用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進
樓主: dna
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進 [複製鏈接]

Re: 保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進

請問你地記唔記得當年係幾點去排隊拿表的?
今日聽同事話有間幼稚園派表又係先到先得,
要半夜就去排了,
如果真的話,
咁我就要早D去了,
之前仲諗住7點幾先去.............

Hi!  I'm the new-comer for this topic and I am now searching for suitable kindergarten for my son who will enter into K1 next year.   I have some  interest to apply for the TAYSF kindgarten for its good reputation.   

Would any parent please help me to confirm/clarify the followings:

1.  can the graduates of this school communicate well in English, especially listening and pronunciation?
2.   is there any native English speaking teacher in class?  If yes, how long will he/she stay in class every school day?
3.   is there any Potonghua lesson from K1 to K3?
4.   Are the teachers kind?   

Many thanks!

HKQQBaby,

你個comment好忠肯...我就係想知其他父母的pattern...會唔會全部靠學校...if yes, 我就  
MM :pint: 24/11/04-3.77kg(無衫) 23/12/04 - 5kg (有衫) 11/1/05 - 5.18kg (無衫) 9/4/05 - 7.41kg ( 單衫無片) 23/4/05 7.64kg, 頭仔:44cm, 身長: 68cm 28/5/05 8.18 kg 1/7know 爬地, 2/7去游水, 3/7understand鍚鍚 & 拍拍心口, 22/7 wave bye bye

Hi all,

我个仔仔今個sat interview for 07' K2插班. 有冇MAMMY比TIPS interview 的內容

另外, 我只取到下午校的表格, 係咪下午校冇噤多人爭呢?   

Daisy媽咪,

唔好意思想問問保良局譚歐陽少芳幼稚園程況, 我剛收到k1入學信, pm班, 想問問課程是否全英文, 數學呢, 或其他科目用甚麼語言, 父母需要英文好好嗎? 多功課嗎, 要默書嗎? 小朋友是否容易掌握, 因為平時印尼工人照顧, 全部講中文, 學校老師有愛心.耐性嗎, 是否很多印藉小朋友, 上次interview時候, 我見佢地好naughty, 又打人, 我仔仔好驚佢地.  每一班大約幾多人, 訓練小孩英文程度是否很好呢?  我好想了解多些學校, 希望你可以幫幫我, 7號要交留位.   如比較創價你會選擇那間呢 ? 另外是否要求更改上午班很難.   多謝幫忙.

我的情況都和MKY完全一樣﹐我都想問同樣的問題﹐請各位家長幫我們解答一下﹐多謝。

有冇小朋友在這間學校都緊的家長可以解答我們的問題啊﹐多謝你o地。
MKY 寫道:
Daisy媽咪,

唔好意思想問問保良局譚歐陽少芳幼稚園程況, 我剛收到k1入學信, pm班, 想問問課程是否全英文, 數學呢, 或其他科目用甚麼語言, 父母需要英文好好嗎? 多功課嗎, 要默書嗎? 小朋友是否容易掌握, 因為平時印尼工人照顧, 全部講中文, 學校老師有愛心.耐性嗎, 是否很多印藉小朋友, 上次interview時候, 我見佢地好naughty, 又打人, 我仔仔好驚佢地.  每一班大約幾多人, 訓練小孩英文程度是否很好呢?  我好想了解多些學校, 希望你可以幫幫我, 7號要交留位.   如比較創價你會選擇那間呢 ? 另外是否要求更改上午班很難.   多謝幫忙.

咁多位媽咪好啊,等我分享

bbkintong ,

多謝你保貴意見, 我就幾中意間學校, 但驚佢聽唔明英文, 因為我們主要溝通用中文, 佢連中文發音都未正, 是否數學科都是英文呢.  驚佢好辛苦, 但對升上小一好似幾好.  英文科是否教拼音呢, 是否沒有普通話.
而另外心儀是創價, 好開心, 但課程一定淺, 所以好煩呀.   

Hi bbkintong,

Thank you so much for your information.

我都好鍾意PLK譚歐陽少芳, 但係我想女女入AM Session, 因為佢習慣一早七,八點起床, 下午小睡...
但係而家派左去07年K1 既 PM Session, 好頭痛, 唔知點好...

請問你有冇諗過想仔仔入邊間小學呢?  有何意見?

各位,
我個係譚歐畢業既, 亞仔都收左am class.
因我打中文好慢, 要等我有時間至可以post 我既經驗比大家, 如果你地urgent, 可以pm 或留 contact比我, 等我再share 比大家 !

carolklbb:

小朋友的作息可以在暑假慢慢改, 小女都在保良局譚歐陽少芳幼稚園讀 k.3, 讀得開心, 又學會不少知識, 今年她考小學, 都有五間收左, 所以你可放心.保良局譚歐陽少芳幼稚園的小朋友程度唔差呀!

ymama

MKY:

你不用怕小朋友聽唔明英文, 因小朋友會慢慢習慣, 且老師會漸進式多用英文.

ymama

MKY
其實我個仔係屋企,我地都係全中文對答。但睇番老師每個月的報告,都話我個仔係聽寫方面都無問題,而簡單的對答都可以!小朋友的識應能力好強的,don't worry la
普通話好似無wo..........而英文拼音都好似無wo...........

carolklbb,
我初初interview都話係AM的,最後都係PM 。我個case同你一樣,個小朋友8,9點起身,下午要訓覺。我起初都好擔心佢會無得訓覺,而"樓計",或者上堂中訓左覺。但so far都無事,但放學後,就叫佢訓一陣,到食dinner先叫佢起身。但慢慢都唔訓覺,掛住做功課,同睇書。
唔使擔心啦,有小朋友陪,佢地死都唔肯訓 有得玩就更加唔訓tim
而小學,都係附近個幾間,奉基,黃埔宣道,馬頭涌官立!
該用戶已被刪除

Hi J&A Mom:-

我小朋友just finish interview on 18/11/06 for 07' K2 下午校. 老師剛打來收了他, I have a bit worry because my son is now studing at AM class. 老師仲話如可以想他插班下学期K1, 我而家真15,16 吾知點好.
下午班時間點安排好?? 我個仔都有午睡習慣, 通常2-3小時, 佢究竟適吾適應到 :cry:  :cry:

我的女兒亦是下年 k1 -pm , 但都很煩 . 因成日同根德園比較緊 , 哪 1 間好 d ? 哪 1 間適合自己小朋友 ?

請問知唔知以前有冇保良局譚歐陽少芳o既小朋友試過考CCKG,而又得左。
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題