用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍中華基督教青年會中學交流區
樓主: 701003
go

天水圍中華基督教青年會中學交流區   [複製鏈接]

引用:覆Moondream: 你介唔介意講下你和兒子的親

原帖由 bobo1381 於 14-07-07 發表
覆Moondream:
你介唔介意講下你和兒子的親子關係?這間中學非常注重家校合作及家長對學生的品德修養,絕對 ...
暫時未到青春期 關係好好, 多計傾。  其實唔係好明點解你會問我對老師不禮貌的奇怪問題

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:Quote:原帖由+bobo1381+於+14-07-07+發表覆

原帖由 moondream3003 於 14-07-07 發表
暫時未到青春期  關係好好, 多計傾。  其實唔係好明點解你會問我對老師不禮貌的奇怪問題

...
事情係這樣的,青中原校址在上環必列者士街,第一位建校校長係何世明法政牧司,他立校的教育理念係學生本著(愛神,愛人,愛青中)的方式教育學生,有教冇類。好多好多由第一届畢業到2000年的舊生個個都成就非凡,如警司,教授等等……有些回母校做教師幫助學校學弟及捐款比學校作獎學金,甚至有些校友住香港大學附近,平租間房比學弟甚至代他們的父母照顧起居飲食等他們尊心讀書,大家就像一家人冇分你我,而現任的陳校長亦本著這信念教育學生,所以着重學生品德和家校溝道,所以才問問。因為家長如有私心或者以服務式心態教訓老師或投訴老師,好難明白學校心意及入到該校!

引用:Quote:原帖由+moondream3003+於+14-07-07+

事情係這樣的,青中原校址在上環必列者士街,第一位建校校長係何世明法政牧司,他立校的教育理念係學生本著 ...
我都係因為校長的開明作風而選擇青中!有時家長都好怕煩住老師,私心人皆有之,有d意見好難向老師表達!青中傾向注意體育,投放人力物力推動,甚至以獎學金吸引運動專才,運動方面好出色!但藝術方面就只專注劇社同pop music,令其他藝術叻ge小朋友卻步!學術更偏向補底,拔尖增潤欠奉!升中選校以banding劃分,文法學校輕學業重體育,長遠好輸蝕!學、體、藝同步發展,才可以吸引優秀生源!

引用:Quote:原帖由+moondream3003+於+14-07-07+

事情係這樣的,青中原校址在上環必列者士街,第一位建校校長係何世明法政牧司,他立校的教育理念係學生本著 ...
就是因為校長這麼好和認同學校的方向我才沒有考慮另一間直資。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:Quote:原帖由+bobo1381+於+14-07-07+發表事

原帖由 701003 於 14-07-07 發表
我都係因為校長的開明作風而選擇青中!有時家長都好怕煩住老師,私心人皆有之,有d意見好難向老師表達!青 ...
同學媽咪,可以的話可以問自己的小孩向學校借一本叫(我校,我師,我友)的書,名書法家鄧兆鴻先生係青中校友,曾經係多間名校校長的老師、校友林冠新先生在教育局做高官,曾任權上任佢先退休,依家負責國教監察、校友馮寶森女仕係一位女作家,擁中國文學及英國法學學位,仲有林亢文先生,係有名的編輯。唔係學校睇小文學,係本身天水圍區以前叫卑情城市,學童通街遊盪,所以學校做好多設施比學生,要玩回校玩,令佢地有歸屬感,才能努力讀書。今時學生不同以前學生,教法也不同。所以希望明白,因我經朋友接觸此校多次,感受良多!亦見有老師自費帶學生遊港島,這樣好的老師和學校,何處有!?

請問各位jm, 呢兩年你們d 小朋友讀得愉快嗎? 因明天放榜如不理想, 會到此校扣門呢. 謝!

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-07-07+發表我都

同學媽咪,可以的話可以問自己的小孩向學校借一本叫(我校,我師,我友)的書,名書法家鄧兆鴻先生係青中校友 ...
我由2008年開始留意青中,你知的,我亦知!教學理念同實踐一定有落差,我哋唔係青小直升的,我哋係buy陳校長施政才入青中的!實事求是,并非盲目附和!想青中精益求精!我女呢兩年讀得好happy,如魚得水!

引用:請問各位jm,+呢兩年你們d+小朋友讀得愉快嗎

原帖由 winnie19992000 於 14-07-07 發表
請問各位jm, 呢兩年你們d 小朋友讀得愉快嗎? 因明天放榜如不理想, 會到此校扣門呢. 謝!
...
祝你好運!青中雖然有些潛力有待開發,但仍然物超所值!

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-07-07+發表我都

同學媽咪,可以的話可以問自己的小孩向學校借一本叫(我校,我師,我友)的書,名書法家鄧兆鴻先生係青中校友 ...
會唔會太hard sale 呀?你似曲綫倒米,多過真心討論喎!我哋歡迎欣賞青中的家長誠意交流,也歡迎友校家長入來吹水!

引用:Quote:原帖由+bobo1381+於+14-07-07+發表同

原帖由 701003 於 14-07-08 發表
會唔會太hard sale 呀?你似曲綫倒米,多過真心討論喎!我哋歡迎欣賞青中的家長誠意交流,也歡迎友校家長入 ...
仔仔小一開始留意, 現在已經升小四了

引用:Quote:原帖由+bobo1381+於+14-07-07+發表同

會唔會太hard sale 呀?你似曲綫倒米,多過真心討論喎!我哋歡迎欣賞青中的家長誠意交流,也歡迎友校家長入 ...
我並沒有hard sale, 大家有眼見,當然學校還有改進地方,時間和學生可証明一切……如不喜歡此校,為何大家要在此討論發問呢?係因為想了解此校多些吧!每間學校都有佢地的歷史,係重要的。學生着住校服,就係代表學校,老師和校長亦為了學生因材施教,第日學生出到社會做事,冇經驗的老闆到睇成績和讀果哪間學校吧。學校有名係前畢業生的成果,校長的帶領和老師的熱情。當然這是我個人見解,唔同意可以唔理……

書單出左, 想問下你地S2係咪要買晒4本通識(4個單元)??
S1只買一本
~

更正 :
10-11/7 中一生注冊啦! 唔知會唔派埋書單呢?
定係 15/7 先派? 囝囝已經好心急想睇中學書本啦!

引用:13/7+中一生注冊啦!+唔知會唔派埋書單呢?定

原帖由 happymamma 於 14-07-08 發表
13/7 中一生注冊啦! 唔知會唔派埋書單呢?
定係 15/7 先派? 囝囝已經好心急想睇中學書本啦! ...
我估註冊時會派書單,做校服,訂飯等通吉比家長。15/7 禮堂有新生家長會,之後系樓下操場及飯堂會有校服商,飯商,書商,到時可現場訂購。

定係 15/7 先派? 囝囝已經好心急想睇中學書本啦! ...
10-11号已經可以註冊!

將來又會有好多野向你請教

將來又會有好多野向你請教

引用:Quote:原帖由+happymamma+於+14-07-08+發表

10-11号已經可以註冊!
係喎!打錯!正確係10-11/7號!Thx

回覆:701003 的帖子

說得好

昊昊媽

bbalex 發表於 14-7-8 13:03
我估註冊時會派書單,做校服,訂飯等通吉比家長。15/7 禮堂有新生家長會,之後系樓下操場及飯堂會有校服商 ...
咁就好啦!
‹ 上一主題|下一主題