用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

Ivy,
你報咗名未呀?
我無係學校報暑期活動,因為之前U21已在報晒。

原文章由 clc_ivy 於 08-5-16 14:10 發表
我之前都有諗過同佢喺中聖教報英文班(有外籍教師),但係依家學校有我係咪應該喺學校報呀?!不過學校一 班15個人咁多,我怕佢學唔到喎!你喺u21一個有幾多個呢~~ ...

YiuYiu, Lily, Miho
我係Esdlife睇到這段訪問,覺得校長的話很有見地,希望與大家一同分享面試及叩門要訣。
http://baby.esdlife.com/features/interview-principal-video-04.php

我totally agree with 校長對'家教'的睇法。

[ 本文章最後由 hayamama 於 08-5-23 23:08 編輯 ]

回覆 #2 hayamama 的文章

結果我喺學校報咗英文班逢1-3-5上堂,咁咪比佢充實d囉!在我嚟講如果個小朋友係有心嘅就邊度都讀到嘅~~除非個課程真係唔得啦!我個仔唔可以迫得佢太勁,如果唔係佢會 u21 d課程真係好得架?你又報咗d咩比你個女呢~~
我係驅魔人媽媽

Ivy,
唉,唔好提啦,無心機啊... ~
啱啱過咗12點係我生日,本來都唔期望有禮物,點知仲要比個女激死  
呢排周圍都叫人捐助四川震災,學校又叫小朋友捐款,我今朝咪又比$50呀女及在她的通告上mark了捐款$50,點知個女竟然夠膽'落格$30',仲係張通告上改為捐款$20!攞晒d錢去請同學仔食嘢! 老師問佢佢仲直認不諱!老師問佢知唔知點解我地要捐款,佢就頭茸茸唔出聲,見老師打電話給我時先識驚。雖然老師代她求情;說她對錢無咩概念,試過多次留下零用錢在櫃桶;叫她返轉頭取回時,她好像不要也無咩所謂一樣! 但我真的很傷心,  我告訴她:從我把裝了捐款的信封交給你時,妳拿的已不是媽媽的錢,那是屬於學校的捐款了;你現在等同偷竊,理應送官究治!再者,怎麼你竟膽敢劃去了媽媽所填的數字? 我很嚴峻的給她說了這番話,晚飯後更故意一句話也不與她說,但她好像已完全忘了這件事似的,還竭力為我製造生日禮物!是不是我放鬆了,寵壞了她?  

回覆 #1 hayamama 的文章

可以話你個女聰明咁樣去拎亞媽比嘅錢嚟用,亦都可以話你個女大膽竟然夠膽咁做,你有無叫個女save錢架?我諗你依家應該叫佢學下save...但係都好似好嚴重咁.....頑皮行為一定有架啦!
anyway....生日快樂
我係驅魔人媽媽

原文章由 hayamama 於 08-5-24 00:46 發表
Ivy,
啱啱過咗12點係我生日,本來都唔期望有禮物,點知仲要比個女激死  
呢排周圍都叫人捐助四川震災,學校又叫小朋友捐款,我今朝咪又比$50呀女及在她的通告上mark了捐款$50,點知個女 ...

haya

你唔好傷心,你女女我一向都覺得好聽話,所以睇到你留言
我都好突然,會唔會佢想用呢個方法,同其他同學仔分享呢
我地要係小朋友既角度想想,點解咁樣做?雖然呢次做法
真係大膽咗,但你唔好傷心,要以教既方法,嚴重地解釋,
你地學校老師都好好心,幫佢求情,我都相信你女女
只係唔知個嚴重性,每個小朋友都要我地比機會架.
你要加油呀

同埋補祝你生日快樂,身體健康

[ 本文章最後由 yeeli 於 08-5-24 15:46 編輯 ]

原文章由 hayamama 於 08-5-23 22:57 發表
我係Esdlife睇到這段訪問,覺得校長的話很有見地,希望與大家一同分享面試及叩門要訣。
http://baby.esdlife.com/features/interview-principal-video-04.php

我totally agree with 校長對'家教' ...

dear hayamama

thks妳的介紹很好, 我一直希望仔仔能讀此校但是我們不是住在此區.

看了後真要多想想如何安排.
MIHO

原文章由 hayamama 於 08-5-24 00:46 發表
Ivy,
呢排周圍都叫人捐助四川震災,學校又叫小朋友捐款,我今朝咪又比$50呀女及在她的通告上mark了捐款$50,點知個女 ...

dear hayamama

聽到妳說真沒想過妳囡囡會這樣做, 希望妳不要太傷心及妳要多了解為何她要請同學吃食物 ? 她的出發是什麼 ? 有同學是這樣嗎 ? 可能她一時想錯了沒想到會引發有什麼問題或出錯慢慢教導
像我囝囝時常都有很多問題到問他他都答得令我都不知如何告訴他 e.g 有時聽到他說沒小息因給老師罰, 我便問為何呢 ?他說因玩打架囉 ! 我便說為何玩打架很容易弄到受傷及如一時用力大了同學便不開心了, 他說不會我們會很小心玩及我們都覺得很好玩 , 我們會好小心地玩不會弄傷人. 因我們是超人不會傷害人的. mouth:" />  我說老師不是說過小息是要安靜地活動如吃食物不可以跑嗎 ? 他說得很直及好笑地 " 我明白及知道但我仍覺得玩打架好好玩呀, 媽咪我下次玩會小心 d不會給老師捉住的, 妳放心" , 此事老師同我都有說過及仔仔也很直地同老師說了覺得弄跑及打架都很好玩及明白不可以做, 只是有時忍不住又玩了. 真給他打敗. 我同老師都希望慢慢教育他明白.

p.s. 祝妳生日快樂,身體健康

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 08-5-25 11:35 編輯 ]
MIHO

yeeli,
經過老師一輪解釋,我肯定個女只是知錯;而不明白自己有幾唔啱,不過經過我個兇樣''恐嚇'之後,佢都已經好驚;我都相信個女真係仲未有sense,有她多事仲未會去思索和分析。可能亦係我自己把事情放大了,因為見到涉及錢。以往我地真係無同佢傾過'錢'係咩一會事;可能上了小學忙於功課,忽略了一些日常生活的細節,真係要加強與小朋友的溝通先得。
Miho,
我都唔係太認識那所英x小學,不過校長的話會幫到我地去了解面試時他們會以什麼取決收生。

原文章由 yeeli 於 08-5-24 15:43 發表

haya

你唔好傷心,你女女我一向都覺得好聽話,所以睇到你留言
我都好突然,會唔會佢想用呢個方法,同其他同學仔分享呢
我地要係小朋友既角度想想,點解咁樣做?雖然呢次做法
真係大膽咗,但你唔好傷心,要以教既方法,嚴重 ...

hayamama,
又會咁啱0既 . . .  你生日果日正正係我結婚紀念日, 從今日開始我肯定我吾會吾記得你生日, 哈哈 . . .
睇左關於你個女段post, 我都好shock呀 . . . 不過你話佢知錯就好啦,  開心D 啦 =)
今個星期六同你食lunch補祝生日啦, 叫埋其他媽咪先 . . . . (
之前約極都約吾成, 難得有個藉口

wei wei . . .各位將軍澳95區小學交流站媽咪, 有無時間帶埋小朋友出黎聚一聚呀?

Ivy,

hayamama

林浣心係"前" 協恩小學校長

原文章由 hayamama 於 08-5-23 22:57 發表

我totally agree with 校長對'家教' ...

tabotabo,
Sorry ah,唔記得覆你...
多謝晒啦,不過我忘記咗聽日要返工,下次先啦!

原文章由 tabotabo 於 08-5-26 00:31 發表
hayamama,
又會咁啱0既 . . .  你生日果日正正係我結婚紀念日, 從今日開始我肯定我吾會吾記得你生日, 哈哈 . . .
睇左關於你個女段post, 我都好shock呀 . . . 不過你話佢知錯就好啦,  開心D 啦 =)
今個星期六同你食l ...

hayamama,

睇咗了, 原來係佢, 佢升咗做校長, 我廿年前認識佢已當佢係我偶像, 成日痴實佢同佢老公, 林小姐個人好攪笑, 平時好多笑料, 好多攪笑遊戲, 兩公婆心地好, 樂於助人。 同佢做同事一定很開心的。佢老公在電視講佢'炒'樓至富的經過, 講得好好, 佢兩公婆原意不是抄樓, 而是幫人, 後來攪到好似炒樓咁。我搵條 link 比你地睇。

睇完林校長條片, 佢講得好好, 令我再不敢盲目追捧名校了。謝謝你。我已 bookmark 呢條link, 日後再睇睇。Thank you very much.

Lily,
So, how u know head mistress Lam? Actually, I hv no idea with her school and who she is. I just like her speech. If every school management has the same idea would be perfect! I heard fm YiuYiu that she was the head mistress of HYPS. Do u know it? Why she transferred to another school?      

原文章由 Lily2003 於 08-6-1 22:38 發表
hayamama,

睇咗了, 原來係佢, 佢升咗做校長, 我廿年前認識佢已當佢係我偶像, 成日痴實佢同佢老公, 林小姐個人好攪笑, 平時好多笑料, 好多攪笑遊戲, 兩公婆心地好, 樂於助人。 同佢做同事一定很開心的。佢老公在電 ...

我是十八年前去印度旅行認識她們倆公婆, 當時還是學校假期, 成團人原本是陌生, 林小姐第一日就攪好多氣氛, 令到成團人都捧肚大笑, 八日的旅程, 我就時時痴實林小姐, 我當佢係我偶像, 佢好多笑料, 好多話題, 好多遊戲, 旅遊車上不會寂寞, 有歌, 有益智問題, 有常識, 地理, 我當時好鐘意林小姐, 之後, 我們一直有聯絡, 我當時是成團人的聯絡人, 我記得以前無 e-mail, 我係寄聚會資料給每位團友, 我們去過不同團友家中聚會, 次次, 林小姐都有出席, 朋友關係 keep 咗兩年左右, 我印象中, 佢係無小朋友, 現在有無就不知了。

林小姐不會因為我年紀而同我有隔膜, 佢份人都好健談, 而家佢成為校長, 講嘢一樣係滔滔不絶, 一針見血, 我覺得佢而家一樣咁平易近人的, 真係一個好校長, 好老師, 一流。如果我現在住該校網, 我一定會首選佢。

我識佢時, 佢還是小學老師。至於做過 head mistress of HYPS, 我就一曉不知。

原文章由 hayamama 於 08-6-1 23:54 發表
Lily,
So, how u know head mistress Lam? Actually, I hv no idea with her school and who she is. I just like her speech. If every school management has the same idea would be perfect! I heard fm YiuYiu that she was the head mistress of HYPS. Do u know it? Why she transferred to another school?

tabotabo,

我一直好希望呢個聚會, 特別係我呢個新手小一媽咪, 更加要向你們學習, 出來聚一聚。

希望今次可以攪得成啦。

原文章由 tabotabo 於 08-5-26 00:31 發表
hayamama,
wei wei . . .各位將軍澳95區小學交流站媽咪, 有無時間帶埋小朋友出黎聚一聚呀?

tabotabo,
我諗住今個星期六未必去Say & do,因呀女下星期開始考試啦,乘機skip一堂...嘻嘻!今個星期六你得唔得閒?我地可以食lunch或下午茶喎...如果多人可以去PizzaHut tea呀!
Lily有無興趣?仲有無人join呀?我兩個偶像alkyng同yeeli 呢?

原文章由 Lily2003 於 08-6-2 19:38 發表
tabotabo,

我一直好希望呢個聚會, 特別係我呢個新手小一媽咪, 更加要向你們學習, 出來聚一聚。

希望今次可以攪得成啦。

7 June 2008 (星期六)
將軍澳95區小學交流站 . . . 聚會
1. hayamama  +  haya
2. tabotabo +  lincoln
我 lunch 或 tea 都得 . . . 姊妹們, 一齊出席啦
lily2003 . . .  報名啦
好期待呀~~~~~~

原文章由 hayamama 於 08-6-3 20:48 發表
tabotabo,
我諗住今個星期六未必去Say & do,因呀女下星期開始考試啦,乘機skip一堂...嘻嘻!今個星期六你得唔得閒?我地可以食lunch或下午茶喎...如果多人可以去PizzaHut tea呀!
Lily有無興趣?仲有無人join呀?我兩個偶 ...

3. alkyng + priscilla (大女)

我地下個星期開始考雜科, 16號開始考主科, 考完後開始返半日學直至放暑假.

另外...有件事想話比大家知.... 我又有喜呀..... . 依家個胃成日都好唔適服, 由朝到黑都只要食...瞓...食...瞓....
~只要有夢想,凡事可成真~

Dear alkyng,
恭喜恭喜!!!!小心身體呀。
我地呢個星期已開始考雜科,下星期二考主科,不過食餐飯都無問題嘅,到時見面再講啦!

原文章由 alkyng 於 08-6-3 23:26 發表
3. alkyng + priscilla (大女)

我地下個星期開始考雜科, 16號開始考主科, 考完後開始返半日學直至放暑假.

...
‹ 上一主題|下一主題