用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 sweetynurse 於 08-10-29 14:01 發表
亞仔話今日做唔晒份數學test paper.... 慘慘....(
係咪真係有8頁咁多 ?

係呀,我囡果級(P3)真係有八頁咁多,佢仲有兩頁做唔晒,因為響之前某一題度用咗好多時間云云

另外,我地班已經派咗英卷一喇(老師後來收番),阿囡話佢錯既都係唔小心,冇咩係因為唔識而錯既(似乎真係幾淺喎),但單唔小心就令佢既成績得返8字頭,唉 (聞說我地班最高分既係98,唔知阿囡講得啱唔啱?)

係呀. 我女話英卷一最高分果位男同學有98分.

原帖由 csy_ma 於 08-10-29 15:41 發表

係呀,我囡果級(P3)真係有八頁咁多,佢仲有兩頁做唔晒,因為響之前某一題度用咗好多時間云云

另外,我地班已經派咗英卷一喇(老師後來收番),阿囡話佢錯既都係唔小心,冇咩係因為唔識而錯既(似乎真係幾淺喎),但單唔小心就 ...

原帖由 csy_ma 於 08-10-29 15:41 發表

另外,我地班已經派咗英卷一喇(老師後來收番),阿囡話佢錯既都係唔小心,冇咩係因為唔識而錯既(似乎真係幾淺喎),但單唔小心就 ...

囝囝話今次數卷應用題有5題咁多呀!!:;pppp:

真係犀利, 咁快對完英卷(1).
聽日係最後一日測驗, 囝囝今日已經開始鬆散!!!

黃巴士

原帖由 kswiss 於 08-10-29 17:59 發表
有兩頁做唔晒!!

通常最後個頁係好'貴'既文字題喎!

不過,可能好多同學都係咁上下,唔洗緊張.

聽日嘅中卷二, 只有同佢溫吓D連接&形容詞.  我都唔識點同佢溫, 唯有靠佢平時.
連第1次作文功課(中秋節)都未派返, 想睇都無得睇吓????

黃巴士

原帖由 kswiss 於 08-10-29 17:59 發表
有兩頁做唔晒!!

通常最後個頁係好'貴'既文字題喎!

不過,可能好多同學都係咁上下,唔洗緊張.

囝囝都話佢班有D同學做唔切數卷!!!

黃巴士

擒日囝囝班主任先同佢地講, 明天常識填充不供詞, 叫佢地
温熟D生字。 擒日温到九點都係得"半桶水" 都唔知佢點考,
同埋老師點解咁遲先通知不供詞填充。

原帖由 YLMBEE 於 08-10-30 09:25 發表
擒日囝囝班主任先同佢地講, 明天常識填充不供詞, 叫佢地
温熟D生字。 擒日温到九點都係得"半桶水" 都唔知佢點考,
同埋老師點解咁遲先通知不供詞填充。 ...

老師通知你班都好, 囝囝班都無講.
但係小一,二常識都係有部份無供詞個喎!!

黃巴士

黃巴士

係咩! 原來一,二年級已經有不供詞填充, 真係唔知喎。 因
為平時常識卷我淨係看分數同簽名, 裡面內容機本上無嘜點睇。

我阿囝向學校D中、英文小測已打破歷來新低, 加上今次考試準備既時間又唔夠, 所以都唔敢抱太大期望

原帖由 YLMBEE 於 08-10-30 13:27 發表
黃巴士

係咩! 原來一,二年級已經有不供詞填充, 真係唔知喎。 因
為平時常識卷我淨係看分數同簽名, 裡面內容機本上無嘜點睇。

我阿囝向學校D中、英文小測已打破歷來新低, 加上今次考試準備既時間又唔夠,  ...

我都無眼睇佢, 只要大家(我同囝囝)盡左力便算,快快翠翠測完, 唔洗拖住拖住便算.

我已經盡量調節, 但係要做到"求學不是求分數", 真係好難.

黃巴士

黃巴士:

我覺得係香港地讀書無可能唔講分數, 基本上做嘜都要睇成績, 唉.........                 

我已經一次又一次降低要求(阿囝既成績) ,希望佢今次既成績唔好低過我既低線啦!!  

仲有我想請問大家, 如果係精英班的話, 可否選擇讀普通班呢?

Kswiss :

其實我都唔知有嘜分別, 不過感覺教書會無咁趕同功課少D,
因為阿囝做嘢同吸收都比較慢, 與佢班做嘢既節奏相反,
所以自己同囝囝都感到有D壓力。

原帖由 YLMBEE 於 08-10-31 13:50 發表
黃巴士:

我覺得係香港地讀書無可能唔講分數, 基本上做嘜都要睇成績, 唉.........                 

我已經一次又一次降低要求(阿囝既成績) ,希望佢今次既成績唔好低過我既低線啦!!  

仲有我想請問大家, ...

我覺得學校要"谷", 都要加強關注家長&小朋友身心發展!!
有時家長壓力真係好大架!!

YLMBEE - 唔緊要LA, 大家SHARE吓, 可能有另類想法呢???

黃巴士

原帖由 YLMBEE 於 08-10-31 14:30 發表
Kswiss :

其實我都唔知有嘜分別, 不過感覺教書會無咁趕同功課少D,
因為阿囝做嘢同吸收都比較慢, 與佢班做嘢既節奏相反,
所以自己同囝囝都感到有D壓力。 ...

YLMBEE,

囝囝普通班相比真係少D功課, 功課量似小二咁. 但周邊讀書風氣真係無以前咁好!!

黃巴士

好多謝你地既意見, Thank you so Much !
擒日囝囝派咗數卷, 真係打破新低 , 份卷無派噃嚟,

佢話有D錯唔小心

原帖由 YLMBEE 於 08-11-1 09:21 發表
好多謝你地既意見, Thank you so Much !
擒日囝囝派咗數卷, 真係打破新低 , 份卷無派噃嚟,

佢話有D錯唔小心

囝囝通常數學都係唔小心多過唔識. (我唸好多小朋友都係咁) 囝囝屬於心急&固執型, 佢覺得識, 就快快手做完份卷就算. 又唔小心睇清楚題目,又唔去覆卷(覺得好易遮), 所以小二總考時, 攪到錯漏百出, 拉低好多分數.

其實都想請教吓, 點令小朋友做卷專注D, 小心D呢???
有時話到我口水都干埋.......

黃巴士

黃巴士:

我囝囝同你囝囝一樣,多數錯唔小心多過唔識。 有時一

條"+"數計到中途會變咗計"-"數, 由一年級話到三年級都係
咁,你話激唔激氣。

仲有你地知唔知道英作中既"Bonus"老師會依D嘜         

嚟比分?
‹ 上一主題|下一主題