用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

kp,
你好犀利,佩服,佩服     

各位蒙媽好.   我係新手mama, 好開心見到你地d分享, 令我認識更多montessori概念同推行方法.  雖然我個bb得6個月, 可能好難分享進度, 但都希望你們可以多多指教.  

KP,

好靚呀.
不過有小小意見, 白膠水stick住, 夠唔夠力ga, 使唔使用釘/螺絲之类喺后面加強穏定, 萬一"lum" 落黎, 整親浚浚就...
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Hi kp,
I really appreciate your effort in decorating your home for bb.  
Where did you buy the plastic trays for the puzzles ?? They are so "fit" for all the puzzles !!

Happy小米 寫道:
KP,

好靚呀.
不過有小小意見, 白膠水stick住, 夠唔夠力ga, 使唔使用釘/螺絲之类喺后面加強穏定, 萬一"lum" 落黎, 整親浚浚就...

Happy小米,
我都有諗過,基本上都好穩,白膠水stick木好穩傢..但基於更安全,我老公會用"唔之乜釘"再扣上,加強穏定.

Happy小米 寫道:
KP,

好靚呀.

Happy小米,
我都有諗過,基本上都好穩,白膠水stick木好穩傢..但基於更安全,我老公會用"唔之乜釘"再扣上,加強穏定.

KP
您真係好勁呀!!!!

我就無咁整(我無kp咁有心機), 我只用ikea既鞋架當書架, 平放D書, 因為我發現如果好似大人咁放係書櫃既放法(一本本企直放), 小朋友唔知睇邊本書好, 又唔知有咩書, 佢會全搬出黎, 整到成地係, 所以放係鞋架, 比較易識別, 一次唔放太多, 過一排就換下.

我就將一些書打直放喺sofa上, 有幾本佢特別喜歡的, 就算放左喺底(或于書櫃里), 佢都會找出來, 叫你講畀佢听, 佢要看書時, 會說"ar..咩呀, ar..咩呀,"   

good idea!
But............

Is my BB too young to join?

[quote]
littlemak 寫道:
evan, happy, kp, zita, zero, jojob, lobor, ............(不能盡錄) & 各位:

暑假想安排再一次gathering,可能預埋小朋友,可book

kp061078

自制書架
好得..

kp061078

I am planning a 蒙特梳利home
thanks for the sharing of your great work

kp, goooooooooood!!!    我都試下用鞋架.

上星期我未話要將間屋大變身, 係 ikea 買左個架, 因為佢係組合架, 我預左尺寸後同個 sales 講叫佢幫我 order. 點知個架同層板係兩個 szie :evil: , 又要等佢收貨再送過, 希望今個星期整好.

Hi AAbabymama,

You may find the trays in Jusco $10 shop.  Similar trays can be found in $8.9 area of some Park'n superstore.

AAbabymama 寫道:
Hi kp,
I really appreciate your effort in decorating your home for bb.  
Where did you buy the plastic trays for the puzzles ?? They are so "fit" for all the puzzles !!

Hi kp,

自制書架    

kp061078 寫道:
又一新傑作...我覺得今次DIY好得..好開心..大家參考下..好容易整..

自制書架

我用三個鞋架..將佢打直..再係 Jusco $10買木條用白膠水stick上個鞋架.再將三個鞋架用白膠水stick住..做出face out 的書架... 好易傢!!

甲由,

剛于当当發現Eric Hill 的大陸版

(Eric Hill)的小玻系列翻翻书   

Rayvonne,
我lee幾日會訂書喇(終於), 你check pm啦...

請問best concept是什麼地方? 學蒙特梳利教學法的playgroup? 在那兒? thx

Hello KP,

你個setting好prof, 做兒童之家都得!  好厲害
我見到你有好多教具, 係咪上網買, 質素如何?  我想問琛圳有得賣嗎?
我仔仔才6個月, 我剛上完Daisy家長班, 將會報教師班!  似乎仔仔太細都無咩野比佢玩, 你有無咩提議比我!  唔該先

大家好,

想問吓你哋邊度可以買到forcept呀?

另見好多媽咪都晌夢圓圓夢買教具,但係運送方面真係一個大問題 .係咪多數會等集體訂購時請義工幫手安排呢?
‹ 上一主題|下一主題