用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

"最重要係點控制佢架近視令佢唔好加深得咁快." - 完全同意!朋友囡囡都係近視,year 4 已經4xx 度;佢囡囡已經無睇電視,無乜接觸電子產品,不過好鐘意睇書。朋友唯有全屋周圍裝燈,務求光線一定充足&柔和,希望會好啲。另外,我唸多啲行山遠足等戶外活動,對雙眼有益,又可訓練體格。

原帖由 fyeung 於 10-6-11 23:21 發表
阿十,

凡事有個適應期,佢一定搞得掂.最重要係點控制佢架近視令佢唔好加深得咁快.
我真係好鬼佩服你,你知啦,學校又默書,又功課,又quiz,仲有參加課外活動,仲可以3樣公文keep住上,努力加油!!
其他媽咪都係呀,努力呀!!
...

fyeung,

你囡考到幾時呀???

原帖由 fyeung 於 10-6-11 23:21 發表
Yau_cheung,

無呀,我讀得悶悶地上黎同你地say hi咋!...

原帖由 hhhc 於 10-6-11 04:41 發表

但係我仔仔現時得4歲4個月,4A會不會較難? 要不要轉EFL?
唔好意思,我無經驗,希望各位指教一下。謝謝!

多謝Yau_Cheung 及 SumSumBB 的分享, 我現在安心多了!

mmak,

我同fyeung個女都係考埋聽日呀, 聽日就放監喇!

原帖由 mmak 於 10-6-13 22:46 發表
fyeung,

你囡考到幾時呀???

fyeung & Yau_Cheung,

係呀, 真係唔可以再畀佢深落去, 咪真係...不得了....隨時會變大近視呀!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-6-12 11:28 發表
"最重要係點控制佢架近視令佢唔好加深得咁快." - 完全同意!朋友囡囡都係近視,year 4 已經4xx 度;佢囡囡已經無睇電視,無乜接觸電子產品,不過好鐘意睇書。朋友唯有全屋周圍裝燈,務求光線一定充足&柔和,希望會好啲。另外,我唸多 ...

十月媽咪,

好囉, 你地都咁快完...

我放咗監好耐啦.....

我囡 8 Jun 已經考完.... 今日都唔使返學, 打後嘅日子.. 唔係放假, 就係放早... 好開心...

原帖由 十月媽咪 於 10-6-14 11:50 發表
mmak,

我同fyeung個女都係考埋聽日呀, 聽日就放監喇!

真HAPPY, 我地考埋今日, 打後就斷斷續續返多五日, 就正正式式放暑假喇!

原帖由 mmak 於 10-6-14 13:31 發表
十月媽咪,

好囉, 你地都咁快完...

我放咗監好耐啦.....

我囡 8 Jun 已經考完.... 今日都唔使返學, 打後嘅日子.. 唔係放假, 就係放早... 好開心...

...

返多5日咁少?

我囝囝返埋6月尾,7月開始放暑假,只有21/6 & 30/6 番半日,其餘照常,唔計今日仲要番多10日。 另外,28/6 open day,有興趣家長可於14:00至15:30到校參觀。 29/6 囝囝可見到 year 3 班主任。

原帖由 十月媽咪 於 10-6-14 14:39 發表
真HAPPY, 我地考埋今日, 打後就斷斷續續返多五日, 就正正式式放暑假喇!

醒目開學勳章

我阿仔就仲有4個星期幼稚園生活,28/6是畢業禮,佢地班表演英語話劇,阿仔扮豬,綵排左好耐,希望如期演出 ,個個健健康康,千萬別停課!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-6-14 12:15 發表
fyeung & Yau_Cheung,

係呀, 真係唔可以再畀佢深落去, 咪真係...不得了....隨時會變大近視呀!

TT有幾多度近視呀? 你點發現?

其實係每年一度定期驗眼, 我無乜特別發現佢近視的, 只知佢做功課時個頭DUP到好低, 聞功課的....同埋發覺佢睇D遠野, 有時要伸到個頭好前, 要好集中至睇到...但因為響學校佢坐最尾都能夠抄足黑板, 所以我估 計佢大約50度近視吧! (因為上年佢既遠視已經減到得番50度, 視光師上年已經REMIND過我, 話今年好大機會會近視, 希望WITHIN 25-50度近視吧)

殊不知, 今年一去驗眼, 就驗出有100度近視+100散光...原本100度近視都可以唔戴眼鏡住的, 問題係響嗰100度散光入面, 以我自己經驗, 有50度散光, 睇野都已經懞懞地的了, 更何100度散光呢....唉....我至今都理解唔到...佢究竟響學校係點樣抄黑板, 點解會成100度散光都仲可以抄齊的...奇怪奇怪....ANYWAY, 就係咁, 開始左佢戴眼鏡既生涯了!

原帖由 SumSumBB 於 10-6-14 18:35 發表

TT有幾多度近視呀? 你點發現?

係呀, 返埋聽日, 返學既日子如下:

16-20/6放假
21/6返半日 (我估係對卷吧)
22-27/6又放
28/6半日 (學校活動日)
29/6又放
30/6半日 (學校活動日)
1/7-4/7 & 6/7都放假
5/7返學校拎成績表
7/7返學校買書, 買校車卷 & 交小二簿費
8/7開始放暑假了!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-6-14 18:00 發表
返多5日咁少?

我囝囝返埋6月尾,7月開始放暑假,只有21/6 & 30/6 番半日,其餘照常,唔計今日仲要番多10日。 另外,28/6 open day,有興趣家長可於14:00至15:30到校參觀。 29/6 囝囝可見到 year 3 班主任。:waha ...

阿十 & mmak,

係囉,考埋聽日,今晚9:30 pm我已經叫佢瞓,聽日係數+GS,唔夠精神就諗唔到.

SumsumBB,

又一年,到你囝囝畢業啦,做小學生咯.

Yau_cheung,

仲記得上年係度傾買書包,我個SPI書包,除左2個拉鍊頭甩左之外,都幾好用.今年我唔買書包咯,用多一年小三可能轉個大D架.

原帖由 十月媽咪 於 10-6-14 19:02 發表
係呀, 返埋聽日, 返學既日子如下:

16-20/6放假
21/6返半日 (我估係對卷吧)
22-27/6又放
28/6半日 (學校活動日)
29/6又放
30/6半日 (學校活動日)
1/7-4/7 & 6/7都放假
5/7返學校拎成績表
7/7返學校買書, 買校車卷 &  ...

我想問問大家既center點安排工作紙比小朋友做架?  係做完整個一round先重做, 定係每星期派既工作紙已重做架(即係一星期六天, 頭3日做1-15頁, 尾3日又係做1-15頁咁架)?

我平日好少留意~~~ 我囡讀 "中文"

好似係由pg 1 做到 100 先,  跟著開始 2nd round .....
然後再開始 pg 101 - 200,

每做完100頁 就 repeat 1次, 基本上 做2個round, 有D錯得多嘅地方要做3次....

原帖由 mamacpy 於 10-6-15 10:52 發表
我想問問大家既center點安排工作紙比小朋友做架?  係做完整個一round先重做, 定係每星期派既工作紙已重做架(即係一星期六天, 頭3日做1-15頁, 尾3日又係做1-15頁咁架)? ...

原帖由 mmak 於 10-6-15 11:50 發表
我平日好少留意~~~ 我囡讀 "中文"

好似係由pg 1 做到 100 先,  跟著開始 2nd round .....
然後再開始 pg 101 - 200,

每做完100頁 就 repeat 1次, 基本上 做2個round, 有D錯得多嘅地方要做3次....

...

意思係咪返屋企做嗰d工作紙如錯得多就淨係嗰d做多次, 其他嗰d唔使架?

基本上都係導師安排.....

上堂時, 要做堂課, 有錯要做改錯....

我見派回家的工作紙, 有D要做3次, 不是全部...
是否只因做錯???...有無其他原因要做3次 我唔清楚, 試過過唔夠理解, (唔熟) 都要重做...
有個 level, 好似係2A... MISS 話要嚴謹D, 全個level repeat 咗 3-4次 tim...

佢地因材施教, 會睇返每個學生嘅情況, 有D頁數唔識做又成日錯, 重做4次都試過....

原帖由 mamacpy 於 10-6-15 12:07 發表

意思係咪返屋企做嗰d工作紙如錯得多就淨係嗰d做多次, 其他嗰d唔使架?

囝囝個Thomas 書包一個月前已經想報銷 。事緣佢每日要帶乾淨飯盒返學校,食完 lunch 後再帶番屋企清洗;最初我叫佢食完要將剩飯&汁倒入垃圾筒,再將飯盒放入膠袋才放入書包,只是間中才整污糟書包;但近2個月佢話老師唔比倒剩飯&汁 (我估老師想比家長知道佢食咗幾多),攪到嗰書包差不多日日都污糟邋遢,抹完又抹都仲有食物味 ,有膠袋(透明三文治袋)都無乜用.......

暑假再買應該都係Thomas 書包,不過今次我會買個大小小既,最好裝到 F4 唔駛"接"埋,有冇好介紹?

原帖由 fyeung 於 10-6-14 22:01 發表
阿十 & mmak,

係囉,考埋聽日,今晚9:30 pm我已經叫佢瞓,聽日係數+GS,唔夠精神就諗唔到.

SumsumBB,

又一年,到你囝囝畢業啦,做小學生咯.

Yau_cheung,

仲記得上年係度傾買書包,我個SPI書包,除左2個拉鍊頭甩左之外, ...

你 check 番啲舊 post,阿十好詳細答過,我記得每個 centre 都有啲唔同。

My centre is : 1-200 first round, then 1-200 second round, then 1-200 third round.

原帖由 mamacpy 於 10-6-15 10:52 發表
我想問問大家既center點安排工作紙比小朋友做架?  係做完整個一round先重做, 定係每星期派既工作紙已重做架(即係一星期六天, 頭3日做1-15頁, 尾3日又係做1-15頁咁架)? ...

原帖由 mmak 於 10-6-15 12:46 發表
基本上都係導師安排.....

上堂時, 要做堂課, 有錯要做改錯....

我見派回家的工作紙, 有D要做3次, 不是全部...
是否只因做錯???...有無其他原因要做3次 我唔清楚, 試過過唔夠理解, (唔熟) 都要重做...
有個 level ...

堂課係做d咩架?
‹ 上一主題|下一主題