用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2007/08 - SC lower家長交流區(Part 4)
樓主: mmak
go

2007/08 - SC lower家長交流區(Part 4) [複製鏈接]

RitaWW,

唔使驚,應該叫做溫習/revision,即係weekend老師會派張工作紙,之後個星期會上堂做工作紙咁囉.
jan 7個week係英文
jan 14個week係數學

原文章由 RitaWW 於 07-12-30 22:47 發表

吓! 1月又有assessments呀?

fyeung,
你真係心水清,
記得幾時做assessment
我就懵盛盛.

all,
經過一個悠長假期, 阿仔今日第一日返學,
佢好興奮. 放學返到屋企call 我,
在電話度唱o左首 '小司機' 我聽,
隻歌隻話帶我去 '尖沙咀', 幾得意.
你地小朋友有冇唱到比你地聽呀?

工人姐姐仲報告我知,
阿仔今日做功課奇叻....
我老公一寫個 '魚' 字, 阿仔已經話識寫,
佢好快寫晒, 仲要本功課簿冇咩擦膠痕
(以前好多架). 我檢查時簡直係驚訝 +開心:loveliness:
希望阿仔以後都係咁, 咁我就得杯樂.

阿囡都有唱小司機,
佢張"尖沙咀"改為Ocean Park,好攪笑.

祝你囝囝學業進步,日日都咁精靈.

原文章由 birdbird 於 08-1-3 21:34 發表
fyeung,
你真係心水清,
我就懵盛盛.

all,
你地 ...

birdbird,

唔緊要喎,大家多d上黎報下料.
我個囡囡唔知點解,尋晚番到黎做做下功課就瞓左,未到9:00 pm瞓到今朝早,好彩尋晚做左中文,欠畫圖畫.今早唯有叫姐姐睇佢做英文&補番畫圖畫.咩尋日係學校用左好多精力咩 點解咁疲倦架?

咁藍色寫中文字個本交左未呀?

原文章由 birdbird 於 08-1-3 21:34 發表
fyeung,
你真係心水清,
我就懵盛盛.

all,
你地 ...

fyeung,
呢兩日我放工返到屋企, 個仔對眼都係 'dup dup' 地,
可能佢地返學真係用好多精力, 加上坐埋校車,
更加倦. 不過我仔都頂到10點半先至訓呀.

另外, 藍色果本寫字練習, 星期四開學已經交番比老師,
粉紅色果本reading record又係星期4交, 已於星期5派番.

今個星期冇中文書拎番屋企睇.....
咁都好, 少樣 book record要做.

BABY-SUM,
我都祝你囡囡身體健康, 精乖伶俐.

fyeung,

粉紅色果本reading record 我又係星期4交左, 不過仲未派番喎 ??
你有無見到 ??

Jan 7, 帶咩好呢 ??
我收過  2張 通告, 紙盒、膠樽、廁紙筒 & 飲品盒 ??

Hi mmak,

Jan 7 should bring any PET bottle, box or core of tissue roll.

Another notice is about making a hanging decoration by using any leftover to reinforce concept of environmental friendly.  Bring it back and introduce to classmate from Jan 14 to 16.

I'm still thinking of what to make

原文章由 mmak 於 08-1-5 16:50 發表
fyeung,

粉紅色果本reading record 我又係星期4交左, 不過仲未派番喎 ??
你有無見到 ??

我收過  2張 通告, 紙盒、膠樽、廁紙筒 & 飲品盒 ?? ...

BBWarmm,

吊飾 JAN 14 交, 嗰張 NOTICE 我收到了, 但 我收到 2張 都係 講 JAN 7 ??

1張 通告, 帶 紙盒、膠樽或廁紙筒
另1張 帶 飲品盒 only ???... 咁古怪 ??

原文章由 BBWarmm 於 08-1-5 23:59 發表
Hi mmak,

Jan 7 should bring any PET bottle, box or core of tissue roll.

Another notice is about making a hanging decoration by using any leftover to reinforce concept of environmental friendly.  Bri ...

mmak,

有派番,已經係粉紅色個本後面chop左印添.
放假個時,有收到通告,於是我係3號比蒑蒑帶左個廁紙筒,星期五又有通告話要帶,咁我就比左佢帶個紙包飲品盒咯.
下星期一交個個環保小勞作,我仲未交,而家只有少少頭緒...
星期五係咪無英文工作紙派?之前d revision/溫習,之前個weekend都有派工作紙番屋企做架,今次無左?

birdbird,

蒑蒑星期五終於好番,唔再做豬.夜晚到正常時間先瞓

各位,

大家有無收到jan 19/26要幫手架通告?

原文章由 mmak 於 08-1-5 16:50 發表
fyeung,

你有無見到 ??

我收過  2張 通告, 紙盒、膠樽、廁紙筒 & 飲品盒 ?? ...

fyeung,

粉紅色個本 我仲未收到, 唔係唔見左呀   .
明天捉阿miss cheung 問下先??

係喎, 應有張英文工作紙派 for revision...., 你真係心水清

個吊飾我己有 idea, 會同個囡一齊每日做少少, 下星期一 就有貨交了 :loveliness:

Dictionary

請問你地之前有無經SC買0×ford Tree Dictionary?  到而家都未收到書,錢已過數.

原文章由 Bernicechan 於 08-1-7 18:44 發表
請問你地之前有無經SC買0×ford Tree Dictionary?  到而家都未收到書,錢已過數.

我有order 本dictionary. 落order時話after christmas會有貨,
但係而家仲未有.

你地會唔會訂scholastic 的書?

原文章由 mmak 於 08-1-6 00:46 發表
BBWarmm,

吊飾 JAN 14 交, 嗰張 NOTICE 我收到了, 但 我收到 2張 都係 講 JAN 7 ??

1張 通告, 帶 紙盒、膠樽或廁紙筒
另1張 帶 飲品盒 only ???... 咁古怪 ??

...

mmak,
我今日比阿仔帶o左兩樣o野
1) 紙包飲品盒
2) 廁紙筒

老師今日收晒兩樣o野!

birdbird,

我會訂scholastic 的書吖......

birdbird & mmak,

我都會訂scholastic D書,有D好抵喎USD 0.95,即係HKD 10.26就有一本書啦
tmr截止!

bernicechan,

恭喜呀!BB出左世.
Daryn有無幫手湊細佬?
我都未有收到本字典,若jan 19之前未收到,到時再問老師囉.

原文章由 birdbird 於 08-1-7 19:56 發表

我有order 本dictionary. 落order時話after christmas會有貨,
但係而家仲未有.

你地會唔會訂scholastic 的書?

fyeung,

$10 嗰本,我都有 order 丫, 希望有貨啦,
舊年有D 好抵嘅 item, 我訂左都無貨 ..:evil:

原文章由 fyeung 於 08-1-8 12:59 發表
birdbird & mmak,

我都會訂scholastic D書,有D好抵喎USD 0.95,即係HKD 10.26就有一本書啦
tmr截止!

bernicechan,

恭喜呀!BB出左世.
Daryn有無幫手湊細佬?
我都未有收到本字典,若jan 19之前未收到,到時再 ...

fyeung,

Zoe 話 蒑蒑 今日發燒, 佢無咩事嘛 ??

mmak,

係喎,你提醒我,上年我都有d書無左喎,唔知今次會唔會係咁呢?

尋日2點幾Miss Cheung打電話比我,話蒑蒑發燒,成個人吽吽地,我咪走去接走佢去睇醫生,去到課室,Zoe已經走左埋黎,同我打招呼.
今日我見蒑蒑好番D,咪帶佢番學啦,Zoe好鬼醒,走過黎打招呼,仲驚我聽唔到,摸下我個袋,好得意.
今朝蒑蒑好番好多啦!尋日食左藥瞓足成晚.今日就成隻開籠雀咁.

原文章由 mmak 於 08-1-8 23:45 發表
fyeung,

Zoe 話 蒑蒑 今日發燒, 佢無咩事嘛 ??

fyeung, mmak,
10蚊的書, 我又係有 order. 另外 order  o左一套書係講 why i sneeze, shiver.. 我覺得幾得意, 可以幫我扮下專家, 答阿仔d問題.

fyeung,
囡囡退o左燒返學就好喇. 下個星期會凍, 小心身體.
‹ 上一主題|下一主題