用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

原帖由 Happy小米 於 09-2-26 12:59 發表

Best Concept 喺tst, 我囝讀左个几月, 覺得佢做工作有耐性左, 唔會一做不到就發脾氣, bc老師好有heart, 有愛心.只是新classroom細左啲.但因為我住hk, bc太遠,所以三月會轉去icms.

International Montessori Schoo ...

請問有沒有考慮過 The Montessori School of Hong Kong?在堅道.
同IMS比較, 這兩間比較唔知邊間好d?

happy 小米, 請問你的小朋友於ICMS 幾時開課?
我想問那裡蒙特梳利trained 的老師是甚麼國籍的人?

原帖由 sara09 於 09-2-27 00:11 發表

請問有沒有考慮過 The Montessori School of Hong Kong?在堅道.
同IMS比較, 這兩間比較唔知邊間好d?

happy 小米, 請問你的小朋友於ICMS 幾時開課?
我想問那裡蒙特梳利trained 的老師是甚麼國籍的人? ...

果間好似係黑店黎bor, 之前喺geobaby看个啲thread.你唔好諗la. 梗係ims正路啦, 不過你最好喺佢地度讀toddler prog. 收概机會大啲.

佢地話我囝冇喺佢地度讀toddler, 過左某啲敏感期, 适合一啲discipline啲既學校.
(佢interview当時有發過脾氣, 因為老師叫佢由playground過去classroom interview, 佢玩緊叫走佢, 以我囝咁大脾氣, 唔發脾氣就怪.

之后interview佢都可安靜做一啲工作, 但佢好抗拒个西人老師(西人老師当時冇咩笑容) 只听普通話老師話. 最后西人老師叫佢坐低唱歌, 佢唔like, 又發老脾...)

其實我覺得佢地唔想花時間tune我个囝, 使佢係蒙氏理論中變得"正常化", 可能佢地怕要太多attention, 打乱classroom既order law...咁佢地可能好多toddler學生, 唔擾收生掛.

進進三月先開始返icms, 佢地个ami teacher話係canadian chinese, 會說粵語/英文. 但英文係學校唯一既教學語言. 另外一个老師係language teacher (native speaker), 專教英文. 另外一星期有三堂半小時既mandarin session.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

原帖由 Happy小米 於 09-2-27 01:33 發表

果間好似係黑店黎bor, 之前喺geobaby看个啲thread.你唔好諗la. 梗係ims正路啦, 不過你最好喺佢地度讀toddler prog. 收概机會大啲.

佢地話我囝冇喺佢地度讀toddler, 過左某啲敏感期, 适合一啲discipline啲既學校.  ...

謝謝你, 你唔講我都唔知咁多.
IMS open day 我有去, 負責人話toddler class 不需interview, 但三歲班就要. 但佢話interview 作用並不是
甄選,...只是讓孩子看看是否適合.

請問進進幾大, 入三歲班未?

我問過ICMS, 負責人話個係一個好有經驗的trained montessori teacher 日本人(懂得照顧under 6), 另外有一個english language teacher (我問的是toddler class). 不過忘記了toddler CLASS 有沒有普通話, 三歲班就如你所說的一定有. 負責人都幾好人, 好有耐性.
classroom language 是英語.

原帖由 Happy小米 於 09-2-26 12:59 發表

Best Concept 喺tst, 我囝讀左个几月, 覺得佢做工作有耐性左, 唔會一做不到就發脾氣, bc老師好有heart, 有愛心.只是新classroom細左啲.但因為我住hk, bc太遠,所以三月會轉去icms.

International Montessori Schoo ...

A small correction regarding the school fee of IMS.

Casa dei Bambini (Primary) full day is for 5 to 6 years old and the monthly school fee is HK$10,300.  Elementary (Lower & Upper) is for 6 to 12 years old and the school fee is HK$10,800 per month.

請問堅道間 Montessori School of Hong Kong點解係黑店?

Happy小米, 可否share進進三月返icms的情況,我大囡知知排緊icms六月開班,現在番左兩堂兒童無限Toddler,Daisy話第一個鐘就睇倒佢係觀察性,其實都好明顯,知知一路工作就一路望住其他小朋友。
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb3m.lilypie.com/mhM3p8.png[/img][/link][link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb2m.lilypie.com/To8Rp8.png[/img][/link]

原帖由 catvv88 於 09-3-19 21:58 發表
Happy小米, 可否share進進三月返icms的情況,我大囡知知排緊icms六月開班,現在番左兩堂兒童無限Toddler,Daisy話第一個鐘就睇倒佢係觀察性,其實都好明顯,知知一路工作就一路望住其他小朋友。 ...

佢番左三个week咋, 我諗住下星期先問老師, 始終老師要時間觀察同埋小朋友都要時間適應新环境,進進喺best concept係講普通話多, 依家轉左eng, 又有外籍同學, 我諗佢要時間law.

我个仔呢, 唔算自主型, 佢好需要人地attention, 所以我对于佢係咪9月繼續montessori, 都要再想下先.

同老師傾左再話畀你听丫.

係呢, 点解你大女依家唔返icms?
toddler冇位?

進進果班好似好少人bor. (3-6岁casa 班)

catvv88,

咋天見過進進既老師(ami), 得知進進喺學校既情況,
佢覺得進進有少少speech delay, ..等等.
從她的言談, 覺得lee个老師好細心, 真係有用心觀察佢, 不止是从表面既行為就評佢不好, 反而能說出佢lee个行為背后既原因, 會有一套方法(of course montessori method)引導佢正確地去發展.

我又投下信心的一票了   .應該唔會轉番去普通學校了.

你覺得兒童无限既師資/設備如何?

hihi 很久沒有在這裡留言.

我想問下大家, 大家會否決定留在montessori school讀完幼稚園?

女兒現在在montessori school讀(CDB), 我個人是好希望女兒可以讀到五歲半完成整個montessori curriculum, 不過唯一擔心升小學的問題.

其實已大致決定會行is的路, 兩難是, 如果想入英基小學, 讀英基幼稚園機會大一點. 但又不是montessori, 見到is的入學競爭好大, 好怕到時入不到比較好的is, 又返不到local, 唔知點好!!!

大家可否分享下! 謝謝.

Happy小米, Thanks a lot!!!
進進讀得開唔開心呀?聽到妳話「應該唔會轉番去普通學校了』真替妳開心!
点解你大女依家唔返icms? 因為我上個月先visit ICMS,跟住就好鐘意,visit期間我同Lawrence傾緊時,知知就好專心咁工作,我好impressed.但Toddler班要排隊。
我本來好想知知可以一路完成整個montessori(在小學之前),但爸爸擔心升小學的問題,因為我哋唔會選讀IS小學,再加上victoria收左讀Nursery。我好期待ICMS的課程,可能係我自己喜愛這個教法。
你覺得兒童无限既師資/設備如何?知知只是上了兩堂,但就好自律(相比佢平時番playgroup周圍走)。我覺得Infinity嘅Ms Queenie幾好,好細聲好細心,至於設備應該無其他咁整齊同地方唔大,Best Concept係唔係好D?

原帖由 Happy小米 於 09-3-24 11:08 AM 發表
catvv88,

咋天見過進進既老師(ami), 得知進進喺學校既情況,
佢覺得進進有少少speech delay, ..等等.
從她的言談, 覺得lee个老師好細心, 真係有用心觀察佢, 不止是从表面既行為就評佢不好, 反而能說出佢lee个行為背 ...
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb3m.lilypie.com/mhM3p8.png[/img][/link][link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb2m.lilypie.com/To8Rp8.png[/img][/link]

原帖由 GUB 於 09-3-24 19:16 發表
hihi 很久沒有在這裡留言.

我想問下大家, 大家會否決定留在montessori school讀完幼稚園?

女兒現在在montessori school讀(CDB), 我個人是好希望女兒可以讀到五歲半完成整個montessori curriculum, 不過唯一擔心升 ...

GUB,

係呀, 好久不見你留言, 我之前都一直覺得你b好cute呀!
係呀, 一係唔讀, 一讀梗係要完成三年啦.

我主要都想畀進進讀啲非傳統既直資學校ga, is就唔會喇, 因為如果从以下兩者選:
1)英文好勁, 中文好唔掂 (is)
2)中文好時, 英文亦不差(非傳統既直資)

我兩公婆都選2. 一來我地係中國人, 行出黎要講中文先覺得舒服/似樣..二來未來既時代如果中文差可能就业机會會比較少.(有朋友仔外國回來唔識中文, 好难找工作)

但果啲dss都好难入, 諗住係个仔度落工夫law, 畀佢讀啲train到佢社交既course/興趣班或event等佢大胆啲, 就算唔為interview对佢都有益.

就算考唔到好既直資, 要返傳統都唔使咁驚ga, 我都問過有經驗既家長(讀好relax既kinder, 之后番傳統小學), 到時小一家長就要幫小朋友多啲跟功課, 适應半年都冇問題.因為小朋友仲咁細, 适應力好強的.

当然, 到時可以再諗小二考插班dss.

但就算要返番傳統, 6岁前都巳經喺montessori school畀佢學習自主,独立思考, 自我學習, 秩序感, 做事有條理等能力...為基礎.
加上我覺得進進适合montessori多啲, 我見到佢係icms上普通話時, 老師坐係地度教, 有幾个學生圍住佢,進進都係喺度走黎走去唔听的, 番傳統kinder我怕佢會喺度游魂. montessori係一对一, 應該适合佢多啲.

原帖由 catvv88 於 09-3-24 22:04 發表
Happy小米, Thanks a lot!!!
進進讀得開唔開心呀?聽到妳話「應該唔會轉番去普通學校了』真替妳開心!
点解你大女依家唔返icms? 因為我上個月先visit ICMS,跟住就好鐘意,visit期間我同Lawrence傾緊時,知知就好專心咁工作, ...

catvv88,

升學既体法都答左gub了.
你知知專心工作咪好law, 進進interview果時尃注力好麻麻..好彩icms照收佢.  但進進喺家里, 如果果樣工作開正佢果瓣都可以玩好耐(20分鐘左右)

best concept老師/設備都好, 但新址比舊址細好多. 如果交通/location fit到, bc都係好選擇黎.  比如你始終過唔到涵接既關口, 可以畀佢返傳統kinder + 三日montessori.

不過金錢, 接送, 小朋友會好攰都係問題...

所以我唔咁做, 反而只返montessori school, 下午就畀佢join其他興趣班, 如音樂班, 合唱團, gym, art之类.

hihi happy 小米,

你好呀, 是呀, 很久沒留言. 日日為女兒的教學問題苦惱, 日日也有不同想法.

我和你一樣, 也是相信女兒在montessori school會得到比較好的成長教育, 我也是愛montessori尊重個體的方向, 實在不想女兒好似鴨仔咁接受教育. 見到你這樣說, 好像找到同路人一樣, 感覺真好, 謝謝你!

不過升學問題卻又一直令我不知如何是好. 本來我也是傾向本地dss或private school, 正如你所說, 我們始終是本地人, 也想女兒懂中文. 但經過今年考2間幼稚園的經驗, 我對女兒能考入dss的信心實在不大. 因為競爭實在太激烈, 而且學校的收生要求, 有時也令人很迷惘.

一個媽咪朋友曾說, 不要為了升小的事, 而影响0-6這個關鍵時刻的教育. 我現在就是抱著這個心思去留在cdb, 不過又擔心如果選擇繼續在montessori school, 到小學時真的涵接不了, 好像當女兒是白老鼠, 會內疚害了女兒. 壓力都頗大的.

你們談的兒童無限, 我女兒之前在那裡上了半年playgroup. 我覺得作為初試montessori playgroup, 想看看montessori 大約是什麼, 兒童無限是OK的, 師資方面, 如果上daisy自己教的, 都OK, 不過如果你已心儀montessori想更有系統地上, 更甚者如果想preschool階段用montessori, 我想兒童無限就不足夠了.

happy小米, 你讀緊bc? 可能我接送有見過你喎, 我個女舊年八月尾入學, 之前讀ms. ellen個班 (ms. ellen 真係好好, 我會要求比細仔跟佢), 十二月先升左大仔班.

我個女之前都係兒童無限返過,18個月開始, 一星期一次, 中間停過下, 又去cwb 間little montessorian設過個幾月, 係infinity children 大概返左8個月, ms. queenie also very good, 我個女都好鍾意佢. 我個仔都報左5月返toddler班, 因為佢第一次返,會係daisy睇.  我諗住八九月比佢入bc 細仔班.

cdb我都睇左, 留位費同報名費都交埋, 不過最後冇去. 地方好好, 不過我有d points我唔係幾鍾意.

我都去睇左icms, 今日去左ims.  兒童無限candy叫我入就入ims好d, 因為有歷史, 而且佢都知道d老師係qualified.  ims有小學, 我都有d訝異, 原來佢地小學係用本地小學中文課本!  icms 唔肯定casa班老師有冇牌, 所以有少少保留.  bc同ims各有好處, 最大concern梗係錢.  ims成七千蚊一個月, 校車四千四, 都幾拿利.  (一萬蚊係返全日先要)  ims 係英普教學, icms得英文, 所以要扣分.

GUB, 你覺得CDB點呀?  我好鍾意個校舍, 有小朋友廚房, 反而IMS個廚房要小朋友企foot stool.

infinity children其實多material好多, 變化多d, 因為行ams, 反而其他ami school 冇咁多野玩, 我成日都諗如果將daisy d 雜架攤搬去阿女學校就好.  可能我上埋daisy 60hour班 再加埋30小時 0~3歲班 (我記得係60小時, 點解而家係30小時嘅?  我係07年年底上架), 所以有少少比佢洗腦咁.  我好鍾意佢d material, 冇ami 咁少變化, 我係大人都覺得好好玩.

我有諗過比知知番3日Kinder+2日Montessori,不過爸爸覺得佢會辛苦.維記開學後,或者只可以weekend番下Montessori class,同喺屋企實行多少少practical Life。
Best Concept可否去參觀?去完ICMS之後,覺得Infinity唔夠整理,Daisy好Helpful有問必答,但說話比較自觀。
原帖由 Happy小米 於 09-3-25 12:35 AM 發表

catvv88,

升學既体法都答左gub了.
你知知專心工作咪好law, 進進interview果時尃注力好麻麻..好彩icms照收佢.  但進進喺家里, 如果果樣工作開正佢果瓣都可以玩好耐(20分鐘左右)

best concept老師/設備都好, 但新 ...

原帖由 elmostoney 於 09-3-25 16:29 發表
GUB, 你覺得CDB點呀?  我好鍾意個校舍, 有小朋友廚房, 反而IMS個廚房要小朋友企foot stool.

Dear elmostoney,

我個人覺得CDB都OK, 一來學你話校舍真係好, 個小朋友廚房好impressed, 佢地大D要留校食午飯的小朋友, 就是自己在廚房洗碗的. 而且CDB比較有系統去做montessori environment, 例如每個班房有洗手盤比小朋友自己洗手, 又有枱放水杯比小朋友自己倒水飲, 食茶點要自己set table同搬枱櫈, 雖然很簡單, 但我好欣賞這些細節. 我想這是細的playgroup例如兒童無限是做不到的. 同時我也喜歡CDB一班有一個國語老師一個英文老師, 加上主要是外國小朋友為主, 可以做到multi culture同真正的國際學校環境. 另外我覺得鼓勵不給junk food小朋友, 配合家庭去營造一個健康的生活習慣是很好的. 我不太接受到學校給小朋友吃餅呀糕點等甜點. CDB是鼓勵帶生果和蔬菜回校做點心的.  

不過由於是AMI, 所以會比較嚴謹去做, 沒有AMS的flexibility. 這是我比較關心的. 因為我怕小朋友會變得rigid, 不夠創意. 同時我想也不是人人接受到joanna, 因為她會很直的告訴你有什麼問題, 有什麼做得不好. 第一天返學, 我差點被她說得哭了, 還考慮要不要繼續. 不過後來就覺得OK, 接受到她也是為小朋友好. 而且我女兒好喜歡她, 我想小朋友的直覺應該沒錯吧!

我也在考慮IMS, 主要原因是IMS有小學. 你呢? 會否介意訴我為什麼最後不選擇CDB.  另外你對IMS有什麼意見? 因我還未去做visit.

原帖由 elmostoney 於 09-3-25 16:22 發表
happy小米, 你讀緊bc? 可能我接送有見過你喎, 我個女舊年八月尾入學, 之前讀ms. ellen個班 (ms. ellen 真係好好, 我會要求比細仔跟佢), 十二月先升左大仔班.

我個女之前都係兒童無限返過,18個月開始, 一星期一次,  ...

Elmo,

我个仔係讀過bc1个幾月, 因為交通同要返casa班既關係(bc始終唔係一間註冊幼稚園)依家轉左icms. 如果你囡囡今年1月喺bc讀, 我應該見過你的呢!  

Ims校車要成4,400一个月?你住(同ims)好遠? 如果係去讀不如搬埋去海怡啦.

係呀icms只係english, 普通話老師只係每星期三次, 每次30min. 不過我覺得ok的, 因為我自己可以同佢講少少, 同埋覺得普通話唔难學, 到時小學先加強都唔遲, 返而英文既語境喺我地家生活比較缺乏. 咪畀佢浸多啲英文law.   

其實ims唔收佢仲好, 三岁7,000元學費真係好貴, 之后4岁, 5岁又要多啲, 我之前都唔敢同我老公講个实數. 咁依家我地冇得簡仲好, 其實icms都唔差, 佢地老師係ami trained, 唔會講大話掛.  同埋个老師表現得係好正經, 好專業的, 相反ims interview时个鬼婆就木冇表情咁, 成个樣擺出黎"我地考緊你呀" 都唔怪得進進怕佢.

佢地家教會好似好強同好有錢, 以前个圖書館係有啲家長十萬八萬/几十萬咁損出黎的. 我地如果入左, 可能同其他有錢家長有距離.

另外, 去ims interview个日我見到有个女人, 唔知係老師定係admin, 好惡咁話个receiption, 話佢唔應該咁樣咁樣答啲家長, 我听到佢dee語氣都打个突, 幼稚園唔係啲staff係有禮貌啲ga咩?

同埋佢內容畀你既感覺佢地唔係真心...大家唔知明唔明我既意思(家長係客仔).......佢后尾見到我地見細声番咋.

我咁講唔係吃不到的葡萄, 所見所聞都唔代表佢地學校唔好. 只係佢地唔係有教无类, 可能有少少簡家長. 話我地冇畀進進讀toddler(我都想, 但我地之前喺macau做嘢, 果度冇montessori school). 話佢可能巳經過左某啲敏感期, 依家覺得discipine啲既學校适合佢多啲.....

我之前睇左marie montessori既書ga, 佢既concept咩唔係所有性格既小朋友都适合ma? 当初她develop lee个方法都係for智障兒童, then 3-6岁幼稚園的, toddler既programme係之后先有, 話佢過左敏感期, 好似講到佢冇得救咁...

我地真係好失望......一間自己之前好喜歡既學校咁樣評个仔.........但自己冇放棄montessori...進進依家番左bc/icms共兩个幾月咪大有進步, 脾氣少左, 做細微工作有耐性左好多, 返主日學都冇哭, 幫手搬椅子, 坐定定听故事(自己一个, 親戚都各自去自己既組)

整体成熟了...我地兩老婆巳經好安慰了.

我攪錯,係一個學期四千四校車.

我冇揀CDB,主要係道聽途說,d人都係話Joanna,有d話佢有種族歧視tim,而且佢自己個牌唔係細仔,自己去教細仔,我個女個陣時係要入細仔班,”聽講”佢上堂(細仔)唔係好理d小朋友,大仔班一班廿八人我又嫌多,去西環交通又不便,所以冇去.

IMS我聽有d唔好,有人話d老師呼喝大聲,其他就冇物.不過佢地小一原來係用本地中文小一課本,呢方面令我加左好多分,唔係話一定讀佢間小學,但係幼稚園都要教到咁上下LEVEL 先得架,起碼我咁諗.

個人覺得其實BC真係好好.icms,CDB, ims我都覺得有d商業化,但BC 個老細係好有心,我知道佢背後嘅事,佢做BC,真係唔係為揾錢,係出於教學熱誠.只係佢始終係一間learning centre,我而家考慮比個女係蒙氏讀完幼稚園先讀小一,唔返兩間,所以一間正式幼稚園多少會prepare個女升小一好d.IMS學費到k2k3會貴,因為返學時間長左,k2要留校食飯,之後返多一個鐘,k3要返全日,而且好多學校都係上下午班,但IMS只教一班,老師都好精神d,所以貴係係貴,但係條數係返到.

happy小米,個個惡女人係咪鬼婆,短啡髮,高高瘦瘦架?你囝囝而家係ICMS點呀?因為ICMS比較新,我又唔想放棄中文,本來ICMS師生比例係好d,所以我地好大機會揀IMS(如果收).
‹ 上一主題|下一主題