用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

October. 發表於 20-11-28 18:00
係6年中學以來最低分一次,好危,差啲唔合格,今次冇考作文及綜合卷,冇得拉分,閱讀理解非常差,我仔話全 ...

既然佢中文成績一向名列前茅,咁似係一時失手機會大,可以唔駛咁擔心
唔好比太大壓力佢太緊張,平常心應戰就得,條條大路通羅馬,只要肯讀大把出路。加油

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-28 18:07
既然佢中文成績一向名列前茅,咁似係一時失手機會大,可以唔駛咁擔心
唔好比太大壓力佢太緊張,平 ...
其實,佢次次考中文返來都話考得唔好,可想而知,好多時答案都係考“撞”返來。

我地都冇比壓力佢,呢幾年基本上冇理佢點讀書,今次見佢中文咁,亦都一句都冇話過佢,叫自己平常心。

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-11-28 15:48
good! 起碼比別人多一個揸拿!
多揸拿又點, 佢呢幾年咩成績真係好清楚, 但求心儀學系收 332233, 而佢又拎到, 否則都要由 ASSO 上
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-11-28 15:49
我仔學校都係,predicted grades係低啲,要同學加多幾分肉緊。
依家驚緊岩岩個考試成績係點, 出到 PD 時又係點
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 20-11-28 14:15
我仔科中文急跌,但呢個時候已難搵補習。
所以,要補習最遲中5好報定。
S.5 真係要搵定補習, 有咩事時都可以搞到

醒目開學勳章 王國長老

係6年中學以來最低分一次,好危,差啲唔合格,今次冇考作文及綜合卷,冇得拉分,閱讀理解非常差,我仔話全 ...
中文真係好蝦人, 我囡係無炒, 但唔夠英文好

miriam 發表於 20-11-28 19:26
S.5 真係要搵定補習, 有咩事時都可以搞到
真係冇諗過佢會臨門撻Q,仲以為S4-5 成績KEEP到,應穩陣,原來唔係。

miriam 發表於 20-11-28 19:27
中文真係好蝦人, 我囡係無炒, 但唔夠英文好
我仔今次英文大爆發,又係冇諗過,語文科真係要撞彩。

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 20-11-28 19:57
真係冇諗過佢會臨門撻Q,仲以為S4-5 成績KEEP到,應穩陣,原來唔係。
我囡自己搵補習咋, 我呢個懶媽邊理到咁多

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 20-11-28 19:59
中文加英文心血少 d 都嚇死, 覺得無問題就爆鑊, 預會衰又傻左, 所以我都化左, 俾錢補習算

呢啲可能係老師的策略,嚇下佢哋再要自己努力多啲 以往名列前矛嘅都唔洗擔心啦!

miriam 發表於 20-11-28 19:24
多揸拿又點, 佢呢幾年咩成績真係好清楚, 但求心儀學系收 332233, 而佢又拎到, 否則都要由 ASSO 上
...

呢兩年冇咗運動,可能啲時間用哂嚟讀書呢

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-11-28 21:15
呢兩年冇咗運動,可能啲時間用哂嚟讀書呢
心散左就係散左, 好難救

miriam 發表於 20-11-28 19:25
依家驚緊岩岩個考試成績係點, 出到 PD 時又係點

唉。。。其實咁爆疫情,仲考唔考到mock同有冇predicted grades都成問題

October. 發表於 20-11-28 19:59

撞彩。。。其實每科都撞彩咁呢

miriam 發表於 20-11-28 20:28
中文加英文心血少 d 都嚇死, 覺得無問題就爆鑊, 預會衰又傻左, 所以我都化左, 俾錢補習算
...

我呢兩年都係呢個心態,錢解決到嘅問題就唔係問題。。。真係情願滴血解困難

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-11-28 21:17
唉。。。其實咁爆疫情,仲考唔考到mock同有冇predicted grades都成問題
...
1 月考 Mock, PD 考唔到 Mock 都無得出, 望就望唔好鑊, 完埋個 Mock 放 Study Leave

miriam 發表於 20-11-28 21:16
心散左就係散左, 好難救

仲有五個月,we never know!

miriam 發表於 20-11-28 21:19
1 月考 Mock, PD 考唔到 Mock 都無得出, 望就望唔好鑊, 完埋個 Mock 放 Study Leave

一樣 漫長study leave

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-11-28 21:19
我呢兩年都係呢個心態,錢解決到嘅問題就唔係問題。。。真係情願滴血解困難
...
以前都會哦下成績, 呢年真係睇淡左, 今年剩係識得俾錢, 俾完出去, 到底會點完全唔知, DSE 考唔考到更加唔知, 咁樣反面我同我囡壓力細左, 事關 DSE 考唔考到, 真係天知.

‹ 上一主題|下一主題