用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

hayamama

您好!
希望我無睇錯,你係在職媽媽,我想請教下
我自己都係在職媽媽,都係住將軍澳,不過我1個囡&1個囝
想問下你囡囡讀邊間學校,係唔係女校?
今年要選校 09年 升小一

多多指教

all:

唉...我地真係要睇緊d小朋友, 要了解多d佢地響學校識d乜野人...我個女近排成日講"x街" (我地全家都唔講粗口的), 不過佢就唔係無原無故講, 而係真係響佢行路唔小心時, 差d要趺到時就講... , 我聽到後都好驚訝 , 而我就立即同阿女講呢d係粗俗說話, 如果響學校比老師聽到就會比老師捉去見校長....

[ 本文章最後由 alkyng 於 08-5-15 22:37 編輯 ]
~只要有夢想,凡事可成真~

hayamama,
之前我同你仲擔心阿仔阿女報咩暑假活動好 . . .又驚D course full 晒 . . . 不過吾駛驚啦, 阿仔今晚俾左8張通告我睇, 原來佢地學校暑假都有provide暑期班俾D小朋友 . . .

其他媽咪,
你地又幫仔女報左咩暑期活動呀?
原文章由 hayamama 於 08-5-13 23:14 發表
Lily,
係架,我都贊成唔好比小朋友睇太多電視節目,佢地睇開咗會覺得係必然嘅,無得睇就發晒爛渣。前兩天先同朋友傾過,佢介紹我比小女睇'放學ICU',但因播放時間係16:30,小女15:45放學,應該未做完功課,又或者會心急想睇 ...

回覆 #1 tabotabo 的文章

你會唔會比亞仔参加學校嗰個"暑期英語"呀!
我有諗過因為我件仔唔可以再玩嘞!
我係驅魔人媽媽

clc_ivy,
我未必啦, 因為我已經幫阿仔在U21報升小2英及數課程
另外又報左珠心算, 同埋佢又想學游水 . . . 學校又要打2日羽毛球 . . . 佢呢個暑假應該幾充實
原文章由 clc_ivy 於 08-5-15 23:21 發表
你會唔會比亞仔参加學校嗰個"暑期英語"呀!
我有諗過因為我件仔唔可以再玩嘞!

yiuyiu0728
是啊,我都要返工架!
小女現於梁小就讀小一,之前在區外就讀全女校幼稚園。
你的女兒在那區讀幼稚園?你自己心儀那區小學?舉例說,小女之前幼稚園在34網,我心儀的也是34網小學;除非你可提出該區的住址証明,那統一派位時才有較大的勝算派回該區的小學。如你只能提供將軍澳的住址,那她就被列入該網的分派組別了。我也曾經在統一派位時填了34網的小學在頭在三個'自選'學校,但結果都是給派回將軍澳區的第一志願小學。

原文章由 yiuyiu0728 於 08-5-15 13:31 發表
hayamama

您好!
希望我無睇錯,你係在職媽媽,我想請教下
我自己都係在職媽媽,都係住將軍澳,不過我1個囡&1個囝
想問下你囡囡讀邊間學校,係唔係女校?
今年要選校 09年 升小一

多多指教 ...

回覆 #2 tabotabo 的文章

我之前都有諗過同佢喺中聖教報英文班(有外籍教師),但係依家學校有我係咪應該喺學校報呀?!不過學校一 班15個人咁多,我怕佢學唔到喎!你喺u21一個有幾多個呢~~
我係驅魔人媽媽

Ivy,
你係就d去快報名啦! U21已經deadline了,不過你可以試吓打去問仲有無位,tel:2997 0321. 如果唔係咪參加學校英文班囉!我覺得都扺嘅,諗得太耐就咩鬼都無晒位架啦!反正都係想小朋友暑假有著落;唔好dum懶個身啫 ~

原文章由 clc_ivy 於 08-5-16 14:10 發表
我之前都有諗過同佢喺中聖教報英文班(有外籍教師),但係依家學校有我係咪應該喺學校報呀?!不過學校一 班15個人咁多,我怕佢學唔到喎!你喺u21一個有幾多個呢~~ ...

[ 本文章最後由 hayamama 於 08-5-21 22:41 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 08-5-15 22:35 發表
all:

唉...我地真係要睇緊d小朋友, 要了解多d佢地響學校識d乜野人...我個女近排成日講"x街" (我地全家都唔講粗口的), 不過佢就唔係無原無故講, 而係真係響佢行路唔小心時, 差d要趺到時就講... ,  ...

alkyng

我估佢可能係學校聽到,因為早幾日我都有聽過我對面屋嗰個小朋友(二年班)直情講咗粗口成句呀, 重好順口架,好彩我無比阿仔同佢玩好耐,所以真係要小心留意佢身邊既同學仔,
我仔仔都好好彩佢d同學都幾好,人仔細細重識得亙相鼓勵一下
而老師都好有責任,有咩風吹草動都會通知家長,所以我都好放心.

alkyng,
唉,完全明白!
潮語'流行;粗口有時係可以把當時嘅情況或心情形容得好'到肉',我自己都認同及偶然會係朋輩同事之間有講,但在小朋友面前就一定會封咀,免得將來自作自受。
今時今日唔同以前嘅世界;現在資訊發達,社會物質豐裕,好多人奉行one child policy。小朋友要咩有咩,有些家長溺愛孩子,有錯都不敢直折其非;我自己就很討厭小朋友人持寵生驕,賣弄,辯駁;但偏偏這些都是聰明精叻孩子的部份特質,所以我寧願'造就'小女成為'一舊聽話的飯'也不希望她變成了驕縱野蠻的'黑人憎'...!

原文章由 alkyng 於 08-5-15 22:35 發表
all:

唉...我地真係要睇緊d小朋友, 要了解多d佢地響學校識d乜野人...我個女近排成日講"x街" (我地全家都唔講粗口的), 不過佢就唔係無原無故講, 而係真係響佢行路唔小心時, 差d要趺到時就講... ,  ...

duplicate.

[ 本文章最後由 Lily2003 於 08-6-1 22:19 編輯 ]

hayamama,
好少見你咁夜仲online, 係呼睇完個donation programme呢?
我仔個project終於完成左啦( Give Me Five =) yeahhhhhhhhhh  
原文章由 hayamama 於 08-5-17 01:09 發表
alkyng,
唉,完全明白!
潮語'流行;粗口有時係可以把當時嘅情況或心情形容得好'到肉',我自己都認同及偶然會係朋輩同事之間有講,但在小朋友面前就一定會封咀,免得將來自作自受。
今時今日唔同以前嘅 ...

tabotabo,
U're so great!
估唔到你咁有耐性做project,做得真係好靚;何止give u five, give u ten都得啦! 我咪就係返屋企幫佢執埋d手尾所以咁夜囉! 唔該晒你呀 ~ 唔係你提點我地,可能我地都做得很馬虎。我真係無咩興趣做勞作,但細個時我都喜歡畫畫,個女都好同我一樣。

原文章由 tabotabo 於 08-5-18 01:11 發表
hayamama,
好少見你咁夜仲online, 係呼睇完個donation programme呢?
我仔個project終於完成左啦( Give Me Five =) yeahhhhhhhhhh  

hayamama

多謝您的回應

我女係將軍澳讀k2,我最想入maryknoll,不過係女校
如果要男女校心儀係馬頭涌官立and農圃道官立
怎樣提供住址証明(係唔係一定要租約,電費單ok嗎?)

想問梁小功課深唔深?多唔多功課?
想知道將軍澳天主教小學程度如何?

原文章由 hayamama 於 08-5-16 12:53 發表
yiuyiu0728
是啊,我都要返工架!
小女現於梁小就讀小一,之前在區外就讀全女校幼稚園。
你的女兒在那區讀幼稚園?你自己心儀那區小學?舉例說,小女之前幼稚園在34網,我心儀的也是34網小學;除非你可提出該區的住址証明, ...

yiuyiu,
Maryknoll 嘅校舍係好靚,但她仍然是一所貴族學校,雖然她沒有轉直資,但校內依然以吸納富家子女為主。校方無明確顯示她的收生標準,然而在自行收生中可見一班。我都曾經想小女投考,不過沒多久就放棄了。  
聽聞馬頭涌官立是很好又很多人想考入,但農圃道官立就...
住址証明?我都忘了,也許其他媽咪可幫忙回答? 水電煤費單都ok的。梁小各科的功課下學期開始多;上學期中文全程學習普通話併音,下學期用普通話教課文,各科課程由淺入深。聽聞將天應該會更深,你可alkyng向查詢吓。

原文章由 yiuyiu0728 於 08-5-19 09:48 發表
hayamama

多謝您的回應

我女係將軍澳讀k2,我最想入maryknoll,不過係女校
如果要男女校心儀係馬頭涌官立and農圃道官立
怎樣提供住址証明(係唔係一定要租約,電費單ok嗎?)

想問梁小功課深唔深?多唔多功課?
想知道將 ...

其實選學校最重要是按小朋友的能力, 如果小朋友是ok當然是選間程度比較好的, 但有d明知唔得都夾硬來, 咪只有辛苦.有時d家長入到好的學校, 但小朋友不適應又唔肯退出, 咁咪棧累死小朋友, 因為小朋友在普通的學校可能沒有適應的問題, 有時退一步海闊天空
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_480.gif[/img]

我贊成小咩咩的講法。
了解自己兒女的強項與弱點,作出適當的安排。

原文章由 小咩咩 於 08-5-20 11:14 發表
其實選學校最重要是按小朋友的能力, 如果小朋友是ok當然是選間程度比較好的, 但有d明知唔得都夾硬來, 咪只有辛苦.有時d家長入到好的學校, 但小朋友不適應又唔肯退出, 咁咪棧累死小朋友, 因為小朋友在普通的學校可能 ...

Hayamama

聽到你咁講,真係要放棄maryknoll
其實考區外小學都係想中學條路好小小

原文章由 hayamama 於 08-5-19 22:43 發表
yiuyiu,
Maryknoll 嘅校舍係好靚,但她仍然是一所貴族學校,雖然她沒有轉直資,但校內依然以吸納富家子女為主。校方無明確顯示她的收生標準,然而在自行收生中可見一班。我都曾經想小女投考,不過沒多久就放棄了。  
聽聞 ...

alkyng

想請教下 將軍澳天主教小學, 可否給我一些意見嗎?
程度如何?好多功課?有無精英班?

Hayamama

請check pm
‹ 上一主題|下一主題