用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

我都算係過來人黎答下你 .
小朋友太細可以睇 d 認圖書先, 搵 d 可以比佢摸下, 有聲或揭開既書吸引佢, 如果佢唔撕書可以睇 d pop-up 都唔錯.  我個女 like 搵野, 所以d 圖書我會問佢 xx 係邊呀? 等佢去睇本書, 日子耐左就有興趣聽故事.  每人興趣唔同真係要買多d 種類比佢睇, 我買左有 d 書阿女都唔睇, 但過一排又會突然有興趣.  如果 like 搵野的話, 我推介 I SPY 系列.
佢係99到可以好專心你有無親眼証實呀! 咁細個四圍走好正常喎, 唔走你仲驚, 返 pg 坐唔過 30秒, 我會歸咎個 pg 唔吸引同 miss 無經驗.

小動作變大能力本書我係兒童無限到買.
原文章由 koala小寶寶 於 08-5-27 09:55 發表
halo,咁多位mami,我一直都有追開你地o既post,不過就冇答過嘴~
我有幾條問題想請教大家~~
你地會點培養小朋友閱讀o既興趣,我小朋友依家歲半,次次我拎書出o黎同佢睇,佢都會搶左自己歇,歇完就走左去...
咩類形o既書適合 ...

講起pop up就慘喇佢係咁搣, 搣爛o左就望住你O, 跟住繼續搣
board bk 佢都搣嫁搣痴住個硬皮o個張紙囉
摸得同o既書你有咩好介紹呀?? 搵野呀佢好似唔大興趣
其實我覺得佢一番到我hm就冇時停,通屋走
我買左2set立體動物俾佢搵番一pairo, 佢拎住d動物周圍throw, 反而攞番去99, 佢會認真d搵番一對俾99睇囉

冇呀我冇機會証實嫁我個女一見到我就唔會坐得定嫁喇攪到我都好頭痕

我想問你地有冇人知邊度有得買poster係人體結構嫁???唔洗太detailo個隻,
講下眼耳口鼻手腳就得~

BTW,你地係咪有上過兒童無限o既0-3指導班?值唔值得去上呢??

救求!救求!

各位 蒙特梭利教學法媽媽  你們好!

我向夢夢園買左 蒙氏既 加減法板(紅藍條個隻), 乘除板(黃綠點個隻) & 漸進色板。 質量都 OK 既,但全部都無說明書,請問有無人有,可以 copy 給我嗎?  Thanks a lot!

bbho
我相信無人有, 一般買親都無架!
不過提意你買一本好平的書:
書名: 親子數學DIY
熊桂芬著
蒙特梭利文化公司
www.infinitychildren.com有得賣

[ 本文章最後由 zzerong626 於 08-6-25 21:24 編輯 ]

zzerong626, 唔該哂你呀!

亞囡好鐘意睇書,之前見過甲由仔個blog有一個雜誌陳列架,一直都想揾個書架擺亞囡d書出嚟,揾咗好耐,噚日卒之揾到個啱ga喇,好開心呀!!亞囡都好興奮,仲係咁攞好多書嚟睇。

[ 本文章最後由 chingchingb.ma 於 08-6-26 22:07 編輯 ]

hihi
我都一直在找可以display書面的架, 但還沒有合適的.
想請問你的雜誌架在那裡買到呀, 謝謝.

係邊度買, 正
我係IMAGICAL 都買咗個BB書橿比佢
不過佢太多書, 都唔夠放
要我空出書櫃先OKAY
你好多PHONICS BOOKWOR
GOOD CHOICE
THEY ARE REAL  GOOD

quote]原文章由 chingchingb.ma 於 08-6-26 22:02 發表
亞囡好鐘意睇書,之前見過甲由仔個blog有一個雜誌陳列架,一直都想揾個書架擺亞囡d書出嚟,揾咗好耐,噚日卒之揾到個啱ga喇,好開心呀!!亞囡都好興奮,仲係咁攞好多書嚟睇。
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/slm4R_yRGB5n ... [/quote]

其實呢個係VCD/DVD架嚟ga,咁啱有間鍱舖唔做,想話睇下有冇野啱,點知比我見到呢個架,d層架與層架距離可以adjust,每個層架又可以獨立remove,覺得好啱用,見平就買咗嚟。

原文章由 GUB 於 08-6-26 23:04 發表
hihi
我都一直在找可以display書面的架, 但還沒有合適的.
想請問你的雜誌架在那裡買到呀, 謝謝.

當時已經覺得好正,點知攞到番屋企仲正,因亞囡直頭捕住個架睇書。間VCD舖喺紅磡,有興趣可pm你資料。

d書真係好正,亞囡好有興趣,亦都開始掌握到一d低嘅level自己讀。

原文章由 Babyeddie 於 08-6-26 23:06 發表
係邊度買, 正
我係IMAGICAL 都買咗個BB書橿比佢
不過佢太多書, 都唔夠放
要我空出書櫃先OKAY
你好多PHONICS BOOKWOR
GOOD CHOICE
THEY ARE REAL  GOOD

quote]原文章由 chingchingb.ma 於 08-6-26 22:02 發表 http://foru ...

請問JELIC 同montessori 有咩關係呢?我見infinity children話用緊呢套教材.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

http://www.rack.com.hk/

要買五个以上. 你地可以group埋一齊買.

我唔得la, 依家住喺macau.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

hello
放summer 啦! 出來聚下啦

janjet
等我第一個響應你啦
原文章由 janjet 於 08-7-19 16:59 發表
hello
放summer 啦! 出來聚下啦

邊度買bb木枱椅

去過宜家&其他bb用品店, d bb枱椅都係太高, 請問知唔知邊度有d啱15 months BB 高度既木枱椅賣?

Yes interested

can you pm me please thanks

原文章由 chingchingb.ma 於 08-6-26 23:23 發表
當時已經覺得好正,點知攞到番屋企仲正,因亞囡直頭捕住個架睇書。間VCD舖喺紅磡,有興趣可pm你資料。

d書真係好正,亞囡好有興趣,亦都開始掌握到一d低嘅level自己讀。

...

回覆 #2 littlebb.ng 的文章

cut it down ar

原文章由 littlebb.ng 於 08-7-21 10:50 AM 發表
邊度買bb木枱椅

去過宜家&其他bb用品店, d bb枱椅都係太高, 請問知唔知邊度有d啱15 months BB 高度既木枱椅賣?

[ 本文章最後由 biebiewu 於 08-7-22 01:59 編輯 ]

haha

多謝

原文章由 cm93002 於 08-7-20 22:53 發表
janjet
等我第一個響應你啦

係呀成套cut短3吋就o岩o岩好,我個仔1歲已經坐到
原文章由 littlebb.ng 於 08-7-21 10:50 發表
邊度買bb木枱椅

請問有無人知道蒙特梳利教室用個D木托盤在那裡買到 ?
‹ 上一主題|下一主題