用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

原文章由 大彤彤 於 11/6/08 10:35 AM 發表
Cameo,
電視的吸引力實在好強, 就連我自己都中哂毒, "法證先鋒"又好睇, 禽晚12:30am重播"衝上雲屑", 今次敝傢伙!!

espirt,
係咩, 學校中作的level是小二.  你買的練習是那一個出版社?

...

我囡都中咗啦, 佢依家晚晚(放假)都要求睇完"法證"先去瞓呀. 但見佢考試咁辛苦, 比佢 relax 下啦.

原文章由 espirt 於 10/6/08 10:06 PM 發表

我亞囡都係差一分,亞囡話Language全班有30個小朋友over 90分有小禮物喎
今日行過書店,見到本中作練習,學校個Level係小二!!

espirt
嘩! 你囡边班呀? 全班有 30 個小朋友 over 90分? 好叻呀.

吓! 嘜原來學校係小二 level +啦?

其實我都唔近ga, 要個工人同佢搭車落去, 不過冇辦法,大家都希望佢地d中作成績會好d.
因為個中作個成績真係令人睇到一額汗

原文章由 ShanShan 於 08-6-11 11:11 發表

kellyho123
我好想比啊囡上呢個班, 但因時間同地點 fit 唔到我哋, 我冇幫佢報啦.  Aunty 重要帶埋妹妹, 一行3人, 太辛苦啦.  我係屋佐樓下都搵到寫作理呀, 方便好多.  希望你哋d囡上得開心啦. ...

原文章由 kellyho123 於 11/6/08 12:18 PM 發表
其實我都唔近ga, 要個工人同佢搭車落去, 不過冇辦法,大家都希望佢地d中作成績會好d.
因為個中作個成績真係令人睇到一額汗

今年唔得啦, 因妹妹升 K3 只得一個月 summer holiday, 帶得大既就接唔到細既校車, 好鬼煩. 下年啦, 等妹妹都升小學, 時間會好"就"好多啦.

原文章由 大彤彤 於 08-6-11 10:35 發表
Cameo,
電視的吸引力實在好強, 就連我自己都中哂毒, "法證先鋒"又好睇, 禽晚12:30am重播"衝上雲屑", 今次敝傢伙!!

espirt,
係咩, 學校中作的level是小二.  你買的練習是那一個出版社?
...

電視毒當然係中哂啦,連"亮相"都話要睇,不過開場冇耐佢就會
本練習我冇買到,都唔知買邊本好,應該係新世紀!

真係諗吾掂呀

原文章由 ShanShan 於 08-6-11 15:22 發表

今年唔得啦, 因妹妹升 K3 只得一個月 summer holiday, 帶得大既就接唔到細既校車, 好鬼煩. 下年啦, 等妹妹都升小學, 時間會好"就"好多啦.

咁升班後, 會吾會係用小三LEVEL既中作呀

好似個個中作都唔得,真係奇怪!應該派d考試卷俾家長睇吓!
我都係屋企附近報寫作班, 方便d,但係唔知好唔好!

我阿女都中電視毒,每次開電視就呆滯望住, 你講セ野都聽唔到,不過我要她仍然9:30分睡覺。
上暑期班時,我和老公就返工的前後送她上堂,我地唔放心工人帶同妹妹一起搭車,本想搵一些course比妹妹同一時間學,但是搵吾到,唯有下年暑假先啦!

我都想睇法證,但我未收工,因為之前喺星期六日播左幾集,我都想睇落去,不過無我份LU~
而家衝上雲宵我咪晚晚追囉,剛好收工返到屋企,hahahaha~
有時我唔係要完全唔俾個女睇電視,以前我自己湊佢,可以控制佢用時間,做功課做得快,就可以睇到卡通片一陣,跟住溫一陣書or執吓野or做吓其他野,跟住睇新聞,食飯,,,,生活可以有規律得多!!但呢d只係一年級時的生活了,升了二年級功課量大增(一年級時係適應期無咁辛苦,二年級時自然忙左,加上鍾校長嚟第一年),已無咁聽話,到左今年三年級,我無湊佢,交左俾bun妹,直頭係睇住佢邁向荒廢學業條路......
唉,,,有時都唔洗理學校實際用緊幾年級的課程,因為我又之前睇聖方濟x一年級份notes,人地一年級教緊past tense嘞(我地三年級先教喎),話就話人地係私小,但私小的小朋友都唔代表係天才,人地一樣咁"捱"住上去咋!!!我個女的補習姐姐喺今次考試前俾左一份英文卷我女做,其中一篇comprehension原來係5年級的,我女係明白內容兼差唔多答案全對,錯的都係文法上的問題,所以都無話而家跟緊幾多年級去教,就係睇數學咁,係跟住書去教,但平時d工作紙比作業深好多啦,好多都係"陰"佢地,所以小朋友無耐性小心睇題就係錯,到測考時好多失分位都係大意!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

如果照你咁講, 我個女嚟緊小二, 我真係要好好同佢安排時間,
仲有你話聖方濟x 既小一讀緊 小三課程都唔出加wor, 如果唔係點會出現佢d學生讀到 跳樓先得ga, 其實都唔知究竟係邊個既錯....

原文章由 cameo 於 08-6-12 03:35 發表
我都想睇法證,但我未收工,因為之前喺星期六日播左幾集,我都想睇落去,不過無我份LU~
而家衝上雲宵我咪晚晚追囉,剛好收工返到屋企,hahahaha~
有時我唔係要完全唔俾個女睇電視,以前我自己湊佢,可以控制佢用時間,做功課 ...

原文章由 wanmui 於 11/6/08 08:47 PM 發表
好似個個中作都唔得,真係奇怪!應該派d考試卷俾家長睇吓!
我都係屋企附近報寫作班, 方便d,但係唔知好唔好!

我囡都係呀.   點算.

我都係咁話, 點解學校唔派返d paper 比我哋睇下, 等我哋都知佢衰d嘜呀.

原文章由 BBChu 於 11/6/08 08:29 PM 發表
真係諗吾掂呀

BBChu
係呀, 所以都係放棄咗啦. 唯有係屋企呢頭搵比佢啦.

原文章由 kellyho123 於 08-6-12 10:07 發表
如果照你咁講, 我個女嚟緊小二, 我真係要好好同佢安排時間,
仲有你話聖方濟x 既小一讀緊 小三課程都唔出加wor, 如果唔係點會出現佢d學生讀到 跳樓先得ga, 其實都唔知究竟係邊個既錯....

...

吓.........有學生讀到跳樓

係呀,不過唔係今年,係早2年既事,係小六學生

原文章由 Kuseiszeto 於 08-6-12 11:34 發表

吓.........有學生讀到跳樓

我又唔知有聖方xx小六生讀到跳樓件事呀,但只係覺得,雖然我唔了解詳情,但都只會認為最錯係家長,個小朋友讀唔讀得上,家長可以迫,但唔可以迫到個女想跳樓都未醒覺囉!!我個女就應該唔會跳樓,因為我相信,要跳都會係我跳先!永遠成績唔好時,佢係有少少悔意,但我就大大勞氣........不過都係o個句啦,小朋友越嚟越精,年代唔同嘞,我地要返工的話,返左工就係靠佢地自律,只要氹到佢地花"少少精神"去"專心少少",相對我地已減少"大量勞氣"!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原文章由 cameo 於 08-6-13 02:18 發表
我又唔知有聖方xx小六生讀到跳樓件事呀,但只係覺得,雖然我唔了解詳情,但都只會認為最錯係家長,個小朋友讀唔讀得上,家長可以迫,但唔可以迫到個女想跳樓都未醒覺囉!!我個女就應該唔會跳樓,因為我相信,要跳都會係我跳先 ...

哈哈............絶對認同你嗰句, "我個女就應該唔會跳樓,因為我相信,要跳都會係我跳先"

其實有時唔一定係家長比壓力d囡囡, 因為我個囡都有講老師會講d野或者做d野比佢地聽/睇,令佢覺得有壓力,
同埋我都認同你既講法, 有時我地做家長既真係會沈唔住氣,會比面色佢地睇或者鬧佢地, 其實我地都可以輕鬆d面對, 或者可以正面d去睇

我又唔知有聖方xx小六生讀到跳樓件事呀,但只係覺得,雖然我唔了解詳情,但都只會認為最錯係家長,個小朋友讀唔讀得上,家長可以迫,但唔可以迫到個女想跳樓都未醒覺囉!!我個女就應該唔會跳樓,因為我相信,要跳都會係我跳先 ...

原文章由 kellyho123 於 13/6/08 11:08 AM 發表
其實有時唔一定係家長比壓力d囡囡, 因為我個囡都有講老師會講d野或者做d野比佢地聽/睇,令佢覺得有壓力,
同埋我都認同你既講法, 有時我地做家長既真係會沈唔住氣,會比面色佢地睇或者鬧佢地, 其實我地都可以輕鬆d面對, ...

我既 EQ 係好底+, 好多時話完個囡之後就覺得自己好惡. 唉! 其實佢都重係好細, 真係要慢慢嚟, 但有時又真係好好好c激氣.

有時真係好矛盾!   有時對佢地無要求, 佢地真係可以好求其!  我成日同阿囡講, 妳讀書識字, 係妳用吾係我用!

‹ 上一主題|下一主題