用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

reb619,
多謝讚嘗!我用洗米水淋,久不久就加肥料,仲要有太陽晒到佢。其實我覺得我地棵花唔係幾壯!得一朵花,不過唔知點解我朵花特別大朵?得獎都係意料之外 !唔知點解人地果D可以咁大棵
原帖由 reb619 於 10-2-4 11:46 發表
j63,
你棵石竹種得好靚好壯, 朵花開得好大朵, 你有嘜秘技; 我地無種野經驗, 我地果棵曾經開過1朵花咁大把, 不過我就覺得啲枝幹好幼, 5似你果棵咁粗壯 ...

Hi j63, hhkk, reb619, Matthew C, 大嘴鳥,

When you will meet with class teacher?

I will meet at 10:00 in the morning tomorrow.

oh, i 同我大老板都唔得閒.. so we will not go tmr, 我見咗啦
原帖由 voeuho 於 10-2-5 20:07 發表
Hi j63, hhkk, reb619, Matthew C, 大嘴鳥,

When you will meet with class teacher?

I will meet at 10:00 in the morning tomorrow.

我唔見左張通告呀!但好似係9:15分。

VOEUHO,
我今日見左啦, 不過老師話成績表唔派得住, 因為公平起見, 星期六先派發, 咁仔仔MON才可以攞得.
我都仲未見過你&HHKK啊!

仔仔今次見老師大膽了很多, 起碼驚得黎都用眼睛望住回答.

hi all,
買了一件中國外套比仔仔mon著, 係咪個個小朋友都唔著校服ga?  我怕著校服人多, 穿便服人少呀.

大嘴鳥,

有我陪你呢 ,我都會幫阿囝著中國服翻學。

唔好意思, 我想問星期一是否要交回成績表和學童發展紀錄冊, 還是只是學童發展紀錄冊?

原帖由 大嘴鳥 於 10-2-6 00:01 發表
VOEUHO,
我今日見左啦, 不過老師話成績表唔派得住, 因為公平起見, 星期六先派發, 咁仔仔MON才可以攞得.
我都仲未見過你&HHKK啊!

仔仔今次見老師大膽了很多, 起碼驚得黎都用眼睛望住回答.

hi  ...

Hi,

Sorry for the late reply, I met the class teacher in the morning today.

唉! 我個囡比蔡老師鬧了一餐, because she didn't say good morning to the class teacher and also not say goodbye to her, 非常硬頸, 抵去比老師鬧, 我都無去辦法. Luckly, the class teacher said she is improved her relationship with her classmate. But she is not polite to the class teacher.

原帖由 zita0618 於 10-2-6 17:45 發表
唔好意思, 我想問星期一是否要交回成績表和學童發展紀錄冊, 還是只是學童發展紀錄冊?

Hi,

The class teacher in 1A told me the exam report is no need to take to school and keep it by ourself. But I am not sure 學童發展紀錄册是否星一交?

My daughter also told me she must take 家課日誌 on Monday.

學童發展記錄冊是星一交

原帖由 voeuho 於 10-2-6 18:00 發表

Hi,

The class teacher in 1A told me the exam report is no need to take to school and keep it by ourself. But I am not sure 學童發展紀錄册是否星一交?

My daughter also told me she must take 家課日 ...

大嘴鳥& j63
點解你哋兩個icon都一樣o既

我地星一都是穿中國服, 佢地就happy,全日玩, 玩, 玩......

reb619,
哈哈!等我更新我個icon啦咁,就用住我朵花花個樣先啦!我星期一會同大嘴鳥一齊做家長義工,不過仲未知道要做D乜,希望做得o黎啦!有D緊張!

大嘴鳥,
星期一係咪淨係帶個人o黎就得架喇?

原帖由 reb619 於 10-2-7 10:16 發表
& j63
點解你哋兩個icon都一樣o既

我地星一都是穿中國服, 佢地就happy,全日玩, 玩, 玩......

reb619,
我都差D認錯J63係自己呀^^, 等我有時間研究改改個大頭相先.

VOEUHO,
係咪即係你囡囡係見老師時佢唔叫老師早晨, then走時又唔say goodbye呀?
如果係, 咁佢咪好有性格?!?! 咁犀利!
我個仔驚老師驚到腳震呀!   上次眼睛都不敢望蔡老師一眼.

j63,
其實我都好驚呀, 好似唔止"賣燙丸"咁簡單喎!
會唔會叫我地寫暉春, 表演d傳統手工藝.....
多謝你陪我, 仲有一位媽咪.

Hi 大嘴鳥,

你講得對了, 唔方好有性格, 我係蔡老師我都嬲, 激到蔡老師問呿係唔係好憎呿, 攪到我不知幾不好意思!

Thanks a lots!

咁係唔係只係帶紀錄冊返去就得,書包都唔駛帶,好似話要帶顏色和乾布,係唔係無啦?玩足全曰?
原帖由 reb619 於 10-2-7 10:06 發表
學童發展記錄冊是星一交

好似要文德工(一). Please refer to school Web Site.

原帖由 zita0618 於 10-2-7 16:13 發表
Thanks a lots!

咁係唔係只係帶紀錄冊返去就得,書包都唔駛帶,好似話要帶顏色和乾布,係唔係無啦?玩足全曰?

1A班二月份詞語庫

小兒因又疴又嘔醫生話不能上課,請1A班家長幫忙提供二月份詞語庫生字。謝謝大家。

Thanks!

原帖由 kenman_yau 於 10-2-7 17:03 發表
好似要文德工(一). Please refer to school Web Site.

原帖由 yhma 於 10-2-7 17:39 發表
小兒因又疴又嘔醫生話不能上課,請1A班家長幫忙提供二月份詞語庫生字。謝謝大家。

Hi,

二月份詞語有:
捉迷藏, 驚訝, 豎起來, 懷念, 沮喪, 看不起

Your son is ok now? Did he see the doctor?  Take care!

多謝你的幫忙。

小兒己看醫生。多謝關心。
原帖由 voeuho 於 10-2-7 20:04 發表

Hi,

二月份詞語有:
捉迷藏, 驚訝, 豎起來, 懷念, 沮喪, 看不起

Your son is ok now? Did he see the doctor?  Take care!
‹ 上一主題|下一主題