用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

miriam 發表於 20-11-25 23:30
點解你地學校咁好架
我仔反而想快D放STUDY LEAVE喎,佢話佢自己有自己既時間表,反正都係操卷,自己係屋企操好過跟學校時間表操喎。不過放STUDY LEAVE時,佢都會安排有一日返學校,搵老師幫佢改下ESSAY / 作文,KEEP住手感,問下問題。其餘日子應該都係留在屋企閉關了。

happylogin 發表於 20-11-26 21:36
呀女終於submit咗jupas,是否放榜後可以5入5出再揀過?
係,要注意每個人有指定時段,同埋只可免費改一次 (5出5入)。

peggy 發表於 20-11-26 23:43
agree,靠運動真係死晒mouth:" />
就算唔靠運動,都冇咩心機温習~我女就係
睇今年數據,入大學真係差唔多二打一,叫呀女用佢既體育精神,頂埋呢幾個月,盡力攞3322返黎啦!

silvia_ng 發表於 20-11-27 09:08
咁都算吸取到教訓....齋睇PREDICTED GRADE真係好唔掂呢....我睇香港既報導,都有講我地D學校比既PREDICTED  ...

唔明點解數學PG準确率都咁低?照計數學答案冇乜灰色地帶影嚮到俾分,出邊又有MOCK卷,STANDARD 統一,都係得54%。

October. 發表於 20-11-27 09:43
唔明點解數學PG準确率都咁低?照計數學答案冇乜灰色地帶影嚮到俾分,出邊又有MOCK卷,STANDARD 同一,都係 ...
我直覺,上年學校驚死考唔到DSE,係人係鬼都寫高哂個PG,等D學生博一博

silvia_ng 發表於 20-11-27 09:03
我仲有個細女呀,攪掂哥哥升大學,就到妹妹了...我都係好鐘意睇佢地細個既相,望住佢地身體健康,快高長大 ...

辛苦媽媽喇

October. 發表於 20-11-27 09:43
唔明點解數學PG準确率都咁低?照計數學答案冇乜灰色地帶影嚮到俾分,出邊又有MOCK卷,STANDARD 同一,都係 ...

啱啱嗰屆 DSE 考生受疫情影響,表現又特別難估嘅!特然延遲,影響狀態

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 20-11-27 02:16
會考慮去其他地方升學嗎?
無啦
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-11-27 09:01
我地都有D科冇辦法中五教得哂,就算老師正常都好,上年根本好似完全冇返過學咁呢... ...
我囡咪靠補習囉, 唔係都唔知點跟
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-11-27 09:10
冇陰功.....唯有用做運動既時間改為讀書啦! 之前有冇機會攞校長推薦計劃個運動員QUOTA?  ...
呢樣放心, 佢有, 仲有之前港隊既信, 依家望佢可以達到要求入讀

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 20-11-27 09:13
我仔反而想快D放STUDY LEAVE喎,佢話佢自己有自己既時間表,反正都係操卷,自己係屋企操好過跟學校時間表操 ...
對我囡黎講返學仲好

silvia_ng 發表於 20-11-27 09:08
咁都算吸取到教訓....齋睇PREDICTED GRADE真係好唔掂呢....我睇香港既報導,都有講我地D學校比既PREDICTED  ...

係呀,我女學校調得低D,可能想佢地知死,努力溫書。

silvia_ng 發表於 20-11-27 09:25
睇今年數據,入大學真係差唔多二打一,叫呀女用佢既體育精神,頂埋呢幾個月,盡力攞3322返黎啦! ...

今年應該更容易入大學,出生率已經係優勢,加上疫情,可以成績調低,更容易入

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 20-11-27 09:25
睇今年數據,入大學真係差唔多二打一,叫呀女用佢既體育精神,頂埋呢幾個月,盡力攞3322返黎啦! ...

攞3322去唔到英國升學。 幸好有個台灣offer做後備

我仔科中文急跌,但呢個時候已難搵補習。
所以,要補習最遲中5好報定。

miriam 發表於 20-11-27 13:11
呢樣放心, 佢有, 仲有之前港隊既信, 依家望佢可以達到要求入讀

good! 起碼比別人多一個揸拿!

happylogin 發表於 20-11-27 13:52
係呀,我女學校調得低D,可能想佢地知死,努力溫書。

我仔學校都係,predicted grades係低啲,要同學加多幾分肉緊。

peggy 發表於 20-11-27 21:27
攞3322去唔到英國升學。 幸好有個台灣offer做後備

有後備真係安落好多,我哋仍在大海中努力游緊埋岸

October. 發表於 20-11-28 14:15
我仔科中文急跌,但呢個時候已難搵補習。
所以,要補習最遲中5好報定。

何解會突然急跌,是否考時太緊張?其實而家中文卷已經好咗,又有範文,合格率都高咗,仲有時間可以操多啲卷,最緊要淡定唔好緊張避免失準。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-28 17:15
何解會突然急跌,是否考時太緊張?其實而家中文卷已經好咗,又有範文,合格率都高咗,仲有時間可以操多啲 ...

係6年中學以來最低分一次,好危,差啲唔合格,今次冇考作文及綜合卷,冇得拉分,閱讀理解非常差,我仔話全靠課文拉分。佢中文成績以往名列前茅,真係估佢唔到,一日未考完DSE都唔知會發生咩事。太遲發生,想搵補習都難搵。
唔通真係理科成績穩陣啲,文科要睇運氣。

‹ 上一主題|下一主題