用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

死啦 . . . 我有健忘症 . . .  吾好意思, 真係吾記得左
不過吾緊要, 由而家開始我吾會吾記得你 . . . 你多D上黎傾計啦, 呢度個個都好好傾架, 同埋會學倒好多野架
至於我個仔, 佢今日開始考試啦, 佢打俾我話有一題吾識做, 於是乜都吾填就算數, 我問佢點解吾求其填D野上去, 佢竟然答我 . . . "我做功課吾識果陣都係吾做住, 等你地放工返黎教我0既" . . . .
唉 . .  我個仔真係 . . . .
原文章由 reneemama 於 08-6-10 11:23 發表
Hi tabotabo,
很久沒上來了, 你仔仔讀書OK嗎? 你還記我我嗎?

返工有msn架 . . .
原文章由 clc_ivy 於 08-6-10 11:30 發表
見到你哋可以聚餐真係好~~
我假期返咗大陸所以去唔到,
我諗我真係要同你哋去食下飯囉......
不過我個仔咁牛,怕會嚇到d女仔喎!!
好緊張呀....亞仔考試嘞!
係呢...你哋有無玩msn架! ...

想找一間功課壓力沒有那麼大的將軍澳小學

各位將軍澳的家長:

我是新國民, 我有一個五歲多的兒子, 因他有專注力不足( 但未得正式斷症) , 我和先生讓他多讀一年K3;  
因為就我上班, 他轉校到灣仔上學, 學習情況還算不錯, 今年9月報小學。

想問大家近來將軍澳有什麼小學有開放日?  ( 上年睇過將循及基德; 今年我已報名星期六參觀宣基)

因我想找一間功課壓力沒有那麼大的小學(最好是小班教學)給他 , 請問有什麼選擇?

勞煩大家幫忙!  
無限感激
上行媽

上行媽
今年起應該會有多些小學參予小班教學,相信將軍澳都有好些小學行用緊這套教學法。
小女所讀的小學已沿用小班教學數年,大概為23-27人左右。我有去參觀過上課;如果人少d係會好d,老師容易去專注每人的能力和須要,作出協調。 我有朋友的娚女過度活躍,但成績很好,可惜佐敦的名校容不下她的行為,結果捱了一年後她的父母給她轉了國際學校。其實她也只是不能坐定定去學習,不代表她學習不好。

原文章由 上行媽 於 08-6-10 20:12 發表
各位將軍澳的家長:

我是新國民, 我有一個五歲多的兒子, 因他有專注力不足( 但未得正式斷症) , 我和先生讓他多讀一年K3;  
因為就我上班, 他轉校到灣仔上學, 學習情況還算不錯, 今年9月報小學。

想問大家近來將軍澳 ...

tabotabo ,

我個囡囡都是讀梁潔華小學的呀!

原文章由 tabotabo 於 08-6-10 18:04 發表
死啦 . . . 我有健忘症 . . .  吾好意思, 真係吾記得左
不過吾緊要, 由而家開始我吾會吾記得你 . . . 你多D上黎傾計啦, 呢度個個都好好傾架, 同埋會學倒好多野架
至於我個仔, 佢今日開始考試啦, 佢打俾我話有 ...

tabotabo
睇完你個分享, 真係"心痛", 我自己都係唔識教小朋友

原文章由 tabotabo 於 08-6-10 11:20 發表
係呀, 我見倒 alkyng 真係好羨慕 . . .
今朝搭地鐵見倒個case想同你地分享
今朝搭地鐵果陣, 見倒個女仔(我估3至4年班左右)及佢媽咪在坑口上車, 我估佢地未上車前應該鬥氣中, 因為佢地一上車, 一左一右咁坐  ...

hayamama

我幫個女報左"真道小學"
再等到政府派位時,
1. 首選 將軍澳天主教
2. 梁潔華
3. 保良局馮晴
4. 唔知點...比d意見
5.

將軍澳區那些小學行小班教學呢?

hayamama,
thank you so much for your reply.
將軍澳區那些小學行小班教學呢? 未知你女兒讀那間呢??

上行媽

原文章由 hayamama 於 08-6-10 23:06 發表
上行媽
今年起應該會有多些小學參予小班教學,相信將軍澳都有好些小學行用緊這套教學法。
小女所讀的小學已沿用小班教學數年,大概為23-27人左右。我有去參觀過上課;如果人少d係會好d,老師容易去專注每人的能力和須要, ...

yiuyiu0728 :

會唔會將"馮晴"放響第三志願, 會浪費個位置?? 因我知同區"馮晴"很多人選的, 好大機會響攪第一志願時, d學位已經比人攞晒.
~只要有夢想,凡事可成真~

仁愛堂田家炳小學如何, 請比意見? banding 如何 ? 另將軍澳循道衛理小學如何?

yiuyiu,
alkyng介紹你將保良局馮晴放前一些是對的。我都喜歡馮晴,去年都有叩門,不過佢地見我將她放了在第二志願所以都無叫我地去面試。我自己去年都選得唔好,所以都唔敢多言;不過經過了這一年來與各位媽咪交流後,對這區的小學有了多一點了解。
我自己先客觀評價一吓小女的小學  :
梁小 - 優: 著重音樂體藝,小朋友沒有壓力。小一開始教授普通話
          缺:學術水平一般。沒有千禧校舍般大。  

原文章由 yiuyiu0728 於 08-6-11 13:51 發表
hayamama

我幫個女報左"真道小學"
再等到政府派位時,
1. 首選 將軍澳天主教
2. 梁潔華
3. 保良局馮晴
4. 唔知點...比d意見
5.

alkyng,hayamama

首先thanks你地回應
咁樣..
1,將天
2.馮晴(想問係唔係要勁讀,仲要勁做功課)
3.梁小

將天同馮晴相比,邊間好d?

原文章由 hayamama 於 08-6-11 19:10 發表
yiuyiu,
alkyng介紹你將保良局馮晴放前一些是對的。我都喜歡馮晴,去年都有叩門,不過佢地見我將她放了在第二志願所以都無叫我地去面試。我自己去年都選得唔好,所以都唔敢多言;不過經過了這一年來與各位媽咪交流後,對 ...

有冇今年入讀宣基既家長?分享下啦!

回覆 #1 快樂 的文章

Hi 快樂,

我的囡囡今年9月入讀宣基1年級, 是否要學樂器? 在小一助談會時覺得老師們好nice, 但聴聞07年開始"谷"的小朋友, 是功課多了還是課程深了呢?希望她能夠讀得開心.

其實我應該可以講清楚少少...我覺得"馮晴", "黃永樹", "宣基", "將天"...都係本區較為熱門小學, 所以呢類小學入面只可選一間放在第一志願, 其餘的就可以唔需要填寫, 如果填寫在第二志願只會浪費, 因為好多時呢d熱門小學, 響第一志願時d學位已經比人掃晒, 所以就算填響第二願都唔會有學位比你, 咁不如索性響第二志願填d有把握0既小學(以上是我自己個人睇法, 希望其他媽咪可以比下意見).

我當年第一志願填"將天"(馮晴, 黃永樹, 宣基呢三間全部無填), 第二志願就填我有把握而我又鍾意的"梁潔華", 結果我派左第二願, 不過由於自己較為喜歡"將天", 所以去左叩門, 最終"將天"都收左, 如果當時將天唔收, 梁潔華我都會一定讀.
~只要有夢想,凡事可成真~

原文章由 alkyng 於 08-6-12 17:35 發表

其實我應該可以講清楚少少...我覺得"馮晴", "黃永樹", "宣基", "將天"...都係本區較為熱門小學, 所以呢類小學入面只可選一間放在第一志願, 其餘的就可以唔需要填寫, 如果填寫在第二志願只會浪費, 因為 ...

贊成~~~

我都覺得係禁~~~

原文章由 pansyc2002 於 08-6-12 16:45 發表
Hi 快樂,

我的囡囡今年9月入讀宣基1年級, 是否要學樂器? 在小一助談會時覺得老師們好nice, 但聴聞07年開始"谷"的小朋友, 是功課多了還是課程深了呢?希望她能夠讀得開心. ...

HI Pansyc:
好高興有BK媽咪同我一樣!樂器方面,好似每人都學一樣,我都希望我哋女女都可以讀得開心,請問你係咪都係填第一志願?

原文章由 快樂 於 08-6-12 14:04 發表
有冇今年入讀宣基既家長?分享下啦!

Hi Hi
以後日 子大家一齊分享下

原文章由 手提電腦 於 08-6-13 00:46 發表

Hi Hi
以後日 子大家一齊分享下

你好!好高興認識你!

Hi 快樂,

都是第一志願, 請問知否 "黃永樹" 的拼音班好不好? 大家有什麼評語?

Tks
‹ 上一主題|下一主題