用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

最大分別係當你有問題時有人可以俾你即時問, 因為我係上堂前已經有睇書, 所以會有部份內容已經知道了, 仲有會係堂上有示範, 可以俾你即時睇到, 唔明又可以即時問, 睇書就好單向.

原帖由 yanyvonne 於 08-12-3 13:25 發表

我都想去上COURSE, 但時間不合, 想問其實課程內容同本書教有什麼分別 , ??/

原帖由 CreamBlue 於 08-12-3 07:22 發表
如果你已經上咗8小時班, 你其實已經感覺到個課程教學形式如何, 如果你未上, 我建議你先上8小時班. 有家長上完會覺得佢教得好好, 我就覺得一般, 但亦唔算差.

...

我上左8小時家長班喇, 覺得好好. 你覺得唔上30小時會唔會差好遠? 因為我無自己睇書... lazy bone.

我同我個女上埋佢地個pg, 但覺得麻麻. 你bb而家返邊個montessori pg? 我地返cdb, 但係好遠想轉, 而家仲research緊.

原帖由 elmolly 於 08-12-4 10:20 發表

我上左8小時家長班喇, 覺得好好. 你覺得唔上30小時會唔會差好遠? 因為我無自己睇書... lazy bone.

我同我個女上埋佢地個pg, 但覺得麻麻. 你bb而家返邊個montessori pg? 我地返cdb, 但係好遠想轉, 而家仲research ...

請問你上個pg , 小朋友學什麼 ?? 幾錢一堂呀 ?????

如果你覺得8小時家長班好, 又好少睇書, 再上30小時都值得.

我聽人講話cdb唔錯, 不過都算貴, 你住邊區? 我去ICM.

原帖由 elmolly 於 08-12-4 10:20 發表

睇書

我同我個女上埋佢地個pg, 但覺得麻麻. 你bb而家返邊個montessori pg? 我地返cdb, 但係好遠想轉, 而家仲research ...

醒目開學勳章

各位蒙媽,

我係玩具反x 城見到有積木. 內有圓柱體, 橋形, 三角體, 長方體.唯獨沒有正方體.
共有2款.
分別$120for 100 pieces 和 $99.9 for 34 pieces

又見到動物型串珠, 34pieces $99.9.

想請問蒙教具有否包括這2款玩具概念 ?  我之前見到好多蒙媽都話買積木. .. 唔知啱唔啱呢?

原帖由 babellt 於 08-12-18 15:29 發表
各位蒙媽,

我係玩具反x 城見到有積木. 內有圓柱體, 橋形, 三角體, 長方體.唯獨沒有正方體.
共有2款.
分別$120for 100 pieces 和 $99.9 for 34 pieces

想請問蒙教具有否包括 ...

其實 沒有所謂 , 你可上網買, 應該有得買, 
我是自製蒙特教具mama你有興趣入我blog look ,有多資料 對小朋友有很大幫助的, ! 

http://hk.myblog.yahoo.com/sizsizrachel

我有買反*城呢款積木,但我囡囡始終對積木無興趣.

請大家SHARE如何引導小朋友中意玩積木,我知道積木對專註力及眼手協調要求好高..

我前排買左LM出既關於立体形狀的教具, 比如有正方体,球体,金字塔等等, 然後擺入不透明的袋,要BB根據佢手部TOUCH AND FEEL, 準確拿出我所講既物体. 呢個我囡囡就幾中意....

原帖由 babellt 於 08-12-18 15:29 發表
各位蒙媽,

共有2款.

想請問蒙教具有否包括 ...
親子王國以外之連結已被刪除

醒目開學勳章

yanyvonne,

多謝你的 blog... 我已參考了. 也準備了鞋帶同飲管. 不過我個女冇興趣...
想請問你個小朋友幾歲就做到這個訓練 ?

原帖由 yanyvonne 於 08-12-23 13:55 發表

其實 沒有所謂 , 你可上網買, 應該有得買, 
我是自製蒙特教具mama你有興趣入我blog look ,有多資料 對小朋友有很大幫助的, ! 

http://hk.myblog.yahoo.com/sizsizrachel ...

Hi Mrs Piglet,

好多謝你既提供, 要找montessori既幼稚園真係好難. 咁啱我都係住Tuen Mun. 你既小朋友係咪已經讀緊博愛呀?可否分享一下, 例如車程, 多少小朋友一班及有沒有混齡班....
同埋你知唔知三聖間 Salvation幼稚園係咪同博愛都係用緊montessori教學? 唉!佢地報名入學條隊真係好長好跨張呀. 始終係番TUNE MUN區近過元朗媽.

原帖由 Mrs_Piglet 於 08-11-14 16:38 發表
唔洗擔心, 我都係住屯門, 你可以報朗屏/天水圍嘅博愛醫院幼兒園, 都開始有montessori教育架啦!

原帖由 babellt 於 09-1-9 15:21 發表
yanyvonne,

多謝你的 blog... 我已參考了. 也準備了鞋帶同飲管. 不過我個女冇興趣...
想請問你個小朋友幾歲就做到這個訓練 ?

你指穿飲管 & 木珠仔, 仔1YRS 半己OK啦, ! 
我之前都買了一些 木製玩具給他, 

不過是, 有一些有小朋友是不太LIKE 申珠, 如飲管她唔LIKE , 你可試下去深水竇買一些大粒, 不同顏色的珠珠給她, 會吸引D, !

最近有很多新野, 自己入去LOOG 啦, THANKS!

醒目開學勳章

我都係住屯門架, 幫囡囡報左救世軍, 出年如無意外會讀n1

博愛係新愛的?! 之前我無聽話有既.....

原帖由 peiddpei 於 09-1-13 18:04 發表
Hi Mrs Piglet,

好多謝你既提供, 要找montessori既幼稚園真係好難. 咁啱我都係住Tuen Mun. 你既小朋友係咪已經讀緊博愛呀?可否分享一下, 例如車程, 多少小朋友一班及有沒有混齡班....
同埋你知唔知三聖間 Salvatio ...

醒目開學勳章

hihi, 我之前o係bk 屯門版見過你架, 嘻;
咁你依家打算幫囡囡報邊間呀?

博愛已經"全面蒙氏"了?

原帖由 Mrs_Piglet 於 08-11-14 16:38 發表
唔洗擔心, 我都係住屯門, 你可以報朗屏/天水圍嘅博愛醫院幼兒園, 都開始有montessori教育架啦!

Hi All,

我個囝囝差不多4歲, 想俾佢上Montessori 課程, 你哋覺得去 infinity 定 best concept 上好D呢?

有無人可以俾D意見我. Thanks.

[quote]原帖由 rayvonne 於 09-1-30 15:05 發表
Hi rayvonne,
我囝囝以前playgroup 時曾上infinity, 現在就去best concept 大仔班. 我覺得best concept 好D.

hello 各位蒙媽

我最近做左個綱誌(體驗蒙特梳利)請大家給我一點議見....thanks

回覆 # 的文章

有幾多個老師授過正統montessori 訓練?
0-3歲班ok 嗎? 因為聽講,香港好多蒙校都是用教3-6 歲的方法來教0-3歲.
香現在正在找montessori school for my girl (17 months)
可否給我一些意見?
謝謝!

原帖由 hayhay2007 於 08-11-7 11:52 發表

我囝囝返天后區個間,巳經個多月了,現在有很大的進步,起碼專注力長了,肯一起唱歌仔。

0-3歲班ok 嗎? 因為聽講,香港好多蒙校都是用教3-6 歲的方法來教0-3歲.
香現在正在找montessori school for my girl (17 months)
可否給我一些意見?
謝謝!

hello graceleungmama

多謝妳的回應..
我希望大家比多d提議見或批評,因為亦在學習中.

原帖由 graceleungmama 於 09-2-19 18:36 發表
Your website is very nice. The demontrations are clear and simple. It's very good. Thanks a lot for your sharings.

原帖由 appleCC 於 09-2-15 23:54 發表

可否給我一些意見?
謝謝! ...

Best Concept 喺tst, 我囝讀左个几月, 覺得佢做工作有耐性左, 唔會一做不到就發脾氣, bc老師好有heart, 有愛心.只是新classroom細左啲.但因為我住hk, bc太遠,所以三月會轉去icms.

International Montessori School - 喺海怡, 應該不錯, 但比較貴. 3yr 7000/mth, 4 yr ard 10,500/mth, 5 yr ard 12,500.

Island Children's Montessori School - 新學校, 但地方大, settting 好. 極近天后店.

Casa De Bambini - 西/上环, settings 同icms差不多, 但不近mtr, 比較吊腳.有人話主理人(兼老師)比較直, 公關做得麻麻地.

有說woodland 不是用正統mont. 理念, 不太建議(本人年前都參觀過, 亦有同感)
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P
‹ 上一主題|下一主題