用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

舊校長係咪退休呀? 十多位老師走就   
我有個好老公, 2個好女兒, 希望一家人生活愉快!主啊, 你的恩典夠我用! 求你使患難遠離我, 願你垂聽我的禱告!

大家好呀 ~~~

好耐無入嚟,多左好多位家長 ... WELCOME ...
WELCOME ... 請多多指敎

anna_gigi,

我已經收到小一入學申請表了    期限己到
要行刑了 ... , 我想請問呢 1st round
去遞form 時有d 咩要做架 ? 需時幾耐到 ? 我駛唔
駛請假呢 ? 仲有呢 我發現原來我屋企d 所有帪單
都係用我先生既命, 但佢又唔得閒去攪囡囡d野喎,
咁我可以點做呀 ? 唉 ... 忽略咗呢樣野 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

anna_gigi

數學課程就一定俾令公子當年淺了, 4年級都仲未學異分母加減法...小數等

emiluihk
唔駛咁驚, 有大把人陪你嘛 sorry我無時間睇哂前面d內容, 咁你心水學校如果多人爭, 你要計下機會大唔大啦. 2班又俾4-5班果d難入, 直資漢華小學你考唔考慮呀, 我見培僑小學(津貼)都好正下, 去望下啦.  
我有個好老公, 2個好女兒, 希望一家人生活愉快!主啊, 你的恩典夠我用! 求你使患難遠離我, 願你垂聽我的禱告!

蘇菲姨姨,

hello ~~~ 估唔到anna_gigi 連識既朋友都對小
學情報咁清楚 ... 好利害喔 ... 漢華都有諗過做backup,
當然如果可以唔駛錢就最好la ... 不過培僑小學真係未
聽過喎,尋晚先收到今年既小學概覽, 都未得閒去睇 ...
可否介紹吓 ?

其實我心水係跨區既瑪利曼,不過都打定輸數搏派
位, 本區就會諗香港嘉諾散小學, 其次會係你地提及既
循道,衞理 ... ... 但最想都係搵全日,because 我個女
一係屋企就嗌悶,佢like 番學more than stay at home .

唔知你又點睇呢 ? 比d 意見丫 ...

請多多指敎
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

emiluihk
輪到你啦 帳單兩公婆是但一個都得,只要証明你地關係就得例如結婚証書,解釋番冇問題,交表時間9:00am開始,不過有d學校會早d,可以問問果間學校情況,過程應該好快,咁睇下你間心儀小學係咪大熱,如果係就要一早去霸位 早去真係有so
15號我囡囡以前間幼稚園被邀請我出席個升小一家長會,到時又要扮專家,介紹北循小學情況

蘇菲姨姨

係呀當年係比較深,而家換左校長教育模式淺番d,仲記唔記得舊校長黃x友,我係中環成日撞到佢,唔知係咪中環住
直資漢華小學係新校,本來原址係西環唔係太好.但而家話會大投資落尼間學校身上,希望會有好既教育理念,有一樣野好就係一條龍,中小學係埋一個校址,唔同港大同學會分開校舍
培僑小學唔係太好,唔同直資果間培僑書院

anna_gigi

哈哈, 扮專家? 不如搵埋我一齊扮, 講下笑, HEHE...

emiluihk
其實我來了BK一段時間, 都無係邊一個區落腳架, 不過近來為了阿女多左過來小雜咁啦, 我同anna_gigi 都曾經交流過, 今天在這裡有緣又相聚, 好開心呀

我地由於已有些少經驗, 所以幫到你地DD啦. MARY MOUNT 你可一試, 女校機會大D嘛, 佢又有中學..

蘇菲姨姨
好呀搵埋你一齊扮專家,好近架係學校下面果間乍   

anna_gigi , 蘇菲姨姨,

多謝你地呀  , 真係袋咗好多落袋

THX

醒目開學勳章

HI,各位媽咪係地好ah!我囝囝都係要揀小學ah!大家有冇好介紹ah!明德,筲官同漢華,大家有咩建議.

早晨啊, 咁多位!

好耐無上來, 多左咁多位媽咪, 好緊張啊, 輪到我地lu.

anna_gigi,

係呀, 咁埋好囉, 乘機休息下, 等阿女上晒軌道, 你再出來都未遲啊,   我女學校要15/9先派入小一d form啊, 仲叫家長返去, 佢地協助我地填, then交返俾佢地check, 之後22/9先俾返我地去交啊. 真係穩陣啦...    

emiluihk,

到時我地一齊去交form啦.      

ckckcktina
早呀
入表果日使唔使晨早同你霸定個靚位,因為我係晨早起身   

Hi KSY
明德攪緊一條龍連中學
筲官而家係一般
漢華好新未知,但又係一條龍係中學
如果係男仔睇下你夠唔夠

Hi

I am also in net 14 and is now thinking which school to choose in Stage I .The information is very very useful.

annagigi
how about 嘉諾撤(

hcngwin
如果係囡囡當然最好揀嘉諾撤,可以一條龍上唔使煩,但而家未正式一條龍中學,正在攪緊,不過入中學有連繫就機會大d

Thanks
but 嘉諾撤(

早晨呀咁多位

ckckcktina,

嗯! 我約定你架喇,唔好留底我呀...

anna_gigi,

你屋企好近Marymount 架 ? 我同ckckcktina
都諗住1st round 報嗰到喎... 真係好緊張喔 ...

btw, 請問太古嗰間滬江係咪有私校部架 ?
聽講滬江有行ib課程 ...     如無記錯(津校嗰邊)
好似係全日     oh no 越講越
緊張添 ...

emiluihk

hcngwin,

我2nd round 本區都係會放Canossa 係第一位,
希望得唔到個橙都執番個吉 ... 我揀校最緊要都係睇
d 小朋友乖唔乖,至於成績方面可以惡補既,但品行就
好受同輩影響了 ... sorry 這只是個人意見 ...

兩間程度應該差不多, 有家長話呢幾年'衛理' 程度深左, 反而有人話'嘉諾撒'比以前淺左. 我覺得最重要係教學方針,令學生吸收及明白幾多是最重要. 聽人講'衛理'校長和老師都好好.

有無考慮'滬江', 呢間都好好!
‹ 上一主題|下一主題