用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進
樓主: dna
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進 [複製鏈接]

Re: 保良局譚歐陽少芳幼稚園=>家長請進

請問有沒有 k.3 的媽咪可以留 k.3 的舊書給我?萬謝!!萬謝!!

twinsmama 寫道:

各位 我有K1書送出.
另外請問師兄師姐有無校服送出同下學期K2書本.

twinsmama

TWINSMAMA,
請問還有沒有K1書?

MM :pint: 24/11/04-3.77kg(無衫) 23/12/04 - 5kg (有衫) 11/1/05 - 5.18kg (無衫) 9/4/05 - 7.41kg ( 單衫無片) 23/4/05 7.64kg, 頭仔:44cm, 身長: 68cm 28/5/05 8.18 kg 1/7know 爬地, 2/7去游水, 3/7understand鍚鍚 & 拍拍心口, 22/7 wave bye bye

hidingdong,
你好. 我將要今年enrol保良局譚歐陽少芳幼稚園。請問你有無心得可以share?

MM :pint: 24/11/04-3.77kg(無衫) 23/12/04 - 5kg (有衫) 11/1/05 - 5.18kg (無衫) 9/4/05 - 7.41kg ( 單衫無片) 23/4/05 7.64kg, 頭仔:44cm, 身長: 68cm 28/5/05 8.18 kg 1/7know 爬地, 2/7去游水, 3/7understand鍚鍚 & 拍拍心口, 22/7 wave bye bye

[quote]
Maman2001 寫道:
Hello Sqoo,

多謝哂, 希望有其他黃埔媽咪提供

請問学校有冇普通話学?
是否只著重英文,中文会學得少?

monster_mummy 寫道:
各位媽媽,
你們好, 我想幫我個囝報讀2007年k1, 請問有mug要注意。我真係好想入d間kg.

I am also very interested in enrolling my daugther to this school for 2007 k1.

I am an old student from Portuguese Community School, the previous school of PTAYSF before it moved to this new location and changed the name. May I know if there are also parents that have studied in PCS before and have now sent their kids to PTAYSF or TSL Primary school? :

BNTYA01
係冇普通話, 不只著重英文, 中文一樣重視的. 英文程度真係比較高.
綽盈媽咪 ;-)

Hi, ymama ,

我想問如果仔仔都想考插班k2, interview會問甚麼呢, 要英文作答嗎? 會否好難, 多插班生位嗎?  謝謝.

hidingdong

聽說今年有60個 譚歐陽少芳的舊生讀 陳守仁P1
(當然包括部分 印籍學生)
譚歐陽少芳 的英文程度確實比其他中文幼稚園高 中文也不差
(與保良局其他中文幼稚園用的中文課本一樣 但無普通話學)

我bb正讀K2
最近我曾與一位bb正讀K3的家長談過本校的英文水平
該家長與我有同感
現該校的K3學生比前兩年就讀的學生比 差了
如bb屬 不太喜歡主動說話 尤其不主動說英語
在該校讀3年幼稚園
英文Listening ok (因每天在校都聽老師說English)
但 未必能做到與外籍人士 簡單對話
因bb在校內 常與本地學生 說粵語 在家與家里人說粵語

故提醒 本校 家長 千萬 不要入了英文幼稚園
就放鬆在英文上 繼續栽培 自己的BB
將學英文的責任 "全" 交給 學校
如bb讀 K2 仍未能開始 主動看英文台 及說簡單英文句字
就要想想辦法了 (可上Playgroup 或家長在家與BB說英文)

HI
各位好嗎~~

明天又睇到班小朋友上堂前跳舞喇~~今年主題係"功夫舞" 我睇過一次佢地彩排, k1班學生跳得好得意架!   

今日正式跳喇~~真係好好笑, 佢地好認真架, 仲唱首歌, 好好笑, 學林子祥"做個好漢子~~每天要自強~~~"   

雖然呀仔出年升k3, 都可享受一年教育貼津~~~yeah~~     

我聽到都幾開心,哥哥出年升K2,細佬就08年先讀K1。兩個加埋都$26000。 幫輕下都好

hi, 各位好ma
我係在職mama黎架, 所以睇唔到lu.
唔怪之得我個仔番黎耍功夫啦.  

Easy媽咪 寫道:
HI
各位好嗎~~

明天又睇到班小朋友上堂前跳舞喇~~今年主題係"功夫舞" 我睇過一次佢地彩排, k1班學生跳得好得意架!   

想請問有無家長知道...申請左幼稚園學費資助,你估仲有無學卷資助呢....還是政府資助一樣?

hi~~

冇哂d媽咪    ???

下星期妳地扮d咩呀~~我仔話扮骨頭呀      等我仲買左套超人衫   

hi, easy媽咪,
扮骨頭?    我買左套batman衫比我個仔咋, 你會唔會去呀?

各位媽咪,
請問該校的課程如何?師資?
(第一次幫阿仔揀學校,好緊張)
呢度係咪有位媽咪住德福架?
請問如果係度搭校車要幾來時間?
一萬個謝謝     
‹ 上一主題|下一主題