唔騷擾D學生,佢o地係會比家長影相or DV。子聰上星期係第一次返,星期六返英文班,佢果班連埋佢得2個小朋友,當日另外一個小朋友請o左假,所以變o左單對單,起初佢都有喊 ,唔比我走 (當時未夠鐘),我都陪o左佢一陣,佢無喊我先走,後來先知佢後尾都有喊但好快已收聲,放學時仲好開心o 。到星期日上畫畫班,佢離遠見到個門口都想唔入去,但我話佢知一陣間會有D小朋友同佢一齊畫畫、一齊玩,佢又即刻開心番,上堂時4個小朋友成日oo卡聲笑 ,見到佢o地真係好開心。其實都唔算勉強,因我未諗住生小朋友時,已有個念頭係比自己o既小朋友學畫畫,等佢o地當興趣咁玩o下,而聰爸係因為佢上司個女都係呢度學畫畫,話學得幾好之餘 ,對將來寫字有幫助o咼。

係呀,鈞渝生意失敗樣 就係鄒埋條眉、o都起個咀,好搞笑 ,因為今朝我帶子聰返學撞到pcdogxx,子聰聊佢講o野都唔理,子聰拖佢隻手又唔肯,我o地三個D小朋友呢排做乜鬼呢

hongmimi,
你走o左去睇中醫清oD手尾都好,四劑藥一次過開,咁係o米即係藥粉呀 ?又會一開開四劑咁犀利o

嘩,婆婆都中埋招 ,睇o左醫生未?叫佢休息多D 。你o地真係小心D,唯有叫匡匡暫時唔好行咁近婆婆,祝婆婆早日康復。

pm我已check la,個診所又會咁o既,雖然你呢間係平,但都係費事冒險la ,真係唔該你話比我知個詳情。真係睇唔出匡匡人仔細細,打起針o黎反抗得咁嚴重

你唔知去家長會問D乜好,通常老師會講oD小朋友係學校o既進度,又會問o下家長小朋友係屋企平時做D乜,會唔會有Do野壞習慣咁,你呢排得閒問o下匡爸or婆婆有無乜o野要反映比學校知。

pcdogxx,
o咼,你作病好D未呀?今朝見你好精神,好似無乜事咁,希望你好番晒la

pcdogxx,

原來個真相係咁,咁我就唔洗多謝佢喇。
我暫時都冇車揸,妳地可以放心好多,如果我有車揸,實放工同假日都會揸,咁妳地咪成日都冇得出街囉,咁.....襯我冇車揸住,妳地買定DVD, VCD乾糧係屋企,唔係就..............。哈哈哈..........實其最驚果個係婆婆,佢怕我帶埋軒軒坐我車。

鈞渝呢個星期成日發老脾, 又扭計,軒軒都係喎,唔通天氣熱,大家心情都唔好????

原文章由 pcdogxx 於 08-5-7 06:11 PM 發表
忙碌中都要"答珊"先..  

626mama,
恭喜你pass左呀..   真係還得神落咯..  不過你揸車果日記住話我聽, 等我唔好出街..  哈哈....

其實個媽咪唔係想幫你, 係佢見到你寫住考試中, 驚你車親佢地, 想你快d過左 ...

[ 本文章最後由 626mama 於 08-5-8 09:20 編輯 ]

原文章由 pcdogxx 於 08-5-7 18:11 發表
忙碌中都要"答珊"先..  

626mama,
恭喜你pass左呀..   真係還得神落咯..  不過你揸車果日記住話我聽, 等我唔好出街..  哈哈....

其實個媽咪唔係想幫你, 係佢見到你寫住考試中, 驚你車親佢地, 想你快d過左 ...

ElainAiolai / pcdogxx,

唔知係天氣既問題, 定係扭計都會傳染,我地個topic
幾個小朋友都係近來唔知乜事又扭計又發脾氣, 真係
人都癲, 希望佢地d情緒唔好再唔咁穩定, 快d過啦!

ElainAiolai,

子聰咁叻仔學興趣班自己入課室都唔係咁扭計, 只係
少少哭下, 之後都肯返好叻仔
我都想比昊藍學多d野, 不竟係男仔要大膽d同獨立d,
你可唔以send子聰以家學緊d畫班同英文班d資料比
我, 因我都有興趣, 最好比埋個價錢我參考下, 同係咪
係荃灣???
我最近想同仔仔報大窩口協康會既興趣班"兒童功夫扇班"
唔知你有無興趣比子聰學??? 因都好近你住個到, 我
post出來比大家睇下有無興趣。

hongmimi / pcdogxx,

你地今日好d未??? 保重身體!

原文章由 ElainAiolia 於 08-5-8 00:12 發表
天藍,
我都話D校服有著落la

13-14/5去澳門,莫講話唔帶子聰去,連聰爸都攞唔到假去,我諗閒日無咁多人o卦。

莫講昊藍曳曳,早幾日子聰鬧情緒 ,返到學校仲喊緊 ,Miss Bonnie問印印發生乜o野事令 ...

各位,

唔知大家有無興趣報協康會(大窩口)個活動,
兒童功夫扇班, 因我打過去問仲有位, 我問
個中心佢地話主要比小朋友學習手腳協調,
同大小肌肉, 節奏感, 之後再用扇學習一些
動作, 因我想同仔仔報, 我見又唔貴, 時間
星期六下午3:00-4:00 , 日期:24/5-28/6
有興趣入去睇下, 網址如下:
http://www.heephong.org/chi/activity/files/1720/兒童功夫扇.doc

http://www.heephong.org/chi/activity/child_activity_list.php

ElainAiolia,
中醫開既唔係藥粉,係要煲既,佢d藥好大包,要11碗水煲埋3碗,慢慢火要煲成2個鐘。我由跟佢睇開始就買左個超大既藥煲,專門煲佢d藥。

佢話頭兩劑藥for感冒、第三for喉嚨發炎同腸熱(因我天生好易腸熱,最近又瘡瘡爆發),最後一就調理。佢犀利我唔敢講,我夾佢囉!

婆婆中招已經睇左西,佢而家同佢前幾日一樣,講野鵝公喉。

真係唔好意思,講出黎都唔係好介紹,咁妳要再搵下邊到打針又抵又好啦~

唔該晒妳講我知家長會可以d,我真係無經驗。

擒日匡匡同另外一個同學調轉左書包,婆婆接放學行到街尾發現書包前面個隔(有透明既)有包紙巾唔係我地用開既,問匡匡老師俾左包tissue俾妳呀? 匡匡話無。婆婆一睇,原來係另外一個同學仔既名,即刻番返學校,但個同學已經走左。於是老師叫婆婆放低個書包,今日乜都唔洗帶返學,亦打左電話俾同學媽咪,叫今日一定要返學攞番匡匡個書包番黎,好在無功課要做,至於食物盒同杯,老師會清洗。

子聰學畫畫係邊到? 係咪3歲先可以學? 因我都想有興趣俾匡匡學畫畫! 如果可以一齊學(再加埋昊藍同其他朋友仔),相信子聰唔會扭計,仲好鍾意添!

SHU UEMURA卸妝油唔同顏色有分唔同皮膚性質同唔同時候用喎! 好似金黃色係冬天用,因為較潤;淺黃就保濕,d人通常買呢隻;綠色綠茶就爽身d。妳用後出粒粒既咪用錯左呀? 我朋友唔化妝都用佢潔面好多年,佢話好好,婆婆岩岩去台灣都有幫佢入貨。我就好多年前用過,佢卸妝一流同好乾淨,不過我就唔鍾意佢入左眼會白朦朦咁,因為我有化妝,眼要用另外落眼、溫和d既,我覺得分開兩支好麻煩,所以索性全面用晒眼部卸妝一次過囉!

天藍,
雖然仲有少少鼻水,但我好番好多~ 妳地有心喇~~

個兒童功夫扇班好似幾好,大窩口又近我,等我睇清楚d資料再覆妳呀~ 唔該晒妳既好介紹~~

原文章由 天藍 於 08-5-8 11:05 發表
各位,

唔知大家有無興趣報協康會(大窩口)個活動,
兒童功夫扇班, 因我打過去問仲有位, 我問
個中心佢地話主要比小朋友學習手腳協調,
同大小肌肉, 節奏感, 之後再用扇學習一些
動作, 因我想同仔仔報, 我見又唔貴, 時 ...

hongmimi,

你好番好多就好啦! 唔在做鵝公, 但婆婆要保重,
婆婆睇醫生未? 希望早日康復!
"兒童功夫扇" 個到收生收2-15yrs, 我怕收得太
大個個d仔仔跟唔上, 但我再打去中心問佢地話
報名個d大多數係4, 5yrs, 都有個8yrs, 如係
咁都可考慮, 因價錢唔貴, 如你有興趣一齊去開
心d。
我都有興趣比仔仔參加畫班, 等ElainAiolai回覆,
再睇下參加邊樣~

多謝你今天請昊藍飲豆漿
明天我會睇仔仔做早操, 唔知你明天睇唔睇呢?
原文章由 hongmimi 於 08-5-8 11:32 發表
天藍,
雖然仲有少少鼻水,但我好番好多~ 妳地有心喇~~

個兒童功夫扇班好似幾好,大窩口又近我,等我睇清楚d資料再覆妳呀~ 唔該晒妳既好介紹~~

...

EalinAiolia,

個噴水池有開,真係靚好多。我仲以為冇
開好長時間,上次冇開,而且有d生"秀"。
動植物公園D相比收到又睇左喇。唔該晒。

SHU UEMURA既卸妝油我冇興趣,我比較小
化妝(懶),而且我新買個d唔洗用卸妝油,
用洗面奶都得。不過..都多謝妳。

妳同pcdogxx見到軒軒,不過即刻「厘」
埋婆婆後面,同天藍上次見到佢一樣喎,
仲咩而家咁怕羞???

Chicco特惠裝除冲涼液搭香水外,都有其他配搭,
我要下星期才得閒,到時唔知仲有冇呢,怕冇多喇。
唉...‧算啦。返正我朋友買多一支花露水,佢明天
速遞比我,我就用花露水啦。不過下星期我都會去睇。

可能好多人都認為四腳蛇係益蟲,所以有咁多,
加上我隔離屋住果兩爸子...已經唔係第一次見佢
果度d小強由佢屋走去我屋企,分分鐘四腳蛇佢都
有分湊大。
(我成曰都話,小強係我99同隔離屋養,兩邊走。
唔好係軒爸面前講,唔係佢以為我話佢媽媽。
我都有係佢面前講,不過由第三個口講出來唔好聽。)

我想問,點知自已脷苔厚呀?

係lu,星期六學晒二樣o既,時間都好用好多。

多謝妳恭喜我考牌成功。
係喎,果位媽媽成日行過果度,可能都見慣左,
D人考緊試。可能佢仲見口過舞龍添呀。不過睇得
出,佢係有心幫我。

下...妳見到鈞渝個樣,係生意失敗樣,鄒埋條眉、
o都起個咀,真係好想睇下。真係好攪笑。

原文章由 ElainAiolia 於 08-5-8 12:06 AM 發表
626mama,
今朝我同pcdogxx都見到婆婆帶軒軒返學 ,佢一見到我o地即刻「厘」埋婆婆後面,再跑入學校,但我覺得佢係貪玩多,因我見佢一路跑一路笑 。
我記得Chicco特惠裝除冲涼液搭香水外,都有其他配搭,但唔 ...

天藍,
真係唔貴喎! 多謝妳既好介紹~

匡匡自從睇完電視劇集"太極"之後,成日手舞足蹈打功夫,返學經過麼士公園個太極場時又鬼咁開心,我諗佢都鍾意上呢個兒童功夫扇班既,不過我驚佢唔合作,兩頭騰...

星期六下午三點就開始,我要度下逢長週我放一點番婆婆到去接匡匡然後食埋lunch搭車番黎會唔會趕唔切先~ 唉! 真係羨慕妳地返工咁近~~

妳係咪已經報左名喇?

hongmimi,

我未報名呀! 因我睇下你地有無興趣一齊去開心d,
如你都報我又報, 因未必親身去報名, 但可郵寄,
我想問你係咪協康會員? 因要入會先有會員價, 非
會員貴少少, 如唔係你要入會先, 但入會費我唔記
得幾錢, 我幫你問下再覆你。
我問個頭個一兩堂小朋友扭計or哭家長可陪同, 但
之後就會比佢地嘗試自己上, 我未識你地之前都上
個佢地既活動同興趣班都ok架! 唔係太貴同d老師
好多都有對小朋友既經驗都幾好。我試個同仔仔報
出面私人個d興趣試堂班, 有d老師太後生小朋友一
扭計佢地好似束手無策, 同無咁好耐性。
原文章由 hongmimi 於 08-5-8 15:32 發表
天藍,
真係唔貴喎! 多謝妳既好介紹~

匡匡自從睇完電視劇集"太極"之後,成日手舞足蹈打功夫,返學經過麼士公園個太極場時又鬼咁開心,我諗佢都鍾意上呢個兒童功夫扇班既,不過我驚佢唔合作,兩頭騰...

星 ...

天藍,
我唔係協康會員,非會員都唔係貴好多啫~
不過唔知非會員係咪都可以郵寄報名呢?
岩岩問過匡爸,佢都贊成俾匡匡參加呀~
好野! 有妳一齊去真開心~
等我填定張form先,如果唔可以郵寄就星期六走去親身報名~~
唔該晒妳幫我打去問detail呀~~

hongmimi,

我剛打過去中心問, 佢地話非會員都可郵寄報名,
因以家5月中你入會唔係咁著數, 因佢地既會籍
係一年($50)每年到8月要續會, 以家都5月中
咁不如唔好入住, 你參加過覺得佢地d興趣班or
活動好先再入會。
你都參加咁我今晚開票, 明天寄出, 到時匡匡
同昊藍可一齊玩~
原文章由 hongmimi 於 08-5-8 16:52 發表
天藍,
我唔係協康會員,非會員都唔係貴好多啫~
不過唔知非會員係咪都可以郵寄報名呢?
岩岩問過匡爸,佢都贊成俾匡匡參加呀~
好野! 有妳一齊去真開心~
等我填定張form先,如果唔可以郵寄就星期六走去親身報名~~
唔該晒妳幫我 ...

天藍,
好呀~ 今晚我開票,明天寄出~~

原來佢d會籍由每年8月開始,咁我唔入會住lu~~

Dear all mami,
Check pm , 我已sent左有關子聰學畫畫及英文班D資料比你o地,應該有晒你o地想知oo野,如不足夠,再開聲,另外,我今個星期帶子聰返學,順便攞D章程比你o地睇呀。

天藍,
我都想D小朋友情緒穩定D

你話大窩口協康會o既興趣班,"兒童功夫扇班",我諗參加唔到,因子聰星期六上英文班係2:00 – 3:00 p.m.,趕唔切返o黎上 ,唯有下次再有先參加,玩昊藍同匡匡玩得開心D

唔使多謝,小朋友飲D豆漿都好有益o ,况且我知昊藍都幾仲意個樽,叫印印洗乾淨,下次裝其他飲品都好呀,貪佢細細支o麻。

聽日你唔使返工o ,點解可以睇佢o地做早操先 ?若去的話,聽日call你呀

hongmimi,
啊,原來唔係藥粉,咁係婆婆幫你煲,定你自己煲呀 ?因我係走廊都聞唔到藥味。

婆婆睇o左醫生好D

匡匡雖然同D同學掉轉o左個書包,但D老師都幾好,呢間學校真係平靚正

子聰學畫畫及英文班都係同一“達”地方上,係荃灣,2歲半都可以上,詳情已pm左比你。

我而家手頭果支SHU UEMURA卸妝油係最common果隻,淺黃 - - 保濕。我就係以前見我同事唔化妝都用佢o黎洗面,所以先買o黎用o下,點知衰o 。我係唔化妝,所以唔係咁有需要用。

626mama,
嘩,乜你隔離屋果2父子仲意養Do既寵物o (指四腳蛇及小強),如果比我實投訴佢呀。你o米係軒爸面前講99壞話,D男人好少氣 ,尤其唔仲意自己老婆話自己阿媽,免得佢夾係中間難做之餘,又比99唔好印象la

脷苔厚好易睇o乍,見條脷面頭好似好污糟 ,好白or好黄,睇唔清楚條脷本身o既顏色及一粒粒o既味蕾,o米即係脷苔厚o羅。

hongmimi,

有匡匡一齊參加, 昊藍一定玩得好開心~
今早見到聰媽比左d畫班資料我, 我見都幾
好都有d興趣, 我諗住學完協康個功夫扇班,
到6月去學畫班, 唔知你有無興趣??? 或到
18號再一齊研究下。

ElainAiolai / pcdogxx,

今早係學校門口見到你地兩位老友真係好,
仲滿足我吹水既慾望, 同你地傾一陣
計真係好開心。
不過, 尾仲不足係個個小朋友都帶住口罩,
睇唔到佢地個得意樣, 得對眼仔

多謝你比d畫班....資料我, 等我得閒行去
睇下環境同問下先, Thx!!!
原文章由 hongmimi 於 08-5-8 17:31 發表
天藍,
好呀~ 今晚我開票,明天寄出~~

原來佢d會籍由每年8月開始,咁我唔入會住lu~~

[ 本文章最後由 天藍 於 08-5-9 10:36 編輯 ]

多謝晒妳既資料,好詳細呀!
我對畫班有興趣呀! 普遍話都想學,不過想遲d先~

天藍,
學完功夫扇班6月去畫班,一於咁話~ 18號可以再傾~

d藥我自己煲,婆婆無咁大個煲~ 我咪隔晚唔返去夜晚先煲囉~ 走廊無藥味呀? d藥味可能由廚房抽晒出街,我諗妳隔離屋應該聞到,因我同佢個窗成90度對角。

SHU UEMURA卸妝油已經算係唔易敏感過囉? 因我朋友係敏感皮膚人仕,佢用好多隻牌子都出事,用SHU UEMURA先得。妳用後都起粒粒,睇黎妳同子聰一樣,皮膚都係"超易"敏感類型。佢都唔化妝既,呢隻唔化妝都可以用。

[ 本文章最後由 hongmimi 於 08-5-9 11:38 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題